Ποιες είναι άραγε οι πιο κοινές λέξεις στους στίχους των αμερικάνικων τραγουδιών;

Έχεις αναρωτηθεί ποιες είναι οι λέξεις που ακούμε πιο συχνά στα πιο διάσημα τραγούδια όλα αυτά τα χρόνια; Την απορία μας τη λύνει ο Nickolay Lamm,  ένας καλλιτέχνης από το Πίτσμπουργκ.

O Nickolay ξεκίνησε το project «History Of Love», στο οποίο συγκέντρωσε στοιχεία από τραγούδια που εμφανίστηκαν στο Billboard Hot 100 από το 1960 και μετά και δημιούργησε πολύχρωμα γραφήματα για να δείξει τη συχνότητα και η δημοτικότητα ορισμένων λέξεων στα τραγούδια.

Ο οριζόντιος άξονας αντιπροσωπεύει το έτος και ο κάθετος τη δημοτικότητα του τραγουδιού σύμφωνα με το Billboard. Κάθε ορθογώνιο αντιπροσωπεύει ένα τραγούδι. Όσο πιο κόκκινο είναι το ορθογώνιο, τόσο περισσότερες φορές η λέξη εμφανίστηκε στους στίχους του τραγουδιού. Μπλε σημαίνει ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου.

Τα διαγράμματα είναι πολύ ενδιαφέρον. Σε αυτά μπορούμε να συγκρίνουμε σε σχέση με το παρελθόν τη χρήση ορισμένων λέξεων, επομένως και τη θεματολογία στα τραγούδια.

Ας ξεκινήσουμε:

LOVE

Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν τραγούδια που εξυμνούν της αγάπη, έτσι η λέξη «Love» είναι ίσως η πιο συχνή, αλλά σημειώστε πως η δημοτικότητα αυτής της λέξης παρουσιάζει εμφανή μείωση τα τελευταία χρόνια …

I LOVE YOU

Η φράση «I Love You» φαίνεται να έχει χάσει δημοτικότητα. Μήπως το να λες σ’ αγαπώ δεν είναι της μόδας;

MONEY

Αντ ‘αυτού, κοιτάξτε πώς η λέξη «Money» εμφανίζεται όλο και περισσότερο στους στίχους επιτυχημένων τραγουδιών.

BODY

Επίσης, η χρήση της λέξης «Body» αυξάνεται συνεχώς. Τα κείμενα των τραγουδιών προφανώς γίνονται ολοένα και πιο σαφή.

SEX

Η επανάληψη της λέξης «Sex» επιβεβαιώνει αυτό που είδαμε προηγουμένως. Η κοινωνία γίνεται περισσότερο ανοιχτόμυαλη, το σεξ δεν είναι πλέον ταμπού και μιλά ήσυχα μέσα στα τραγούδια.

HOME

Η λέξη «Home» είναι μια ακόμα από αυτές που χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο από ό, τι στο παρελθόν.

BABY

Το «Baby» είναι χωρίς αμφιβολία μια από τα πιο χρησιμοποιημένες λέξεις στην ιστορία της μουσικής. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η συχνότητα του πέφτει, αλλά όχι τόσο φανερά όσο για τη λέξη «Love».

Αυτό συμβαίνει λογικά επειδή η λέξη «Baby» μπορεί να κουμπώσει σε κείμενα που μιλάνε για αγάπη αλλά και για σεξ.

Για να πάρετε μια ιδέα της επανάληψης του όρου, ακούστε το παρακάτω ηχητικό στο οποίο η Britney Spears επαναλαμβάνει τη φράση «Baby» στα κομμάτια της:

Πάμε να δούμε τη συχνότητα μερικών ακόμα λέξεων.

Αφήστε το σχόλιό σας