Γ. Νταλάρας, Φ. Βελεσιώτου & Δ. Δημοσθένους τιμούν τον Δημήτρη Λάγιο στο Μέγαρο Μουσικής

-

Στηρίξτε μας με ένα like

5,983ΥποστηρικτέςΚάντε Like
69ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
848ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Στη μνήμη και το έργο του Δημήτρη Λάγιου θα αποτίσουν τιμή Γιώργος Νταλάρας, Φωτεινή Βελεσιώτου και Δώρος Δημοσθένους, σε μία εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

Μία μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο έργο του συνθέτη Δημήτρη Λάγιου θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Τριάντη, με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από το θάνατό του.

Ο Γιώργος Νταλάρας, αγαπημένος φίλος και ερμηνευτής του μεγαλύτερου μέρους του έργου του, η Φωτεινή Βελεσιώτου, το Φωνητικό Σύνολο Κύπρου «Διάσταση», ο Δώρος Δημοσθένους και η κόρη του συνθέτη Υακίνθη Λάγιου τιμούν με την εκδήλωση αυτή τη μνήμη του και υπενθυμίζουν τη σπουδαιότητα της προσφοράς του.

Συμμετέχει δεκαμελής ορχήστρα από σολίστες μουσικούς.

«Ο Δημήτρης Λάγιος πέρασε από το ελληνικό στερέωμα σαν ένας μετεωρίτης φωτίζοντας με δύναμη τον ουρανό και σβήνοντας παράδοξα και αιφνίδια. Η εφηβική ανυπότακτη ψυχή του, το μελωδικό ένστικτο, η πίστη στο υψηλό τον χαρακτήρισαν σε όλη τη διάρκεια της αστραπιαίας σταδιοδρομίας του», γράφει ο ποιητής Στρατής Πασχάλης.

 «Θα ’ταν πιο καλά αν έμενα κι εγώ στο περίγραμμα των λίγων τραγουδιών σου που άκουσαν οι πολλοί και μέσα από αυτά σε έκριναν. Θα ’ταν πιο καλά αν δεν είχα νιώσει την αγωνία της μοναχικής σου περιπλάνησης σε δρόμους αυτογνωσίας και πληρότητας μακριά από την μετριότητα των καιρών.

Θα ’ταν πιο καλά αν δεν ήξερα ότι μ’ αγάπησες άδολα όσο λίγοι, γι’ αυτό που κάνω και γι’ αυτό που είμαι. Θα ’ταν πιο καλά να μην σ’ είχα ακούσει να τραγουδάς μ’ αυτή τη σπαρακτική φωνή που δε λέει να φύγει από τ’ αυτιά μου. Θα ’ταν πολύ καλύτερα αν δε σε γνώριζα για να μη νοιώθω το βάρος της απουσίας σου», αναφέρει ο Γιώργος Νταλάρας.

Και πράγματι, ο Δημήτρης Λάγιος έφυγε στην ακμαιότατη στιγμή της δημιουργικής του πορείας, σε ηλικία 39 ετών, το 1991.

Δημήτρης Λάγιος - Dimitris Lagios - Hit Channel

Ο Δημήτρης Λάγιος υπήρξε γέννημα θρέμμα της Ζακύνθου, ποτισμένος από το μουσικό πλούτο του νησιού του και σοβαρός γνώστης της επτανησιακής κουλτούρας που υπηρέτησε με το έργο του.

Παράλληλα ήταν ένας άρτιος μουσικός με ακαδημαϊκές σπουδές στην Ελλάδα και την Αμερική.

Η βαθιά καλλιέργεια και η ευαισθησία του τον οδήγησαν πολύ νωρίς στη μελοποίηση μεγάλων ποιητών, με πρώτη κατάθεση τον «Ήλιο τον Ηλιάτορα» του Οδυσσέα Ελύτη το 1982.

Το 1985 γνώρισε τη δεύτερη «Όμορφη Και Παράξενη Πατρίδα» της ζωής του, την Κύπρο. Από τη μέρα εκείνη και μέχρι το θάνατό του αφιερώθηκε στον τόπο αυτό και έδωσε την ψυχή και το ταλέντο του για τους αγώνες του Κυπριακού λαού. Μελοποίησε Κυπρίους ποιητές, συνεργάστηκε με το φωνητικό σύνολο “Διάσταση” κατ’ επανάληψη έχοντας συμπαραστάτη, υποστηρικτή, φίλο και εμψυχωτή δίπλα του το Γιώργο Νταλάρα.

Στη παράσταση, θα ακουστούν τραγούδια όπως «Όμορφη Και Παράξενη Πατρίδα», «Να Ονειρεύομαι», «Τι Πάθος», «Περαστικός Κι Αμίλητος», «Βαπόρι Στολισμένο Βγαίνει Στα Βουνά» κ.ά.

Ένα βαπόρι γεμάτο φωνές που αγάπησαν και εκτίμησαν τον συνθέτη και το κυριότερο, ένα βαπόρι γεμάτο με τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη αλλά και άλλων μεγάλων ποιητών και στιχουργών.

Τα έσοδα της συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής θα διατεθούν στο ίδρυμα «Cœurs pour Tous Hellas» για τα παιδιά της Ελλάδας με συγγενή καρδιοπάθεια, ενώ οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Δημήτρης Λάγιος – «Όμορφη και παράξενη πατρίδα…»
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00

Πληροφορίες - Εισιτήρια

Διοργάνωση: Cœurs pour tous Hellas
Εκτέλεση Παραγωγής: Minos EMI
Προβολή & Επικοινωνία: Minos EMI

Τιμές εισιτηρίων: € 15, 25, 35, 55 (Διακεκριμένη ζώνη)
Φοιτητικό, AMEA, 65+, συνταξιούχοι: € 10,00

Ώρα έναρξης: 20:00

Έναρξη προπώλησης: Δευτέρα 23 Ιανουαρίου

Εισιτήρια προπωλούνται στα Εκδοτήρια του Μεγάρου
Για περισσότερες πληροφορίες: 210 72 82 333, www.megaron.gr

Λίγα λόγια για το ίδρυμα «Cœurs pour Tous Hellas»

Cœurs pour Tous Hellas – Καρδιές Για Όλους
Ανθρωπιστικό Ίδρυμα
Για τα παιδιά της Ελλάδας με καρδιοπάθεια από τον καρδιοχειρουργό Αυξέντιο Καλαγκό

Το  ίδρυμα Cœurs pour TousHellas – Καρδιές για Όλους είναι παράρτημα του διεθνούς ιδρύματος Cœurs pour Tous που δημιούργησε το 1998 στη Γενεύη, ο καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός για την αρωγή των φτωχών παιδιών με καρδιοπάθεια.

Με δράση σε κάθε γωνιά της αδύναμης ανθρωπότητας, και μια καρδιά για χιλιάδες παιδιά, στην αδιάκοπη διαδοχή των ανθρωπιστικών αποστολών του, ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός και οι γιατροί συνεργάτες του, χειρούργησαν φιλανθρωπικά έως σήμερα, περισσότερα από 17.000 άπορα παιδιά στον κόσμο εφαρμόζοντας μία πρωτοπόρο επιστημονική στρατηγική με στόχο και την εκπαίδευση εντόπιων γιατρών.

Το Cœurs pour Tous Hellas – Καρδιές για Όλους, με ανθρωπιστικό μη κερδοσκοπικό  χαρακτήρα συστάθηκε το 2015 για τα παιδιά της Ελλάδας με συγγενή καρδιοπάθεια, ως έμπρακτη δέσμευση και προσφορά στην ελληνική κοινωνία και τους μικρούς ασθενείς των οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Έργο του είναι, η οικονομική ενίσχυση των άπορων και ανασφάλιστων παιδιών με καρδιοπάθεια δίνοντας τους τη δυνατότητα για μια φυσιολογική ζωή.

Στη χώρα μας, ετησίως γεννιούνται από 800 έως 1.000 παιδιά με καρδιοπάθεια, από τα οποία το ένα τρίτο, κυρίως νεογνά, χρήζουν άμεσης καρδιοχειρουργικής επέμβασης.

Ο καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός αφιερώνει σημαντικό μέρος τους χρόνου του στην Ελλάδα και χειρουργεί τα φιλανθρωπικά στο νοσοκομείο Παίδων “Μητέρα” με τη σύμπραξη των Ελλήνων γιατρών της ομάδας Προγράμματος Συγγενών Καρδιοπαθειών και την αφιλοκερδή συμμετοχή τους σε αυτό το σκοπό.

 

Αφήστε το σχόλιό σας