Σαν σήμερα, 8 Δεκεμβρίου του 1980 ένα είδωλο της μουσικής, ο John Lennon πέφτει νεκρός από την σφαίρα του  Mark David Chapman του οποίου αρχικά είχε υπογράψει ένα αυτόγραφο.

Ο Chapman όμως, ήταν τελικά αυτός ο «τρελός» που σκότωσε ένα αγαπημένο μουσικό ή κάποιος που πληρώθηκε ή ακόμα και χρεώθηκε τον θάνατο ενός καλλιτέχνη με επιρροή σε εκατομμύρια νέους, στους οποίους μιλάει για τον σεβασμό και την ειρήνη;

Κακά τα ψέμματα, η δράση, η ζωή και τα τραγούδια του Lennon δεν είχαν καμία σχέση με τον συνηθισμένο rock star της εποχής. Ούτε αλητεία, ούτε ναρκωτικά, ούτε groupies. Στίχοι που μπορούσαν να οδηγήσουν μια γενιά σε μια διαφορετική άποψη των πραγμάτων, σε άλλο τρόπο σκέψης ήταν αληθινές βόμβες για το παγκόσμιο σύστημα. Λίγα χρόνια πριν οι αρχές φρόντισαν να σταματήσουν τις ομάδες νέων που τόλμησαν να διαφοροποιηθούν από το παγκόσμιο σύστημα δίνοντας τα ναρκωτικά στο λαό, που μέχρι τότε ήταν προνόμιο των πλουσίων. Έτσι, καταλήξαμε στους κατεστραμμένους τύπους που εκφύλισαν το αρχικά όμορφο κίνημα των hippies.

Μετά τις περιπέτειες με το LSD o John μεταβαίνει στην Ινδία ώστε να απομακρυνθεί από όλα όσα τον κρατούν και του θυμίζουν την ασχήμια του εθισμού. Βλέπει τη ζωή με άλλο μάτι και επιστρέφει αποφασισμένος να τα αλλάξει όλα. Αντιπολεμική προπαγάνδα και η συμφιλίωση των ανθρώπων είναι ο στόχος για τον καινούριο Lennon ο οποίος αρχίζει να δημιουργεί ένα κίνημα και καλεί τον κόσμο να κάνει το ίδιο.

Σαφώς αυτή η τακτική μπορεί να σήμανε μια ολοκληρωτική ή ουσιώδης αλλαγή για τον κόσμο όμως, μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για το μέλλον, ώστε σιγά σιγά να δημιουργηθούν ερεθίσματα και καταστάσεις για την αλλαγή του τρόπου σκέψης πολλών ανθρώπων. Αυτό θα οδηγούσε και σε πρόκληση για τις αντοχές του συστήματος, καθώς όταν θα υπήρχε ένα κομμάτι αντίδρασης και σοβαρής αμφισβήτησης των πραγμάτων τότε ακόμη και η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα από κάτι τέτοιο. Άρα αυτός που καθοδηγεί κάτι τέτοιο πρέπει να φύγει από τη μέση.

Εκτοξεύεις λάσπη; Λίγες οι πιθανότητες να τσιμπήσουν οι θαυμαστές του. Μια δολοφονία θα ήταν ότι πρέπει…

Ακόμη και σήμερα τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Παρόλα αυτά κάποια πράγματα δείχνουν την διάθεση… Το να υπάρχει ντοκιμαντέρ της ΕΤ1 το οποίο στη μετάφραση των στίχων κόβει το «And no religion too» από το Imagine είναι υπέρτατα τραγικό. Ίσως τελικά αυτός ο κύριος να ενοχλεί ακόμα. Ίσως η δολοφονία να ήταν ουσιαστικά και η φίμωση. Οι μεγάλοι να έκαναν την δουλειά τους ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη αλλαγή για αυτούς.

 

«Τα συστήματα πρέπει να φτιάχνονται για να εξυπηρετούν τους ανθρώπους. Όχι να φτιάχνονται άνθρωποι για να εξυπηρετούν τα συστήματα.» Δαλάι Λάμα.

 

Αφήστε το σχόλιό σας