Ένα σύμβολο της Eurovision έφυγε από τη ζωή.

Πέθανε η Ελβετή Lys Assia, η «Μεγάλη Κυρία» του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision και νικήτρια της ιστορικής πρώτης διοργάνωσης του θεσμού.

Στις 24 Μαΐου 1956 θριάμβευσε στο Λουγκάνο της Ελβετίας με το εμβληματικό τραγούδι «Refrain». Εκείνη τη χρονιά, μάλιστα, είχε εκπροσωπήσει και τη Γερμανία με το τραγούδι «Das alte Karussell».

Μετά τη νίκη της, παρακολουθούσε στενά κάθε διαγωνισμό της Eurovision, ενώ είχε λάβει μέρος ξανά το 1957 και το 1958, κερδίζοντας ανάμεσα σε δέκα χώρες την όγδοη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα.

Η Lys Assia άφησε την τελευταία πνοή το Σάββατο 24 Μαρτίου στο νοσοκομείο του Zollikerberg κοντά στη Ζυρίχη, σε ηλικία 94 ετών.

Η τραγουδίστρια εισήχθη προς νοσηλεία την προηγούμενη Δευτέρα, 19 Μαρτίου, λίγες ημέρες αφότου είχε γιορτάσει τα 94α γενέθλιά της, στις 3 Μαρτίου.

Γεννήθηκε το 1924 στο Rupperswil του Aargau, στον ελβετικό βορρά και ξεκίνησε την καριέρα της ως χορεύτρια για να στραφεί στο τραγούδι το 1940, όταν χρειάστηκε να αντικαταστήσει επιτυχημένα μία άλλη τραγουδίστρια.

Τα τελευταία χρόνια, η Lys Assia είχε επιχειρήσει να συμμετάσχει πάλι στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Το 2011, διαγωνίστηκε στον εθνικό τελικό της Ελβετίας με το τραγούδι «C’était ma vie», προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα της στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν το 2012. Ωστόσο δεν τα κατάφερε αφού τερμάτισε όγδοη.

Το 2012, η Lys Assia δοκίμασε μία συνεργασία με το hip-hop συγκρότημα New Jack στο τραγούδι «All In Your Head», διεκδικώντας το εισιτήριο για το Μάλμε της Σουηδίας.

Τα συγκεκριμένα τραγούδια ήταν τα τελευταία δώρα της «Μεγάλης Κυρίας» στους λάτρεις της Eurovision στην Ελβετία, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο την πλανήτη.

Η Lyss Asia παντρεύτηκε το 1957 τον Johann Heinrich Kunz, ο οποίος πέθανε εννέα μήνες μετά, ύστερα από μάχη με σοβαρή ασθένεια. Το 1963, παντρεύτηκε τον Oscar Pederson, που πέθανε το 1995.

Αφήστε το σχόλιό σας