Το εξώφυλλο

Η Πέγκυ Ζήνα, μία από τις καλύτερες τραγουδίστριες της γενιάς της, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της, έχει μόλις κυκλοφορήσει τη νέα της δισκογραφική δουλειά.

Ο 12ος προσωπικός της δίσκος, χωρίς να προσθέσουμε τα best of και τα cd singles, περιέχει συνολικά 15 τραγούδια, 10 καινούρια και  5  που έχουν ήδη ακουστεί και κυκλοφορήσει προηγουμένως σαν digital singles.

Ας δούμε πρώτα τα συνοπτικά στοιχεία του άλμπουμ και στη συνέχεια θα αναλύσουμε τα τραγούδια ένα προς ένα, θα κάνουμε τη σύνοψή του, αλλά και θα αναφέρουμε την τελική βαθμολογία.

  • Τίτλος: Σου χρωστάω ακόμα ένα κλάμα
  • Εταιρεία: MINOS – EMI
  • Αριθμός τραγουδιών: 15
  • Ημ/νία κυκλοφορίας: 04/10/2012

Να μη μου γράφεις σ’αγαπώ
Μουσική-στίχοι: Γιώργος Μουκίδης
Το πρώτο τραγούδι του δίσκου. Δυνατό ξεκίνημα από το πρώτο άκουσμα με μία δυναμική μπαλάντα. Η ερμηνεία της Πέγκυς Ζήνα κινείται στα ίδια επίπεδα.
Το «Να μη μου γράφεις σ’αγαπώ» είναι σίγουρα στο top 5 του άλμπουμ. Βέβαια αυτό το ξεκίνημα μας αυξάνει τις προσδοκίες για το τι θα ακούσουμε στη συνέχεια.

Τα΄χω με μένα
Μουσική: Γιώργος Σαμπάνης – Στίχοι: Ελένη Γιαννατσούλια
Ένα από τα τραγούδια που είχε ήδη κυκλοφορήσει τον προηγούμενο καιρό. Το «Τα’χω με μένα» είναι ένα ενδιάφερον χασάπικο. Ένα τραγούδι σε ύφος που σπανίζει πλέον από τη δισκογραφία.
Για ακόμη μία φορά ο Γιώργος Σαμπάνης αποδεικνύει πώς είναι ένας ικανότατος λαϊκός συνθέτης, παρόλο που ο ίδιος σαν τραγουδιστής κινείται σε άλλο μουσικό είδος.

Μείνε εδώ μαζί μου
Μουσική: Δήμος Αναστασιάδης – Στίχοι: Βίκυ Γεροθόδωρου
Ακόμη ένας συνθέτης έκπληξη ο οποίος μας αφήνει θετικές εντυπώσεις. Ο Δήμος Αναστασιάδης έχει γράψει μία εξαιρετική μπαλάντα, με την Βίκυ Γεροθόδωρου να την γεμίζει ερωτικά αισθήματα με τους στίχους της.
Το τραγούδι έχει ήδη αγαπηθεί από το κοινό και άρα δεν μπορούμε να μην το συμπεριλάβουμε στα καλύτερα του δίσκου.

Τίποτα δεν έμεινε
Μουσική: Χρήστος Δάντης – Στίχοι: Νίκος Σαρρής
Το ζεϊμπέκικο του δίσκου. Κλασικό (και όχι σύγχρονο όπως συνηθίζεται πλέον), δυνατό. Οι στίχοι του είναι ανάλογοι ενός τέτοιου τραγουδιού. Από τον έρωτα περνάμε στο χωρισμό. Η ερμηνεία της Πέγκυς Ζήνα όπως αρμόζει στο κομμάτι.

Ό,τι θέλει κάνει πάντα η καρδιά
Μουσική: Άκης Δείξιμος – Στίχοι: Βίκυ Γεροθόδωρου
Εδώ έρχεται η ώρα για ένα πιο χορευτικό τραγούδι. Το τσιφτετέλι του άλμπουμ, χωρίς να είναι υπερβολικό.

Παραδίνομαι
Μουσική: Γιώργος Σαμπάνης – Στίχοι: Ελένη Γιαννατσούλια
Ο Γιώργος Σαμπάνης συνεχίζει να μας εκπλήσει σαν συνθέτης. Ένα χασάπικο με… ροκ διαθέσεις στο ξεκίνημά του.
Ένα τραγούδι με εξαιρετικό και προσεγμένο στίχο με ύπαρξη ποιητικών εικόνων.
«Για φινάλε σου’χω βόλτα σε βροχή χρυσή // έλα βάζω την αγάπη βάλε το κρασί // Κι αργά καθώς θα μ’ανοχτείς // στ’ορκίζομαι θα δεις διαμάντια στο βυθό // {…} //  Έχω φέρει καλοκαίρια, φώτα της γιορτής …»

Ο δίσκος

Θα με θυμηθείς
Μουσική: Κυριάκος Παπαδόπουλος – Στίχοι: Ηλίας Φιλίππου
Το δεύτερο τσιφτετέλι του δίσκου. Λίγο πιο χορευτικό σε σχέση με το «Ό,τι θέλει κάνει πάντα η καρδιά». Μία πολύ καλή δημιουργία από το δίδυμο Παπαδόπουλου – Φιλίππου.

Εγώ στα λέω…
Μουσική: Κυριάκος Παπαδόπουλος – Στίχοι: Ηλίας Φιλίππου
Ακόμη ένα τσιφτετέλι, αυτή τη φορά το πιο δυναμικό από όλα τα προηγούμενα. Ένα ανεβαστικό τραγούδι που αφήνει θετικές εντυπώσεις.
Συγκεκριμένα μας θυμίζει την Πέγκυ Ζήνα σε παλιότερα χρόνια.

Δηλητήριο
Μουσική – Στίχοι: Στέλιος Ρόκκος
Τα χασάπικα συνεχίζονται. Ένα επίσης πολύ καλό κομμάτι. Είμαστε στα 2/3 του δίσκου και ως τώρα έχει μόνο να παρουσιάσει επί το πλείστον λαϊκά και καλά τραγούδια.
Βέβαια η Πέγκυ Ζήνα στο «Δηλητήριο» έχει… αυτοκτονικές τάσεις. Μας τραγουδάει «Δως μου να πιω κι απόψε δηλητήριο // για έναν άλλο κόσμο δως μου εισιτήριο…»

Δεν σ’έχω ανάγκη
Μουσική: Γιώργος Σαμπάνης – Στίχοι: Βίκυ Γεροθόδωρου
Το «Δεν σ’έχω ανάγκη»  είναι η ροκ μπαλάντα του άλμπουμ. Λιτή μπαλάντα, αλλά παράλληλα δυναμική. Η Πέγκυ Ζήνα ανταποκρίνεται εξαιρετικά και σε αυτό το ύφος.
Στη ροή του δίσκου αποτελεί ένα διάλειμμα, που ήταν απαραίτητο, από τα καθαρά λαϊκά τραγούδια.

To tracklist του δίσκου

Ονειροπαρμένο μου κορμί
Μουσική – Στίχοι: Στέλιος Ρόκκος
Ένα εξαιρετικό ζεϊμπέκικο, άξιο προσοχής. Στίχος επίσης εξαιρετικός, ψαγμένος, χωρίς να είναι εξειδικευμένος.
«Ονειροπαρμένο μου κορμί χαμένο // μες στο δρόμο πεταμένο // να σε παρατάνε είναι άδικο // κι όλοι τους να λένε ότι είσαι για τρελάδικο»

Σου χρωστάω ακόμη ένα κλάμα
Μουσική: Γιώργος Σαμπάνης – Στίχοι: Νίκος Μωραΐτης
Το συγκεκριμένο τραγούδι το έχουμε ακούσει εδώ και καιρό, αλλά είναι ένα από τα καλύτερα του δίσκου, στον οποίο δεν έχει δώσει καθόλου τυχαία το όνομά του.
Το «Σου χρωστάω ακόμη ένα κλάμα» έχει ήδη κριθεί από το κοινό και πολύ θετικά μάλιστα.

Εγώ θα τραγουδήσω
Μουσική: Γιώργος Σαμπάνης – Στίχοι: Νίκος Μωραΐτης
Ένα τραγούδι σε πιο pop και δυνατούς ρυθμούς. Έχει επίσης ήδη ακουστεί.

Είχα πει θα φύγω
Μουσική: ParisLa oreja deVan Goch – Στίχοι: Νίκος Μωραΐτης
Μία ενδιαφέρουσα διασκευή του ισπανικού «Paris» των La oreja de Van Gogh. Επίσης pop τραγούδι. Αυτό και το προηγούμενο «Εγώ θα τραγουδήσω» θα μπορούσαν ίσως να είχαν τοποθετηθεί σε πρότερη θέση μέσα στο άλμπουμ.

Τη μοναξιά δικάζω
Μουσική – στίχοι: Αντώνης Βαρδής
Το τελευταίο τραγούδι του δίσκου είναι και το ντουέτο του. Συμμετέχει ο Αντώνης Βαρδής, σε μία μεγάλη συνεργασία για την Πέγκυ Ζήνα. Μία μπαλάντα που στέκεται στο ύψος αυτής της συνεργασίας.

Συνοψίζοντας, πρόκειται για ένα καθαρά λαϊκό δίσκο, με όλα του τα τραγούδια να είναι πάνω του μετρίου και με πάρα πολλά εξαιτερικά.
Αυτό που μας μένει είναι και η ύπαρξη τραγουδιών που αρχίζουν να σπανίζουν από τη δισκογραφία.
Μπαλάντες, τσιφτετέλια, χασάπικα, ζεϊμπέκικα και κάποια pop τραγούδια.
Ένας δίσκος που πραγματικά τα έχει όλα και κυρίως αυθεντικός λαϊκός!

Φωτογραφία από το εσωτερικό του δίσκου

Όσον αφορά τη ροή, το δυναμικό ξεκίνημα αύξησε τις προσδοκίες για το τι θα ακούσουμε παρακάτω. Η συνέχεια συνάντησε τις προσδοκίες , όμως το μουσικό διάλειμμα με τη ροκ μπαλάντα «Δεν σ’έχω ανάγκη»  θα μπορούσε να είχε έρθει ένα με δύο τραγούδια νωρίτερα, γιατί ήταν απαραίτητο.
Όπως επίσης αντί αυτού, θα μπορούσαν να είχαν τοποθετηθεί σε κάποια προηγούμενη θέση ένα εκ των «Εγώ θα τραγουδήσω» και «Είχα πει θα φύγω», τα οποία βρίσκονται στο τέλος.
Σε γενικές γραμμές η ροή του άλμπουμ ήταν πολύ καλή.

Το top 5;
«Σου χρωστάω ακόμη ένα κλάμα»,  «Να μη μου γράφεις σ’αγαπώ», «Μείνε εδώ μαζί μου», «Ονειπαρμένο μου κορμί», «Τίποτα δεν έμεινε».
Βάλτε επίσης και ως… αναπληρωματικούς τα «Τα’χω με μένα», «Εγώ στα λέω».
Η επιλογή βέβαια ήταν πολύ δύσκολη, καθώς υπάρχουν πολλά εξαιρετικά τραγούδια και το ιδανικό θα ήταν ένα top 10!

Τέλος, το artwork. Μην ξεχνάτε ότι μία ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά δεν είναι το ακουστικό μόνο μέρος, αλλά και το οπτικό.
Το εξώφυλλο είναι  υψηλής αισθητικής. Βλέπουμε σε φόντο μία αίθουσα σε ασπρόμαυρη φωτογραφία και την Πέγκυ Ζήνα σε ένα λιτό επίσης ασπρόμαυρο σκίτσο.
Γύρω της υπάρχουν διάφορα vintage σχέδια, όπως λουλούδια και πουά πρότυπα στα ίδια βεβαίως χρώματα.
Στο εσωτερικό από το συνοδευτικό βιβλιαράκι κυριαρχεί το μαύρο χρώμα, βλέπουμε τα σχέδια του εξωφύλλου, ενώ υπάρχουν ελάχιστες εικόνες της Πέγκυς Ζήνα, επίσης ασπρόμαυρες.

Ένας λαϊκός ποιοτικός δίσκος, αρκετά προσεγμένος, που αξίζει να αγοραστεί και να υπάρχει σε κάθε δισκοθήκη.

Συνολική βαθμολογία: 8,5/10

Αφήστε το σχόλιό σας