“Και τι θα πει ο κόσμος;”


Με ένα εντυπωσιακό, υπέρλαμπρο καστ το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους βραβευμένους με Όσκαρ, Ντάιαν Κίτον, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Σούζαν Σαράντον, και Ρόμπιν Ουίλιαμς, «Ο Γάμος της Χρονιάς» αποτελεί μια πανέξυπνη, προκλητική και – σε στιγμές – εξωφρενική κωμωδία. Με μια διαφορετική και τελείως φρέσκια ματιά, η ταινία παρακολουθεί από κοντινή απόσταση τα προβλήματα, τα μπερδέματα, τα σκαμπανεβάσματα και τις πιο αστείες και ρομαντικές στιγμές μια σύγχρονης οικογένειας σε σύγχυση.

Στον πιο μεγάλο και πιο σημαντικό – από κάθε άποψη – γάμο της χρονιάς, υπάρχει ένα, αντίστοιχου μεγέθους, πρόβλημα. Ή και περισσότερα! Ο Ντον και η Έλι Γκρίφιν, οι επί πολλά χρόνια χωρισμένοι, θετοί, γονείς του δύσμοιρου Αλεχάντρο, αναγκάζονται να ξανασμίξουν με το ζόρι και να υποδυθούν τους παντρεμένους γονείς του, ενόψει της απόφασης της βιολογικής μητέρας του Αλεχάντρο, να παραστεί στον γάμο του. Σας ακούγεται παράλογο; Αναμείνατε για τη συνέχεια…

Οι Γκρίφινς λοιπόν, ξεχωριστοί και ιδιαίτεροι καθώς ξεκάθαρα είναι, συνειδητοποιούν πως το να υποδύονται τους ερωτευμένους δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση και μπορεί πολλές φορές η κατάσταση αυτή να καταντήσει φοβερά άβολη, ειδικά από τη στιγμή που η Μπέμπε, η νυν συμβία του Ντον, βρίσκεται παρούσα κάθε στιγμή παρακολουθώντας την κάθε τους κίνηση. Εν τω μεταξύ, μέσω αυτής της μοναδικής παράστασης του θεάτρου του παραλόγου, η ζωή χτυπάει τους Γκρίφιν με τις κλασικές της απρόβλεπτες εκπλήξεις. Η βιολογική κόρη του ζεύγους, η Λάιλα, βασανίζεται από ένα συγκλονιστικό μυστικό, ο βιολογικός τους γιος, ο Τζάρεντ, προβληματίζεται για την ύπαρξη ή την έλλειψη αγάπης τελικά στη ζωή του, ενώ την ίδια στιγμή ο Αλεχάντρο προσπαθεί μάταια να διατηρήσει τις ισορροπίες στο περιβάλλον της ευρύτερης οικογένειας.

Ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός, Τζάστιν Ζάκχαμ, είναι ο εγκέφαλος πίσω από τη δημιουργία μιας ταινίας μοναδικού ύφους και προοπτικής. «Ο Γάμος της Χρονιάς» είναι πρώτα απ’ όλα μια ξεχωριστή κωμωδία, η οποία συλλαμβάνει τις ιδιαιτερότητες της οικογενειακής ζωής, κλείνοντας παράλληλα, περιπαικτικά και με διάθεση ειρωνική, το μάτι σε οποιονδήποτε αναγνωρίζει τις παραδοσιακές οικογενειακές και κοινωνικές λειτουργίες των ιδιοσυγκρασιακών κλισέ που μας περιβάλλουν.

Πως το πετυχαίνει όλο αυτό; Αποκλειστικά μέσα από τα μάτια μιας οικογένειας, αυτής των Γκρίφιν, τα μέλη της οποίας είναι εξαναγκασμένα – καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας – να παρατηρούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους να διαδραματίζονται ακριβώς μπροστά τους ενώ οι ίδιοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην βλάψουν ο ένας τον άλλο, κατά τη διαδικασία.

Αφήστε το σχόλιό σας