Παρά την εμφατική επικράτηση των υπηρεσιών streaming, η πειρατεία εξακολουθεί να είναι προτιμητέα από τους καταναλωτές μουσικής.

Μία νέα έκθεση διαπίστωσε ότι η πειρατεία στη μουσική αυξήθηκε το 2017 και ότι, παρά την επικράτηση των υπηρεσιών streaming, η πειρατεία παραμένει «πιο δημοφιλής από ποτέ».

Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Πειρατείας από την εταιρεία MUSO, η πειρατεία στη μουσική αυξήθηκε κατά 14,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το 2017, καθώς καταγράφηκαν παγκοσμίως 73,9 δισεκατομμύρια επισκέψεις σε ιστοσελίδες που διέθεταν παράνομα μουσικό υλικό.

30,5 δισεκατομμύρια επισκέψεις έγιναν σε ιστοσελίδες υπηρεσιών streaming και 21,2 δισεκατομμύρια επισκέψεις σε ιστότοπους download μουσικής. Στον αντίποδα, 15,7 δισεκατομμύρια επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε υπηρεσίες που βοηθούσαν το χρήστη να αποκτήσει παράνομα μουσική μέσα από πλατφόρμες streaming, ενώ 6 δισεκατομμύρια επισκέπτες μέτρησαν sites με torrents που ήταν προσβάσιμα από το ευρύ κοινό.

Η ίδια έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η πειρατεία στη μουσική είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής μορφή πειρατείας. Στην πρώτη θέση είναι το τηλεοπτικό υλικό (εκπομπές, σειρές) και την τριάδα συμπληρώνουν οι κινηματογραφικές ταινίες.

Το φαινόμενο της πειρατείας στη μουσική είναι περισσότερο συνηθισμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου παρατηρήθηκαν 27,9 δισεκατομμύρια επισκέψεις σε παράνομες μουσικές ιστοσελίδες. Ακολουθούν η Ρωσία (20,6 δισ.), η Ινδία (17 δισ.), η Βραζιλία (12,7 δισ.) και η Τουρκία (11,9 δισ.).

Μολονότι η Ελλάδα απέχει παρασάγγας από αυτόν τον ιλιγγιώδη αριθμό επισκέψεων προς παράνομες ιστοσελίδες, η IFPI θεωρεί ότι υπάρχει διαχρονικά υψηλό ποσοστό πειρατείας.

«Υπάρχει η πεποίθηση ότι η αύξηση της δημοτικότητας των on-demand υπηρεσιών, όπως το Netflix και το Spotify, έχουν δώσει λύση στην πειρατεία, αλλά αυτή η θεωρία απλώς δεν κολλάει», δήλωσε ο συνιδρυτής / διευθύνων σύμβουλος της MUSO, Andy Chatterly.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η πειρατεία είναι πιο δημοφιλής από ποτέ.»

Τα ευχάριστα νέα ότι οι επισκέψεις σε υπηρεσίες που αντλούν παράνομα μουσική από τις πλατφόρμες streaming μειώθηκαν κατά 33,86% τους τελευταίους έξι μήνες του 2017. Αυτό οφείλεται στο κλείσιμο του YouTube.mp3 τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

«Το κοινό της πειρατείας είναι τεράστιο και όμως, ως επί το πλείστον, είναι μια ευκαιρία που αγνοείται εντελώς», πρόσθεσε ο Chatterly.

«Είναι σημαντικό οι βιομηχανίες περιεχομένου να αγκαλιάζουν τις τάσεις που προκύπτουν από αυτά τα δεδομένα, όχι μόνο στη στρατηγική προστασία του περιεχομένου αλλά και στην κατανόηση του προφίλ του καταναλωτή της πειρατείας για καλύτερες επιχειρηματικές πληροφορίες και κεφαλαιοποίηση αυτού του κοινού.»

 

Αφήστε το σχόλιό σας