nick2HIT CHANNEL ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ιούνιος 2011. To  Hit  Channel  είχε την τύχη να μιλήσει με έναν από τους καλύτερους μπασίστες της εποχής μας,τον  Nick Fyffe. Ο Nick αντικατέστησε τον  Roger Glover  στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή περιοδία των  Deep Purple. Παίζει ακόμα με τους  TheNewNo2 μεταξύ άλλων. Ο  Nick είναι πάντα πολυάσχολος. Διαβάστε παρακάτω τα όσο ενδιαφέροντα μας είπε:

 

Πώς ήταν η περιοδεία; Πόσο σουρεαλιστικό είναι να περιοδεύεις  με ένα τόσο θρυλικό συγκρότημα, όπως οι  Deep  Purple;
Η περιοδεία ήταν φανταστική. Ναι, ήταν αρκετά σουρεαλιστικό να είσαι στη σκηνή με τους Deep Purple. Στην αρχή υποτίθεται ότι θα  έκανα μόνο δύο συναυλίες, ίσως τέσσερις, δεν περίμενα να περιοδεύσω για τρεις γεμάτες εβδομάδες. Έγινε λίγο πιο φυσιολογικό να το κάνω αυτό, όπως η περιοδεία εξελισσόταν, αλλά τώρα που είμαι πίσω στο σπίτι και κάνω άλλες συναυλίες, φαίνεται τρελό που συνέβη αυτό. Θα μου λείψει σίγουρα!

 
Ξέρω ότι δεν έκανες καμμία πρόβα για αυτή την περιοδεία. Αισθάνθηκες καθόλου τρομοκρατημένος, όταν έδωσες  την πρώτη σου συναυλία με τους Purple στο Ηράκλειο;

Είχα μερικές εβδομάδες για να προετοιμαστώ. Είχα συνειδητοποιήσει πολύ καλά ότι δεν είχα πρόβα έτσι έπρεπε να βεβαιωθώ ότι ήξερα τα τραγούδια και τις ενορχηστρώσεις απ’έξω κι ανακατωτά. Παίζοντας το set στο σπίτι είναι ένα πράγμα, αλλά στη συνέχεια το να βρίσκεσαι πάνω στη σκηνή σε ένα μεγάλο πλήθος με το συγκρότημα είναι ένα άλλο. Ήθελα να είμαι αρκετά εξοικειωμένος με τις μελωδίες που έγιναν τόσο  υποσυνείδητα  έτσι ώστε μπορούσα να ηρεμήσω  τα νεύρα μου  λίγο περισσότερο. Ήμουν απίστευτα ανυπόμονος  πριν από το show αλλά όταν ξεκινήσαμε μπήκα στο χορό.

 

nick1Ποιες είναι οι επιρροές σου ως μπασίστας;

Είμαι επηρεασμένος από ό, τι ακούω. Το αγαπημένο μου  όταν άρχισα να μαθαίνω μπάσο ήταν  η  funk  μουσική, έτσι αγάπησα τον  Bootsy Collins και  τον  George Porter Jnr  των Meters. Ο  Flea  (Red Hot Chili Peppers)  ήταν σίγουρα μια μεγάλη επιρροή πάνω μου.  Ο  Aston  ‘Family  Man’  Barrett  των  Wailers  έχει ένα καταπληκτικό ήχο και την αισθητική, αλλά ο τύπος που μου κάνει περισσότερη ζημιά απ’όλους είναι  ο James  Jamerson  (Motown Records).  Είναι μεγαλοφυΐα.
Δεν είναι πάντα η  τεχνική ικανότητα ή μουσικές γνώσεις που βρίσκω έμπνευση όμως. Συχνά είναι απλά το συναίσθημα, ο ήχος και η στάση του παίχτη.

 
Ίσως είσαι  ο μόνος  μπασίστας που έχει παίξει τόσο με τον Ian Gillan όσο και  με τον Robert Plant. Θυμάσαι πώς συνέβη να παίξεις με τον  Robert  Plant;

Συμμετέχω σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση τα τελευταία πέντε χρόνια. Ονομάζεται “Sunflower Jam”. Κάθε χρόνο, είχαμε μια καταπληκτική συλλογή από καλλιτέχνες  που έρχονται να εμφανιστούν.Ο   Robert  Plant  ήρθε και τραγούδησε το πρώτο έτος. Παίζοντας  το ‘Good Times, Bad Times’ και το  “What Is And What Should Never Be” με τους  Robert Plant, Ian Paice, Jon Lord (Deep Purple αμφότεροι) και Bernie Marsden (σ.σ.: ex-Whitesnake) ήταν απίστευτο!

 

Πρόσφατα ηχογράφησες και πάλι με τους   ΤheNewNo2. Σου  αρέσει να παίζεις μαζί τους; Είσαι ευχαριστημένος από την αναγνώριση που έχουν λάβει  οι  TheNewNo2 από τους οπαδούς και τον Τύπο;

Πήγα στο  Los Angeles  για να ηχογραφήσω με τους  TheNewNo2  λίγο πριν κάνω  την περιοδεία με τους Deep Purple και ο  Dhani  (σ.σ: Harrison, γιος του George  Harrison των Beatles) θα είναι εδώ την επόμενη εβδομάδα να τελειώσουμε το  album  γι ‘αυτό θα πρέπει να ηχογραφήσω  λίγο περισσότερο. Δεν γνωρίζω  πραγματικά την  αντίδραση από τον Τύπο. Απλώς δεν έχουν δώσω μεγάλη προσοχή σ’αυτό, αλλά η ανταπόκριση από τους οπαδούς ήταν φανταστική. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που ο   Dhani έχει λάβει αναγνώριση για τη δική του δουλειά. Δεν μπορώ να περιμένω την επόμενη περιοδεία. Η τελευταία ήταν πολύ διασκεδαστική. Είναι ωραίο να συμμετέχουν σε ένα έργο που είναι αυτόνομο. Δεν υπάρχουν τύποι της εταιρίας, να εμφανίζονται  και  να προσπαθούν να την κατευθύνουν σε οποιαδήποτε πλευρά που θεωρούν σωστή.

 
nick3Έχεις παίξει με πολλούς  και σπουδαίους  μουσικούς. Υπάρχει κάποιος που θα  ‘θελες να παίξεις μαζί του, και δεν έχει συμβεί ακόμα; Ίσως με τον  Thom  Yorke; (σ.σ.: τραγουδιστής των  Radiohead)

Θα ήμουν ευτυχής να σταθώ στην θέση του  Colin Greenwood  αν προκύψει η ευκαιρία. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι θα ήθελα πολύ να παίξω μαζί τους. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος …

 

Τι μουσική ακούς σήμερα; Ποιο ήταν το τελευταίο σπουδαίο  album που ακούσες;

Πάντα ψάχνω για νέα μουσική για να με εμπνεύσει. Μεγάλος μέρος του χρόνου μου  ακούω μουσική που έχω να μάθω  για συναυλίες. Έχω ένα show με την  Pixie Lott  αυτό το Σαββατοκύριακο ,ένα album να ηχογραφήσω με τον Nikki  Murray, μετά με τους  TheNewNo2  και, στη συνέχεια, έχω μια συναυλία με  τη μπάντα του Don Airey και στη συνέχεια το  Sunflower  Jam.  Δεν έχω ακούσει αρκετή νέα μουσική πρόσφατα, γιατί δεν είχα τον χρόνο. Αρκετά συχνά θα βρω μόνο ένα τραγούδι που με συνεπέρνει και  συνεχίζω να ακούω ξανά και ξανά σχεδόν μανιωδώς γιατί με κάνει να νιώθω με ένα συγκεκριμένο τρόπο.
Μόλις μου συνέβη αυτό με της Imogen  Heap το ‘Hide  and  Seek’ και το “Who’ s Gonna Save My Soul”  των  Gnarls  Barkley.

 
Πόσο πολύ η τεχνολογία  βοηθάει στην δουλειά σου (ηχογραφήσεις, pedal effects, κλπ); Νομίζεις ότι  ο αναλογικός ήχος έχει περισσότερη  «ψυχή «; Οι  «πλήρως αναλογικές»  ηχογραφήσεις είναι μια νέα τάση (The White Stripes, Electric Wizard). Ο  Mike Vennart από Oceansize μου είπε η αναλογική εγγραφή είναι «πάρα πολύ ακριβή και πολύ χρονοβόρα”  ..

Είμαι σίγουρα οπαδός του αναλογικού ήχου. Χρησιμοποιώ το Pro Tools και το Logic στο στούντιό μου στο σπίτι, αλλά χρησιμοποιώ πολύ περισσότερο για να ηχογραφήσω synth μέρη, αναλογικό  hardware για  synths  αντί για  synthsoftware  και να αντί της χρησιμοποίησης soft-synths και προτιμώ να βάλω μικρόφωνα σε ένα ενισχυτή αντί να χρησιμοποιήσω λογισμικό προσομοίωσης  ενισχυτή. Προτιμώ να παίξω βιολί με ένα αναλογικό συνθεσάιζερ από το να κοιτάζω επίμονα σε μια οθόνη του υπολογιστή, κάνοντας κλικ με το ποντίκι. Κάνω ήδη αρκετά στους υπολογιστές.
Η τεχνολογία είναι εκπληκτική τώρα και τη χρησιμοποιώ αλλά είναι εύκολο να χαθείς σε όλα. Οι καλύτεροι δίσκοι έγιναν πριν εμφανιστούν οι ψηφιακές ηχογραφήσεις  (σ.σ.:ν’ αγιάσει ο στόμας του!)

 

Έπαιξες πέντε συναυλίες στην Ελλάδα.Τι σου άρεσε περισσότερο εδώ;

Η ηλιοφάνεια… και το χαλούμι.

 

Ευχαριστούμε τον  Nick Fyffe για τις απαντήσεις του και την  Kathie Rallis  για τη βοήθειά της.

Τσεκάρετε  το http://www.nickfyffe.com

http://www.deep-purple.com

http://www.thenewno2.com

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας