Όταν το κορίτσι από την Ελλάδα, η Νάνα Μούσχουρη, τραγούδησε και κατέκτησε τη Νέα Υόρκη… Το διάσημο jazz άλμπουμ «Nana Mouskouri in New York» κυκλοφορεί σε CD και βινύλιο.

Η Νάνα Μούσχουρη, το «κορίτσι από την Ελλάδα» που δε γνώρισε σύνορα και λάτρεψε με το ανάλογο δέος η υφήλιος, συστήνει εκ νέου ένα άλμπουμ που σηματοδότησε την ανατολή μίας λαμπρής διεθνούς σταδιοδρομίας.

Ενόσω ήταν μούσα του σπουδαίου Έλληνα μουσουργού Μάνου Χατζιδάκι, η διάσημη ερμηνεύτρια κατόρθωσε να «ταξιδέψει» το όνομά της σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών. Όταν το 1962 κλήθηκε από τη δισκογραφική εταιρεία της Mercury στη Νέα Υόρκη, την πρωτεύουσα των τεχνών, της δόθηκε η ευκαιρία να εξαπλώσει τη φήμη της στα πέρατα της οικουμένης. Η πρόκληση ήταν μεγάλη. Είχε τη δυνατότητα η φέρελπις καλλιτέχνιδα να σταθεί στην αμερικανική αγορά κατά ισάξιο τρόπο με την πορεία της στη Γηραιά Ήπειρο;

Ο ισχυρός άνδρας της Mercury, Irving Green, φρόντισε για την επιτυχή έκβαση της απόπειρας όσο το δυνατόν καλύτερα. Εμπιστεύτηκε τη Νάνα Μούσχουρη στη διάθεση του νεαρού και ευφυή παραγωγού Quincy Jones, ο οποίος μετέπειτα απέκτησε ρόλο αντιπρόεδρου στη Mercury. Ο Torrie Zito έκανε τις ενορχηστρώσεις και διηύθυνε την ορχήστρα. Το ευτύχημα κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων ήταν η παρουσία του πρωτοπόρου Phil Ramone στη θέση του ηχολήπτη, επίσης σε φάση ανέλιξης.

Η αριστοτεχνική παρέμβαση του Quincy Jones συνέβαλε ώστε να αναδειχθεί η ικανότητα της Νάνας Μούσχουρη να επικοινωνεί τα τραγούδια που ερμηνεύει σε διαφορετικές γλώσσες, ένας παράγοντας με αξιοσημείωτο ρόλο στην επιτυχία της.

Το γέννημα της πολύμηνης περιπέτειας στην πολύβουη Νέα Υόρκη ήταν το άλμπουμ «The Girl from Greece sings» («Το Κορίτσι από την Ελλάδα Τραγουδά») με την ετικέτα της Fontana. Για τις ανάγκες της ευρωπαϊκής διάθεσης ο τίτλος παραλλάχθηκε στο καταλληλότερο «Nana Mouskouri in New York».

Με μία ντουζίνα τραγούδια το «κορίτσι από την Ελλάδα» κατακτά τον κόσμο. Στις επόμενες εκδόσεις μάλιστα προστέθηκαν τρία επιπλέον κομμάτια. Με το διάνυσμα πέντε δεκαετιών από την πρώτη κυκλοφορία του ο δίσκος διατηρεί την ίδια αέρινη αίσθηση. Η Νάνα Μούσχουρη επισφραγίζει με την απαλή και απόλυτα μελωδική ερμηνεία της μουσικά θέματα που διαχέουν τη διαχρονική ποιότητα των Jerome Kern Smoke Gets In Your Eyes», 1933), George και Ira Gershwin But Not For Me», 1930) και Cole Porter I Get A Kick Out Of You», 1943).

Στο άλμπουμ η Νάνα Μούσχουρη κινείται επιπλέον από κλασικότερα τραγούδια σαν το «Love Me Or Leave Me» των Walter Donaldson – Gus Kahn (1928) έως το νεότερο εκείνης της εποχής «Don’t Go To Strangers» των Arthur Kent – David Freedman – Redd Evans (1960) και μία δίγλωσση διασκευή του «Et Maintenant» των Gillbert Bécaud και Pierre Delanoë / Carl Sigman (1961).

Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία είναι μία δουλειά όχι μόνο κομβική, αλλά κατά πολλούς η καλύτερη στη μακρόχρονη διαδρομή της ασυναγώνιστης καλλιτέχνιδας.

Το «Nana Mouskouri in New York» επανακυκλοφορεί σε CD και LP βινύλιο 180gr από τη Minos EMI.

  • Πώς υποδέχτηκε ο διεθνής τύπος και ειδικά το δημοφιλές μουσικό περιοδικό του Billboard τον δίσκο; Δείτε παρακάτω το ντοκουμέντο που φέρνει στην επιφάνεια το ΗΙΤ CHANNEL:

Νάνα Μούσχουρη - Nana Mouskouri in New York - The girl from Greece sings (BILLBOARD) - Hit Channel

«Οι DJ και οι καταναλωτές ίσως θέλουν να ακούσουν αυτή τη σειρά (τραγουδιών) ως ένα βήμα αλλαγής. Η Δίς Μούσχουρη είναι πολύ δυνατή στις ευρωπαϊκές πωλήσεις και σε αυτό το άλμπουμ έχει ένα από τα πρώτα της σετ στην αγγλική γλώσσα. Οι μελωδίες λειτουργούν επί το πλείστον υποδειγματικά με την έξυπνη υποστήριξη ορχήστρας που περιλαμβάνει εξαιρετική δουλειά από έγχορδα και πνευστά. Οι Al Cohn και Torrie Zito έκαναν τις ενορχηστρώσεις και ο Zito διευθύνει την ορχήστρα. Τα “No Moon At All”, “The Touch Of Your Lips” και “Till There Was You”  είναι μερικές από τις απαλές ονειρικές μπαλάντες που απαρτίζουν τη σειρά.»

Nana Mouskouri in New York - Τίτλοι:

1. No Moon At All
2. That’s My Desire
3. Love Me Or Leave Me
4. What’s Good About Goodbye
5. Hold Me, Thrill Me, Kiss Me
6. What Now My Love
7. The Touch Of Your Lips
8. These Things I Offer You
9. Don’t Go To Strangers
10. You Forgot All The Words
11. Smoke Gets In Your Eyes
12. Till There Was You
13. Almost Like Being In Love
14. But Not For Me
15. I Get A Kick Out Of You

Αφήστε το σχόλιό σας