Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισλαμικό Κράτος για γενοκτονία

-

Hit-Channel Listen Radio Live

Οι επιθέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ κατά της μειονότητας των Γεζίντι “συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να συνιστούν γενοκτονία”, συμπεραίνει έκθεση του ΟΗΕ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ωμότητες που διέπραξε τον περασμένο Ιούνιο το Ισλαμικό Κράτος: δολοφονίες, βασανιστήρια, βιασμοί και απαγωγές παιδιών, “κατά πολλών εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων στο Ιράκ, ορισμένες από τις οποίες έχουν τα χαρακτηριστικά ώστε να συνιστούν γενοκτονία”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το εμφανές πλαίσιο των επιθέσεων κατά των Γεζίντι δείχνει την πρόθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε να αφανίσει τους Γεζίντι ως ομάδα”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η έκθεση συντάχθηκε από ερευνητές της Ύπατης Αρμοστείας, οι οποίοι εστάλησαν στην περιοχή και βασίζεται σε καταθέσεις εκατό αυτοπτών μαρτύρων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όλες οι ωμότητες που περιγράφονται στην έκθεση συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να στοιχειοθετηθούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου.

Οι ερευνητές καταγγέλλουν επίσης τις ωμότητες που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος και κατά άλλων ομάδων, ανάμεσά τους χριστιανοί, σιίτες Τουρκμένοι, Κούρδοι και άλλοι.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι συγκέντρωσαν πληροφορίες για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και τις συμμαχικές τους εθνοφυλακές κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης κατά του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίες μπορεί επίσης να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Αφήστε το σχόλιό σας