Τη νέα κινηματογραφική ταινία του Γιάννη Σακαρίδη, «Amerika Square» (Πλατεία Αμερικής), επενδύει με συνθέσεις του ο Μίνως Μάτσας.

Amerika Sqaure (Πλατεία Αμερικής): Σ’ αυτή την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Σακαρίδη που βασίζεται στη πολυβραβευμένη νουβέλα του Γιάννη Τσίρμπα, «Η Βικτώρια Δεν Υπάρχει», ο σκηνοθέτης ασχολείται με θέματα κοινωνικής ευαισθησίας που επηρεάζουν τις ζωές απλών πολιτών και στην πάλη του καλού με το κακό έτσι όπως την βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.

Η μουσική του Μίνου Μάτσα έμπνευση στο μοντάζ και εξαιρετικός μετρονόμος των χαρακτήρων, μία καλλιτεχνική δράση από μόνη της, μια άψογη συνεργασία.

Η ταινία

Amerika Square (Πλατεία Αμερικής) - Γιάννης Στάνκογλου - Hit Channel

Ένας μπανάλ ρατσιστής, Ένας tattoo artist. Ένας φυγάς από το Χαλέπι. Τρεις άξονες στην ίδια ταινία, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά ο καθένας. Άλλοι κόσμοι, άλλες ανάγκες, άλλοι άνθρωποι. Καθαρές γραμμές από το πιστόλι του τατουάζ, χιούμορ, σαρκασμός, έρωτας, το μεταναστευτικό ζήτημα, το trafficking, η οικονομική κρίση, η ξενοφοβία. Θάλασσα, έρημοι όρμοι, tattoo studio, τζαζ μπαρ, μία πολυκατοικία με όλες τις φυλές του κόσμου.

Το τατουάζ είναι το μόνο προσωπικό στοιχείο που μπορεί κρατήσει ασφαλές κάποιος που φεύγει από τη πατρίδα του στην Αφρική ή την Ασία και ταξιδεύει κάτω από αντίξοες συνθήκες προς την Ευρώπη ή την Αυστραλία.

Το «Refuse to Sink» είναι το πιο δημοφιλές και χαρακτηριστικό τατουάζ ανάμεσα στους πρόσφυγες. Είναι το τατουάζ του πρωταγωνιστή Μπίλι (Γιάννη Στάνκογλου) και της φίλης του Τερέζας (Ξένια Ντάνια). Επίσης το τατουάζ είναι το ίδιο σε όλα τα χρώματα δέρματος σε όλες τις φυλές. Και όπως λέει ο Μπίλι:

«Ακόμα και το μελάνι, το ταπεινό́ μελάνι, διαρκεί́ περισσότερο από́ μας. Από́ τους έρωτες μας, τον ιδρώτα μας, το σώμα μας το ίδιο. Ενάμιση χρόνο. Παίρνει ενάμιση χρόνο να φύγει ένα τατουάζ. Αφού πεθάνεις…»

Amerika Square (Πλατεία Αμερικής) - Γιάννης Στάνκογλου - Ξένια Ντάνια - Hit Channel

Με το «Amerika Square» ο Γιάννης Σακαρίδης διεκδίκησε το «Gold Hugo», το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Σικάγου.

Επιπλέον, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του απονεμήθηκε το Βραβείο FIPRESCI της Διεθνούς Ομοσπονδία Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου, αλλά και το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στην κατηγορία «Βραβεία Νεότητας».

Η νέα ταινία του Γιάννη Σακαρίδη, «Amerika Square» (Πλατεία Αμερικής), θα προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 23 Μαρτίου.

Το soundtrack

Μίνως Μάτσας - Minos Matsas - Hit Channel

Το soundtrack της ταινίας περιλαμβάνει εφτά ορχηστρικά κομμάτια που υπογράφει ο Μίνως Μάτσας και μία διασκευή του «Sinnerman», παλιά κλασσική επιτυχία που γνωρίσαμε με τη φωνή της Nina Simone, ερμηνευμένο από τη Ξένια Ντάνια, μία από τις πρωταγωνίστριες της ταινίας.

Το περιοδικό «The Hollywood Reporter», μία από τις πιο σημαντικές εκδόσεις στη βιομηχανία του θεάματος έγραψε: «…Η μουσική του Μίνου Μάτσα έρχεται στην επιφάνεια του soundtrack, προσθέτοντας ατμόσφαιρα στην πολύ ωραία φωτογραφία του Jan Vogel που τονίζει τα άτομα σε ένα τοπίο…»

Το soundtrack album κυκλοφορεί από τη Minos EMI / Universal.

Οι τίτλοι των τραγουδιών

  1. Nako’s Theme
  2. Sinnerman – Ξένια Ντάνια
  3. Refuse To Sink
  4. Borders = Business
  5. Billy & Teresa
  6. Deadly Recipe
  7. Papers & Poison
  8. Farewell

Διανομή ρόλων: Γιάννης Στάνκογλου, Μάκης Παπαδημητρίου, Βασίλης Κουκαλάνι, Ξένια Ντάνια, Θέμις Μπαζάκα, Ερρίκος Λίτσης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Ρέα Πεδιαδιτάκη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σακαρίδης
Μουσική: Μίνως Μάτσας

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jan Vogel
Σκηνογράφος / Ενδυματολόγος: Αλεξία Θεοδωράκη
Σκηνοθεσία / Μοντάζ: Γιάννης Σακαρίδης

 

Αφήστε το σχόλιό σας