Πέθανε ο μπασίστας των Yes, Chris Squire
Chris Squire (YES)

Ο μπασίστας των Yes, Chris Squire πέθανε σήμερα 28 Ιουνίου από λευχαιμία: Τον Μάιο του 2015 είχε αναγγείλει την αποχώρησή του από τη σκηνή.

Πέθανε σήμερα 28 Ιουνίου στα 67 του ο μπασίστας των Yes, Chris Squire. Έπασχε από μια πολύ σπάνια μορφή λευχαιμίας που τον ανάγκασε στις 20 Μαΐου να αποχωρήσει από την ενεργό δράση.

Η επιβεβαίωση του θανάτου του Chris Squire, μπασίστας και ιδρυτή των Yes ήρθε από τον φίλο και συνάδελφό μου Geoffrey Downes με μια ανάρτηση στο Twitter.

Γεννήθηκε το 1948 στο Kingsbury στο βορειοδυτικό Λονδίνο, ο Chris Squire είχε μια ταραχώδη εφηβεία, αφήνοντας το σχολείο για να ακολουθήσει τη μουσική. Ο ίδιος αγόρασε το πρώτο μπάσο του το 1965, ήταν ένα Futurama το οποία περιέγραψε ως «δεν ήταν καλό, αλλά άριστο για να μάθεις να παίζεις», μέχρι το 1968 που ξεκίνησε την περιπέτεια με τους Yes, με τον Jon Anderson, Bill Bruford και Tony Kaye.

Το πρώτο άλμπουμ των Yes κυκλοφόρησε το 1969 και το βρετανικό συγκρότημα σύντομα έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή της progressive rock της εποχής. Ο Chris Squire, σε όλα αυτά, ήταν επίσης το μόνο αρχικό μέλος στις πολλές αλλαγές στο line-up του γκρουπ κατά τη διάρκεια μιας καριέρας που εκτείνεται πάνω από σαράντα χρόνια, με πολλές επιτυχίες στις οποίες συνέβαλε στην συγγραφή και την ηχογράφηση χάρις στο ύφος του παιξίματος τους πού ήταν επιθετικό και δυναμικό.

Ο Chris Squire είχε επίσης δοκίμασε την τύχη του ως σόλο καλλιτέχνης. Το σόλο άλμπουμ του Fish Out Of Water κυκλοφόρησε το 1975 που έπαιρνε αφορμή από το ψευδώνυμο Fish, που του είχε δοθεί γιατί «περνούσε πολύ χρόνο στο μπάνιο» όπως είπε ο Bill Bruford.

Το 2009, ο Chris Squire υπέφερε από ένα ανεύρυσμα στον εγκέφαλο που τον είχε αναγκάσει να μπει στο νοσοκομείο και την ακύρωση της τότε περιοδείας. Τον Μάιο του 2015, η είδηση ότι έπασχε από μια σπάνια μορφή λευχαιμίας ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία και ο Chris Squire ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από τη μουσική σκηνή, απόφαση που ελπίζει ότι ήταν προσωρινή μέχρι να υποβληθεί στην απαραίτητη θεραπεία.

Για πρώτη φορά από την ίδρυσή τους, 47 χρόνια πριν, οι Yes θα παίξουν χωρίς τον Chris Squire στη συναυλία έχει προγραμματιστεί για τις 7 Αυγούστου στο Foxwoods Resort Casino στο Mashantucket, Κονέκτικατ.

Αφήστε το σχόλιό σας