Ο κόσμος μένει σπίτι αλλά δεν ακούει μουσική σε streaming

-

Στηρίξτε μας με ένα like

5,991ΥποστηρικτέςΚάντε Like
69ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
852ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Τουλάχιστον, αυτό λένε τα αμερικανικά δεδομένα. Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε πτώση 7,6% στο streaming. Μεγαλύτερη πτώση σε pop, rap, r&b και latin.

Με την απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγο κορονοϊού ή την προτροπή του να παραμείνεις στο σπίτι, όλοι περίμεναν πως το streaming στη μουσική θα αυξηθεί, βοηθώντας στην ανακούφιση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πανδημία στη μουσική βιομηχανία. Όμως δεν φαίνεται να είναι έτσι.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Alpha Data αλλά και άλλες υπηρεσίες παροχών δεδομένων, τα νούμερα από το streaming μουσικής στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αντιστάθμισαν την πτώση των πωλήσεων των άλμπουμ την περασμένη εβδομάδα. Αντίθετα το ίδιο το streaming βλέπει σημαντική πτώση.

Την εβδομάδα 13-19 Μαρτίου, όταν έκλεισαν εστιατόρια και μπαρ και όλο και περισσότεροι Αμερικάνοι παρέμειναν σε καραντίνα στο σπίτι, τα νούμερα του streaming μειώθηκαν κατά 7,6%, σύνολο 20,1 δισεκατομμύρια. Internet radio, όπως το Pandora, είχε πτώση 9% (3,5 δισεκατομμύρια), το stream on demand (ήχου και βίντεο) κατά 7,3% (16,6 δισεκατομμύρια). Οι μειώσεις αυτού του μεγέθους είναι σπάνιες, με εξαίρεση την εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα, όταν και ο κόσμος ακούει μουσική σε κανονικούς ρυθμούς μετά από την κραιπάλη των γιορτών.

Οι ψηφιακές πωλήσεις κινήθηκαν και αυτές πτωτικά, με πτώση 10,7% (3,9 εκατομμύρια). Είναι η πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια, από όταν Alpha Data άρχισε να συλλέγει δεδομένα, που οι πωλήσεις πέφτουν κάτω από το όριο των 4 εκατομμυρίων.

Η μείωση του streaming συμπίπτει με μια πολύ πιο δραστική, αλλά αναμενόμενη, πτώση των πωλήσεων δίσκων. Οι φυσικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 27,6% και οι ψηφιακές κατά 12,4%. Η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η Amazon ανακοίνωσε ότι οι αποστολές θα σταματήσουν μέχρι τις 5 Απριλίου για να δώσουν προτεραιότητα σε βασικά προϊόντα όπως τα οικιακά προϊόντα και τα ιατρικά εφόδια.

Επίσης άλλαξε και ο τύπος της μουσικής που ακούει ο κόσμος. Η ακρόαση νέων τραγουδιών – δηλαδή, τραγούδια που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες – μειώθηκε κατά 14,5%, πτώση διπλάσια σε σύγκριση με αυτή που κατέγραψαν τα τραγούδια τα οποία κυκλοφόρησαν πριν από 18 μήνες. Πτώση μεγάλη και στα hit. Συνολικά, τα 500 πιο δημοφιλή τραγούδια είδαν πτώση 12,9% από την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ακροατές άκουσαν λιγότερο pop, rap, R&B και latin, είδη που κατέγραψαν πτώση άνω του μέσου όρου. Αντίθετα άνοδο είχε η κλασική μουσική (+ 1,5%), η folk (+2,9%) και η μουσική για παιδιά (+ 3,8%).

Παρακάτω σας έχουμε ένα πίνακα με την μείωση των streasm στα 200 κορυφαία τραγούδια του Spotify.

Με τη βιομηχανία της ζωντανής μουσικής κολλημένη, οι καλλιτέχνες θα πρέπει να βασίζονται όλο και περισσότερο στο streaming. Μια ηλεκτρονική αναφορά που ξεκίνησε από τον μουσικό Evan Greer ζήτα από το Spotify να τριπλασιάσει τα δικαιώματα που προορίζονται για τους καλλιτέχνες. Όπως αναφέρει το κείμενο: «Ήρθε η στιγμή οι Big Tech πρέπει να κάνουν το καθήκον τους».

Σε αντίθεση με τη μουσική, η τηλεθέαση σε πλατφόρμες όπως το Netflix και άλλες αντίστοιχες streaming υπηρεσίες έχει ανέβει, με τον κόσμο να φαίνεται πως περνάει την καραντίνα βλέποντας τις αγαπημένες τους ταινίες και σειρές.

Αφήστε το σχόλιό σας