HIT CHANNEL ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Απρίλης 2012. Μιλήσαμε με τον Dr Space  των Øresund  Space  Collective. Οι  Øresund Space Collective  είναι πιθανότητα η καλύτερη Ευρωπαϊκή  jam/space rock  μπάντα της εποχής μας. Οι συναυλίες τους είναι μια αληθινή μουσική εμπειρία και οι ζωντανές ηχογραφήσεις τους στο  studio  επίσης αντανακλούν το τεράστιο ταλέντο αυτής της μπάντας. Ο Dr Space, ο «πιλότος» των OSC, μας μίλησε για την τελευταία studio  κυκλοφορία τους, “West, Space & Love”. Διαβάστε παρακάτω τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που μας είπε:

 

osc3Το  ‘West, Space & Love’ κυκλοφόρησε στις 31 Μαρτίου. Ήταν εύκολο να επιτύχετε τον ήχο του;

Ήταν πολύ εύκολο να συλλάβουμε τον ήχο, την αίσθηση και την ενέργεια αυτής της κυκλοφορίας. Ηχογραφήθηκε στο  home  studio  και στο καθιστικό μου και η μίξη έγινε από τον  KG  (σ.σ: West, κιθαρίστας/οργανίστας των  Siena  Root)   στη Στοκχόλμη. Το  mastering  έγινε από τον καλό φίλο μου, τον Johan  από τους  First  band  from  Outer  Space..

 

Γιατί χρειάστηκε τόσο πολύ χρόνο για να το κυκλοφορήσετε;

Το υλικό ηχογραφήθηκε τον Οκτώβρη του 2009 για να δημιουργήσει μερικά περισσότερα κομμάτια από το  CD  “Glossolalia”  που κάναμε σε συνεργασία με τον Dan  McGuire  για την εταιρία του, Facempo. Ηχογραφήσαμε 15 τζαμαρίσματα μέσα σε 2 ημέρες και παρόλο που έγινε η μίξη όλου αυτού,  εμείς πρόσφατα πραγματικά ασχοληθήκαμε μ’αυτό για να κάνουμε μια μικρή κυκλοφορία σε 200 αντίτυπα, εκ των οποίων τα 100 είναι ζωγραφισμένα με το χέρι. Αλλά τώρα το τελειώσαμε και είμαι πολύ χαρούμενος με τα αποτελέσματα.

 

Για ποια από τα παλιότερα studio albums  σας είσαι περισσότερο περήφανος;

Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα, μιας και το καθένα είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης από την οπτική των τζαμαρισμάτων μας στο  studio  σε εντελώς ελεύθερη φόρμα, του να επιλέξουμε τα καλύτερα τζαμαρίσματα για να τα μιξάρουμε, να κάνουμε την μίξη τους, να βάλουμε τα τραγούδια σε μια σειρά ώστε να δημιουργήσουμε την κατάλληλη ροή και εμπειρία, να δημιουργήσουμε το  artwork  και τέλος, να κυκλοφορήσουμε τη μουσική για τους οπαδούς. Είμαι πολύ περήφανος για όλα τους, αλλά μουσικά τα δύο αγαπημένα μου είναι τα «It’s  all  about  Delay » (δυστυχώς έχει εξαντληθεί) και το  CD  “Sleeping  with  the  Sunworm” (2011). Όλες οι κυκλοφορίες είναι εντελώς διαφορετικές, διότι εκτός από τις 3 πρώτες κυκλοφορίες, τα μέλη στο  studio   διαφέρουν πολύ σε κάθε studio  ηχογράφηση.

 

osc1Πιστεύετε ότι οι  studio  δουλειές σας είναι απλώς το μέσο για τους οπαδούς να μάθουν τι κάνετε και ότι η πραγματική εμπειρία είναι οι συναυλίες;

Η ζωντανή εμπειρία σίγουρα είναι κάτι το διαφορετικό, όσο εμπνευσμένοι και αν είναι οι μουσικοί, εκεί υπάρχουν οι άνθρωποι, το περιβάλλον, οι φωτισμοί, κ.λπ.. και δεν μπορείς να κρύψεις τίποτα. Τα  studio  albums  είναι επίσης εντελώς ζωντανά ηχογραφημένα στο  studio, χωρίς  overdubs, εκτός από λίγες περιορισμένες περιπτώσεις, όπου μπορούμε να μίξουμε κάτι χαμηλότερα ή να το αφαιρέσουμε και τέτοια πράγματα. Αλλά τα  albums  είναι για πραγματική ακρόαση, για να δημιουργείς ένα κομμάτι μουσικής, όπου μπορείς να αφήσεις την τωρινή ζωή σου και να παρασυρθείς μακριά σε μια ηχητική περιπέτεια για μια ώρα ή παραπάνω. Είναι πολύ περισσότερο από απλώς έναν τρόπο για να μας βρουν οι οπαδοί μας απ’ότι σε ζωντανή συναυλία, από τη στιγμή που παίζουμε μόνο περίπου 10 φορές το χρόνο.

 

Έχετε δεκάδες ώρες διαθέσιμες για  δωρεάν  download  μέσω της ιστοσελίδας σας και είστε πολύ ανοιχτοί ως προς τα  bootlegs. Πιστεύεις ότι οι Grateful  Dead, ακόμη και σε αυτό το ζήτημα, ήταν πρωτοπόροι;

Έχω παρόμοια στάση με αυτή που είχε ο Jerry Garcia, ότι αφού έχουμε δημιουργήσει τη μουσική, πλέον αυτή ανήκει στους οπαδούς. Έχουμε κάνει σωστά τη δουλειά μας και προσπαθούμε πάντα να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να δημιουργήσουμε κάποια νέα, μοναδική, ξεχωριστή μουσική, τη συγκεκριμένη στιγμή, στο συγκεκριμένο μέρος. Τώρα, εξαρτάται από τους οπαδούς να κρίνουν αν είναι καλό ή όχι ή αν θα τους μεταφέρει σε ένα ανώτερο επίπεδο ή αν ήταν απλά χάλια… Βέβαια, οι άνθρωποι που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο και ηχογράφησαν τους The Dead,  ξεκίνησαν όλο αυτό το πράγμα των ηχογραφήσεων και της ανταλλαγής των ηχογραφήσεων έτσι ώστε οι οπαδοί να νιώσουν κι αυτοί την εμπειρία. Όλες οι συναυλίες μας είναι διαθέσιμες δωρεάν από το: www.archive.org . Ψάξτε τους Oresund Space Collective στο Live music archive.

 

Πόσο δύσκολο είναι να λειτουργήσετε ως μπάντα με τόσα διαφορετικά μέλη από διαφορετικές τοποθεσίες;

Μουσικά, δεν είναι και τόσο δύσκολο, όπως όλοι οι άνθρωποι που έρχονται στην κολλεκτίβα συνηθίζουν να παίζουν πολύ αυτοσχεδιαστική και  jam  μουσική με τα δικά τους συγκροτήματα, ώστε να έχουν καλό «αυτί» και είναι καλοί ακροατές και καταπληκτικοί μουσικοί. Το δύσκολο μέρος είναι ότι κανένας δεν αισθάνεται αφοσιομένος σε αυτό το συγκρότημα, έτσι όλη η σκληρή δουλειά επαφίεται σε μένα και δεν έχω σχεδόν καμία βοήθεια από κανέναν σε ότι έχει να κάνει με τα πάντα εκτός του παιξίματος. Αυτό μακάρι να μπορούσε να αλλάξει, αλλά πιθανότατα κανένας στην κολλεκτίβα δεν θα διαβάσει ακόμα και αυτή τη συνέντευξη, μιας και είναι όλοι απασχολημένοι με τις μπάντες τους και τις ζωές τους … Το γεγονός ότι τα μέλη βρίσκονται στην  Κοπεγχάγη, στο  Malmö, στην  Στοκχόλμη, δεν ήταν σπουδαίο ζήτημα. Υπάρχουν πάντοτε αρκετά άτομα τριγύρω για να στήσεις μια μπάντα ή να κάνεις μια μικρή περιοδεία..

 

osc2Εξήγησέ μας γιατί ‘Good  Planets  Are  Hard  To  Find’ (τίτλος παλιότερης  studio  δουλειάς τους);

Ο Σουηδός φίλος ο οποίος δημιούργησε τον πίνακα που χρησιμοποιήθηκε στο εξώφυλλο, με έκανε να το σκεφτώ αυτό, βλέποντας αυτή την κυρία που κοιτάζει τα αστέρια. Είναι επίσης ένα είδος διακύρυξης ότι θα πρέπει να φροντίζουμε περισσότερο αυτόν τον πλανήτη, καθώς είναι ο μόνος που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή σε όλο το σύμπαν όπου εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να ζήσουμε, και εμείς αυτόν τον καταστρέφουμε. Δυστυχώς, οι άνθρωποι είναι τρομερό είδος ζώου και δεν ενδιαφέρονται αρκετά για τον άλλον και για τον κόσμο στον οποίο ζούμε, έτσι δυστυχώς δεν έχω μια πολύ αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον. Ο πλανήτης θα επιζήσει, αλλά η ανθρώπινη φυλή θα αφανήσει τελικά το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του κόσμου και η ζωή θα αλλάξει δραματικά για τις μελλοντικές γενιές με περισσότερους πολέμους, πολεμώντας για τα τρόφιμα, περισσότερους θανάτους, πείνα, μαζικές αφανίσεις ειδών, κλπ.. Τα καλύτερα χρόνια πέρασαν, ωστόσο θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να δημιουργούμε τέχνη!

 

Είσαι ευχαριστημένος με τη θριαμβευτική επιστροφή του  LP;

ΝΑΙ!!!!!! Έχω δίσκους που συλλέγω εδώ και πολλά χρόνια και πάντα ελπίζαμε ότι θα κυκλοφορήσουμε κάποιους δίσκους σε βινύλια και τώρα αυτό συμβαίνει. Εάν έχεις ένα καλό στερεοφωνικό, δεν μπορείς να συγκρίνεις το βάθος του ήχου ενός καλού δίσκου βινυλίου με οποιαδήποτε άλλο μέσο αναπαραγωγής. Έχω παίξει την έκδοση του CD και του βινυλίου σε πολλά άτομα που ήταν σκεπτικιστές και όλοι έμειναν έκπληκτοι και συμφώνησαν ότι ο δίσκος βινυλίου ακούγεται καλύτερα από το CD! Χα …

 

Τι αναμνήσεις έχεις από την εμφάνισή σας στο  Roadburn  Festival  του 2010; Θα συγχωρεθούμε όσοι δεν ήμασταν εκεί;

Παρευρίσκομαι στο Roadburn κάθε χρόνο από το 2005 και το να παίξω εκεί ήταν μια σπουδαία εμπειρία και έχω επίσης τραβήξει σε  video  από το μπαλκόνι ολόκληρη την συναυλία! Κι εμείς πετούσαμε κυριολεκτικά. Η αίθουσα ήταν γεμάτη, ο κόσμος μας έδωσε πολλή ενέργεια και ήταν και τα γενέθλια του Mogen (σ.σ: synths, Hammond)  ! Ευτυχώς για μας, παίξαμε καλά και ήμασταν σε θέση να κυκλοφορήσουμε ένα διπλό gatefold βινύλιο από τη συναυλία. Ήταν γαμάτα. Ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε ξανά μια μέρα!

 

osc4Πες μας μερικούς καλλιτέχνες / συγκροτήματα που θα ήθελες να ανοίξετε τις συναυλίες τους;

Νομίζω ότι το να ανοίγαμε για μια μπάντα σαν τους Widespread Panic στις ΗΠΑ θα άνοιγε τα μάτια πολλών Αμερικανών οπαδών ως προς το τι κάνουμε ως μπάντα. Θα ταιριάζαμε πολύ με την Αμερικάνικη jam σκηνή. Στην Ευρώπη, το να παίζαμε με μια μπάντα σαν τους Eloy, τους  Grobschnitt, κάποια από αυτές τις παλιές  Kraut rock μπάντες που εξακολουθούν να παίζουν, θα σκότωνε πραγματικά.

 

Πόσο πιθανό είναι να παίξετε σύντομα στην Ελλάδα; Στείλτε ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς σας.

Είχαμε μια πιθανή πρόσκληση για τον Ιανουάριο του 2012, αλλά τίποτα δεν συνέβη, οπότε υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον, αλλά είμαστε αρκετά ακριβοί για μας να φέρουν από τη Δανία. Είναι μακριά. Ξέρω από τους φίλους μου, τους Siena Root, τους Baby Woodrose, όλοι έκαναν σπουδαίες συναυλίες στην Ελλάδα, έτσι θα θέλαμε να έρθουμε μια μέρα και να παίξουμε. Ευχαριστούμε όλους τους οπαδούς στην Ελλάδα.. Το δισκάδικο Sound Effects Records στην Αθήνα (σ.σ: Ζαϊμη 30) είναι ένα μέρος που μπορείτε να αγοράσετε την μουσική μας στην Ελλάδα. Ειρήνη ..

 

Ένα μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» στον Dr Space  για τις απαντήσεις τους και στον Nick από την Progsphere για την βοήθειά του.

Τσεκάρετε  www.oresundspacecollective.com

 

Αφήστε το σχόλιό σας