Κώστας Σπυρόπουλος, Γιώργος Γαλίτης, Πέτρος Λαγούτης. Τι γίνεται όταν τρεις άντρες με καταπληκτικό θεατρικό backround, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα έργο που συνδυάζει την κωμωδία, αλλά και τα κοινωνικά θέματα;

Ομερτά, λοιπόν, είναι η μαγική λέξη που επικρατεί σε αυτό έργο και κλειδώνει ουσιαστικά μία φιλία μεταξύ τριών ανδρών καθώς κλονίζεται από έναν «θάνατο».

Μιλήσαμε με τους πρωταγωνιστές και σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Μη χάσετε την ευκαιρία αν βρεθεί κάπου κοντά σας αυτό το καλοκαίρι και πηγαίνετε να την παρακολουθήσετε!

Από την Ηρώ Τζημίκα

Τι κάνουμε αγαπητοί, πώς είμαστε; 

Γιώργος Γαλίτης: Είμαστε καλά και μόλις τελειώσαμε την καλοκαιρινή πρεμιέρα μας.

Πέτρος Λαγούτης: Είμαστε πολύ καλά και ξεκινήσαμε όμορφα…

Ομερτά: Η σιωπή των ανδρών. Τι γίνεται εδώ; 

Γιώργος Γαλίτης: Εδώ έχουμε να κάνουμε με τη συνέχεια των παραστάσεων μας. Ο Πέτρος Λαγούτης αντικατέστησε τον Θανάση Ευθυμιάδη και θα συνεχίσει μαζί μας και από τον χειμώνα.

Πέτρος Λαγούτης: Είναι μία παράσταση που παιζόταν και το χειμώνα και πήγε πάρα πολύ καλά. Χαίρομαι που είμαι εδώ και που ο κόσμος γελάει τόσο πολύ σήμερα στη πρεμιέρα και που πήγαν όλα καλά!

Γιατί αξίζει κάποιος να έρθει να δει αυτή την παράσταση; 

Γιώργος Γαλίτης: Αξίζει γιατί είναι μία παράσταση που έχει να πει πέντε πράγματα. Για τις σχέσεις ανδρών και γυναικών. Και γενικά όταν μία κωμωδία έχει να πει κάτι, είναι σημαντικό. Δεν είναι ένα έργο που απλά περνάμε ευχάριστα την ώρα μας και μετά δεν μας μένει τίποτα! Μας βάζει σε σκέψεις για το θέμα που ασχολείται!

Πέτρος Λαγούτης: Γιατί είναι ένα πολύ καλογραμμένο έργο. Είναι κωμωδία μεν, αλλά σου περνάει πολλά μηνύματα για τις ανθρώπινες σχέσεις και κυρίως αυτές των φίλων. Γενικά περνάει από όλα τα συμπλέγματα. Γελάς από τις ερμηνείες των ηθοποιών, αλλά κυρίως από την όλη κατάσταση του έργου.

Μια και μιλάμε για τις σχέσεις, κατά πόσο έχουν αλλάξει οι σχέσεις σήμερα; Από το ίντερνετ και τα social media;

Γιώργος Γαλίτης: Νομίζω ότι έχουν γίνει λίγο απρόσωπα τα πράγματα. Όταν είμαστε πίσω από ένα κινητό κι έναν υπολογιστή. Είναι μία ψυχρή διαδικασία στο να προσεγγίσουμε κάποιον και φυσικά πια, πολύ εύκολα μετά τους «φίλους» μας έξω απ’αυτό. Διαγραφή και μπλοκ! Γρήγορες φιλίες που τόσο εύκολο γίνονται, αλλά ακόμα πιο εύκολα χαλάνε! Για το έργο όμως μιλάμε για την ανδρική φιλία, που είναι χρόνια μαζί και έχουν ζήσει πολλά και πώς κρατάει αυτή η φιλία όταν μπαίνει στη μέση ένας φόνος! Μπορεί μία μεγάλη φιλία να σκεπάσει ένα έγκλημα;

Πέτρος Λαγούτης: Δεν συμφωνώ πολύ σε αυτό. Ο άνθρωπος βρισκόταν πάντα μπροστά σε επιτεύγματα της τεχνολογίας που φαινόντουσαν ότι μπαίνουν εμπόδιο στις σχέσεις του. Δεν είναι έτσι όμως γιατί πάντα τα ξεπερνάει. Η φιλία είναι μία διαχρονική αξία και δεν πρόκειται τίποτα να την τελειώσει.

Πόσο διαφέρει η φιλική σχέση ανάμεσα σε άντρες και πόσο ανάμεσα σε γυναίκες;

Γιώργος Γαλίτης: Από πρώτο χέρι θα σου πω ότι διαφέρει πολύ. Έχω άντρες φίλους που κρατάνε πολλά χρόνια στη ζωή μου κι είναι το ψυχικό δεκανίκι μου. Έχω φίλες γυναίκες όμως κι υπάρχει δυνατή φιλία μεταξύ μας. Μία πολύ καλή μου φίλη είναι η Άννα Κουρή, όπως κι η Νεφέλη Ορφανού. Μου έχουν σταθεί σε δύσκολες καταστάσεις της ζωής μου εξίσου.

Πέτρος Λαγούτης: Θα σε παραπέμψω στα λεγόμενα των ίδιων των γυναικών… Τα δικά σας δηλαδή (γέλια) Μόνες  σας παραδέχεστε ότι η φιλία των ανδρών είναι πιο δυνατή ενώ οι γυναίκες δεν μπορούν να γίνουν τόσο φίλες. Δεν ξέρω που οφείλεται αυτό, αλλά η πραγματική φιλία, μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού κι είναι μαγικό. Κάποιος μου είχε ότι είσαι πλούσιο αν έχεις βρει πραγματικούς φίλους! Έχω βέβαια φίλες γυναίκες, αλλά είναι ένα ή δύο δάχτυλα το πολύ! (γέλια)

Ποια είναι τα επόμενα βήματα; 

Γιώργος Γαλίτης: Έχουμε γύρω στις 30 παραστάσεις για το καλοκαίρι που έμεινε… Παράλληλα θα κάνω και την άλλη παράσταση ‘Τα ραδίκια ανάποδα».

Πέτρος Λαγούτης: Συνεχίζουμε δυναμικά και θα πάμε και σε μέρη εκτός Αττικής και θα ακολουθήσουμε μία μίνι περιοδεία. Κι από χειμώνα θα πιάσουμε ακόμα περισσότερες πόλεις.

Περίληψη

Άμα την πνίξεις… την έπνιξες! Το θέμα είναι, σε καλύπτει κανείς; Σε καλύπτουν οι φίλοι σου; Μπορεί μια αντρική φιλία να καλύψει ένα έγκλημα; Η αντρική φιλία έχει Ομερτά;

Το έργο είναι βασισμένο στο “Nos femmes” του πολυβραβευμένου Γάλλου συγγραφέα Ερίκ Ασούς. Το διασκεύασαν ο Κώστας Σπυρόπουλος και η Κατερίνα Μπέη.

Το βράδυ εκείνο που ο Μάξιμος Μαντάς και ο Παύλος Μπατσαφλιάς περιμένουν στο σπίτι του πρώτου τον Σίμο Σίμου στις 9 και αυτός έρχεται 10 παρά δέκα… γίνεται έγκλημα;

Ο Σίμος έπνιξε την γυναίκα του, όπως ομολογεί στους άλλους δύο;

Η Ομερτά των τριών αντρών κλονίζεται; Ο συντηρητικός γυναικολόγος που είναι παντρεμένος με την Κορίνα και έχουν δυο παιδιά θα καλύψει τον φίλο του, όπως λέει;
Ή θα υπερισχύσει η άποψη του εναλλακτικού «μπάκουρου», πρώην ποδοσφαιριστή Μάντ Μαξ που έχει την «αιώνια σχέση» με την Μελίνα Μουρελάτου – χωρίς ν’ ανεβαίνουν ποτέ τα σκαλιά της εκκλησίας- και ο οποίος ισχυρίζεται πως η φιλία δεν σκεπάζει εγκλήματα;
Και όταν ο Παύλος Μπατσαφλιάς που προσπαθεί να αλλάξει την γνώμη του Μάξιμου, καταλαβαίνει ότι ο Σίμος μπορεί να έχει σχέση με την δεκαοκτάχρονη κόρη του και αλλάζει μέσα σε χρόνο ρεκόρ την άποψή του και θέλει πια απεγνωσμένα να παραδώσουν τον Σίμο στην Αστυνομία, τότε; Πού πάει η Ομερτά;

Και όλα αυτά, στο Αγρίνιο, σε μια πόλη της επαρχίας που οι άνθρωποι δεν έχουν αποξενωθεί τόσο μεταξύ τους και που ενδεχομένως δεν τους έχει εξοντώσει  το ονειρόδραμα του καπιταλισμού. Εκεί που η αγάπη εναλλάσσεται με το μίσος με πιο καθαρές ματιές και κουβέντες!

Ομερτά ρε… τι άλλο μας έμεινε;;;;!!!!

Αφήστε το σχόλιό σας