HIT CHANNEL ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Νοέμβρης 2011. To Hit Channel είχε τη μεγάλη τιμή να μιλήσει με ένα θρυλικό μουσικό: τον Michael Rother. Με την κύρια μπάντα τους από τα 70s, τους NEU!  Δημιούργησε επαναστατική μουσική και επηρέασε καλλιτέχνες σαν τους John Frusciante, Thom Yorke, John Lydon και πολλούς άλλους. Έχει μια σπουδαία  solo  καριέρα, ήταν μέλος των Harmonia με τους Roedelius και Moebius από τους Cluster και τον Brian Eno και πρόσφατα περόδευσε ως Hallogallo με τον Steve Shelley από τους Sonic Youth  και τον Aaron Mullan από τους Tall Firs. Διαβάστε παρακάτω τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που μας είπε:

 

rother2Ποια είναι τα τρέχοντα  projects  στα οποία είστε αναμεμειγμένος;

Θα κάνω μια αυστραλιανή περιοδεία το επόμενο έτος. Έχω προσκληθεί να παίξω στο Adelaide  Music  Festival, το οποίο είναι ένα μεγάλο φεστιβάλ και  θα συμμετέχουν καλλιτέχνες όπως η Jane Birkin. Θα περιοδεύσω με τον Dieter Moebius από τους Cluster και τον Hans Lampe, τον drummer από τους La Düsseldorf. Εκτός από το festival  θα παίξω μερικές ακόμα συναυλίες στην Αυστραλία. Επί του παρόντος, προσπαθώ να οργανώσω τα πράγματα για την περιοδεία και τις λεπτομέρειες. Υπάρχει επίσης μια προσφορά για να περιοδεύσω στην Ιαπωνία με τον Dieter Moebious τον επόμενο Απρίλιο. Πριν από μερικές μέρες έστειλα μερικά κιθαριστικά μέρη για το νέο  album του Paul Weller. Θα κάνει ένα  album  για τη μουσική που τον επηρέασε και  δύο κομμάτια είναι επηρεασμένα από τους NEU! Του έστειλα μερικά ηχογραφημένα μέρη κιθάρας, νομίζω ότι θα είναι για ένα  album με  remixes, δεν ξέρω ακριβώς πώς θα τα χρησιμοποιήσει. Είναι ωραίο η μουσική σου να είναι σε ένα  album του Paul Weller. Χθες, έκανα μια συνέντευξη για το  Mojo, το περιοδικό από το Ηνωμένου Βασιλείου, για την “Berlin period” του  David Bowie. Ο David με κάλεσε για να παίξω στο “Heroes” το 1977, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Είναι μια αρκετά παράξενη κατάσταση, όπου, επειδή μου είπαν τότε ότι το  management  του δεν ήθελε να παίξω σε αυτό και στον David του είπαν κάποιοι άνθρωποι ότι δεν ένδιαφερόμουν. Του είπαν «ο  Michael  δεν σε έχει πλέον ανάγκη». Έτσι, γι ‘αυτό δεν έπαιξα μαζί του. Πριν από πολλά χρόνια, διάβασα μια  συνέντευξη του  David σχετικά με το τι του είπαν. Αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα και παράξενη ιστορία, οπότε θα είμαι στο Mojo Magazine  να μιλάμε για το τι πραγματικά συνέβη τότε με τον David. Επίσης δουλεύω για μια γερμανική εκπαιδευτική ταινία, θα γράψω τη μουσική εκεί. Θα κυκλοφορήσει νομίζω τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο. Έτσι, είμαι πολύ απασχολημένος αυτή την περίοδο. Φυσικά, εγώ προτιμώ να δουλεύω σε ένα πράγμα κάθε φορά, ώστε να μπορώ να εστιάζομαι περισσότερο σε αυτό.

 

Υπάρχουν νεότερα από τους Hallogallo  (με τον Steve Shelley από τους Sonic Youth και τον Aaron Mullan από τους Tall Firs); Ηχογραφείτε τίποτα μαζί τους;

Πέρυσι κάναμε πάνω από 30 συναυλίες μαζί. Έχουμε κάνει πολλές ζωντανές ηχογραφήσεις και είναι πιθανόν να κυκλοφορήσουμε κάποιο υλικό. Τώρα, είμαστε όλοι απασχολημένοι με άλλα  projects, αλλά ναι, νομίζω ότι θα υπάρξει μέλλον για τους Hallogallo.

 

Είστε ο ΜΟΝΟΣ μουσικός που ξέρω  που ΟΛΑ του τα  albums  στα οποία έχει συμμετάσχει, είναι αριστουργήματα! Πιστεύετε ότι η  solo καριέρα σας θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη αναγνώριση από τους οπαδούς και τους κριτικούς εκτός Γερμανίας;

Όχι. Στη Γερμανία τα solo albums μου είναι πολύ πιο επιτυχημένα από τα  albums των NEU!. Όταν έβγαλα το πρώτο μου solo album,  το “Flammende Herzen , δεν είχα την τεχνολογία που υπάρχει τώρα, υπολογιστές κτλ και δεν ήθελα να έχω άλλους ανθρώπους για να παίξουν τη μουσική μου επί σκηνής, έτσι δεν έκανα συναυλίες από το  1976 μέχρι το  1998, για 22 χρόνια! Μέχρι την επανέκδοση των albums των NEU! το 2001, το solo albums μου είχαν πουλήσει πολύ περισσότερα αντίτυπα από τα  albums των NEU!  στη Γερμανία, ακριβώς το αντίθετο με ό, τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο.

 

rother1Πιστεύετε ότι oι  NEU!, αν δεν είχαν τις προσωπικές συγκρούσεις  εντός της μπάντας θα διαρκούσαν περισσότερο και θα ήταν πιο δημοφιλείς; (όπως πιστεύω)

Λοιπόν, ως μουσικός τα πήγαινα καλά με τον Klaus (σ.σ.:! Dinger, drummer και το άλλο μισό των  NEU!), ήταν σπουδαίο  να είσαι μαζί του στο  studio, ήταν πολύ εμπνευσμένος  αλλά ως άτομο δεν μπορούσα να τον αντέξω. Ήμασταν δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες εκτός μουσικής, αλλά και στο  studio φυσικά με την συμβολή του  Conny  Plank, δημιουργήσαμε κάποια καλή μουσική εκείνη την περιόδο.

 

Πολλοί μουσικοί όπως ο David Bowie,ο  Thom Yorke (Radiohead), ο John Lydon (Sex Pistols, Public Image Limited) αναφέρουν τους  NEU! ως επιρροή τους. Προσωπικά αναγνωρίζετε τους  NEU! στη μουσική των άλλων;

Για να είμαι ειλικρινής δεν δίνω μεγάλη προσοχή στη σύγχρονη μουσική. Δεν ακούω Coldplay  (γέλια), για παράδειγμα. Διάβασα ότι νεώτερες μπάντες όπως οι Radiohead, οι Sex Pistols ή ακόμα και οι Oasis, αναφέρουν την μουσική μας ως επιρροή. Είναι φυσικά ωραίο να το ακούς αυτό, αλλά εγώ δεν κολλάω σε αυτό, συνεχίζω να δημιουργώ καινούργια μουσική. Δεν το ήξερα μέχρι που το διάβασα πρόσφατα ότι οι Oasis, μια  mainstream μπάντα,μας αναφέρει ως επιρροή, κάτι πουδεν μπορώ να το βρω στη μουσική τους. Ξέρω ότι οι  Sex Pistols, χρησιμοποίησαν πολύ τους ήχους μας στη μουσική τους, αλλά γενικά δεν εστιάζομαι πολύ σε αυτό.

 

Πόσο σημαντικός ήταν ο Conny Plank (ο σημαντικότερος Γερμανός παραγωγός που δούλεψε τότε με όλους) για την γερμανική σκηνή της δεκαετίας του ‘70;

Φυσικά ο  Conny ήταν πολύ σημαντικός για μπάντες όπως οι  Neu!, Cluster, Kraan έκανε παραγωγή στα 3 πρώτα solo albums μου και αργότερα εργάστηκε με τον Brian Eno. Ήταν κυριολεκτικά το επίκεντρο των πάντων. Ήταν ιδιοφυία, ένας πρωτοποριακός και εμπνευσμένος μηχανικός ήχου και οι ιδέες του με βοήθησαν πολύ κατά τη διάρκεια της  solo  καριέρας μου.

 

Κατά τη γνώμη ως κιθαρίστας είστε πολύ υποτιμημένος. Είστε ένας πολύ καινοτόμος κιθαρίστας! Θεωρείτε τον εαυτό σας κυρίως κιθαρίστα ή συνθέτη;

Και πάλι, θα σε διαψεύσω (γέλια). Νομίζω ότι είμαι αρκετά αναγνωρισμένος ως κιθαρίστας και ο John Frusciante, ο πρώην κιθαρίστας των Red Hot Chili Peppers  έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι οι επιρροές του είναι «θρύλοι όπως ο Jimi Hendrix και ο Michael Rother». Αλλά ποτέ δεν εστιαζόμουν μόνο στο να είμαι κιθαρίστας, κοίταζα πάντα ολόκληρο το τραγούδι, την συνολική εικόνα. Η κιθάρα ήταν απλά το όργανο στο οποίο ήμουν πιο ολοκληρωμένος. Έτσι, νομίζω ότι ήμουν περισσότερο συνθέτης.

 

German musician Michael RotherΤο 2007 ανεβήκατε στη σκηνή με τους Red Hot Chili Peppers. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία; Ήταν κάτι αυθόρμητο ή να το ξέρατε από πριν;

Έχω τζαμάρει με τους Red Hot Chili Peppers δύο φορές. Η πρώτη φορά ήταν το 2003 στο Αμβούργο, δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου και ξαφνιάστηκα όταν συνέβη, ήμουν ακριβώς στο πίσω μέρος της σκηνής και με κάλεσαν να τζαμάρω με το συγκρότημα και τον Omar  Rodriguez-Lopez από τους Mars Volta. Παίξαμε μπροστά σε 18.000 ανθρώπους και υπήρχαν τόσοι πολλοί οπαδοί, μπορούσες να τους δεις, αλλά δεν μπορούσες να τους αισθανθείς πραγματικά. Ήταν πάρα πολύ μακριά. Προτιμώ να παίζω σε μικρότερες χώρους όπου υπάρχει περισσότερη επαφή με το κοινό και η ατμόσφαιρα είναι πιο ζεστή. Το 2004 όταν ήμουν στις Ηνωμένες Πολιτείες επισκέφθηκα το σπίτι του John και είδα τη συλλογή των μη-mainstream  albums που έχει ο John.

 

Έχω μιλήσει με τον John, τον Ιούλιο του 2010.

Έτσι, ξέρεις πόσο αφοσιωμένος είναι στη μουσική. Εκείνος δεν ζει σαν  rockstar. Προτιμά να μείνει στο σπίτι και να δημιουργήσει μουσική. Έχει φύγει τώρα από τους Red Hot Chili Peppers  και τους παρακολούθησα πριν από μερικές ημέρες με τον Josh Klinghoffer, ήταν μια τρομερή εμφάνιση. Ο  Josh είναι ένας πολύ ταλαντούχος μουσικός.

 

Για να είμαι ειλικρινής, χάρηκα πάρα πολύ που ο John έφυγε από τους  Red Hot Chili Peppers, έτσι θα μπορούσε να κάνει πιο πειραματικά πράγματα. Το τελευταίο solo album του “The Empyrean” είναι φανταστικό, θα πρέπει να το τσεκάρετε!

Ο  John είχε προγραμματίσει να με επισκεφθεί εδώ στη Γερμανία το καλοκαίρι του 2010, όπου θα βρισκόταν για μια περιοδεία, αλλά περιοδεία του τελικά ακυρώθηκε και δεν τον συνάντησα. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι σε μια τόσο επιτυχημένη μπάντα. Όταν έπαιζα μαζί τους το 2007, στο Αμβούργο και πάλι, αυτό ήταν κάτι που το είχαμε ήδη προγραμματισεί εκείνη την εποχή, ήταν πολύ κουρασμένοι, το συγκρότημα ήταν 18 μήνες στο δρόμο και όταν ανέβηκα πάνω στη σκηνή ο Anthony Kiedis με ευχαρίστησε που είχε την ευκαιρία να ξακουραστεί για λίγο (γέλια). Είναι πάντα πολύ κουραστικό να κάνεις όλα αυτά τα ταξίδια. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους με τους Hallogallo, εμείς περιοδεύσαμε στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία και όταν επέστρεψα σπίτι, χρειαζόμουν κάποιες εβδομάδες για να επαναφορτίσω. Αυτό είναι πάντα το δύσκολο με τις περιοδείες.

 

Ένα τραγούδι των Radiohead που ονομάζεται “I Will” είναι πολύ παρόμοιο με το “Lieber Honig” . Το έχετε ακούσει ποτέ αυτό;

Όχι . Ο  Thom  έγραψε τις σημειώσεις για το αυτοκόλλητο στις επανακυκλοφορείες μας το 2001 και έκανε μερικά πολύ κολακευτικά σχόλια για τους  NEU! Έτσι, νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για την ομοιότητα με τη μουσική μας στο τραγούδι που λες (γέλια).

 

michael3Ξέρω ότι είχατε κακή εμπειρία από τις δισκογραφικές εταιρείες. Πιστεύεται ότι η κατάρρευση τους σήμερα τους είναι κάποιο είδος δικαιοσύνης για την απληστία τους;

Όχι, δεν έχω άσχημες εμπειρίες με τις δισκογραφικές εταιρείες. Προτιμούσα να συνεργάζομαι με ανθρώπους σε εταιρείες που μπορώ να επικοινωνήσω μαζί τους τους. O Klaus κατηγορούσε πάντα τις δισκογραφικές εταιρίες, η στάση του ήταν εναντίον τους, έλεγε «γαμώ τις δισκογραφικές!». Ο Conny και εγώ, δεν συμφωνούσαμε με αυτό. Εμείς πάντα του λέγαμε ότι το πρώτο take στις ηχογραφήσεις είναι πάντα και το καλύτερο, το πιο γνήσιο, αυτός έκανε πάντα περισσότερα takes αλλά στη συνέχεια συμφώνησε μαζί μας, ότι  το πρώτο take ήταν και το καλύτερο και εκείνο κρατούσε τελικά. Σε μια ιστοσελίδα, διάβασα ότι είχε πει «Έχω πάρει περισσότερα από 1.000 LSD στη ζωή μου». Δεν μου άρεσε αυτό το πράγμα που είπε ο Klaus και για το οποίο ήταν περήφανος. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με μένα.

Ένας  πολύ επιτυχημένος Γερμανός τραγουδιστής, ο Herbert Grönemeyer-αυτός είναι πολύ γνωστός στη Γερμανία, αλλά όχι στην υπόλοιπη Ευρώπη γιατί  τραγουδάει στα Γερμανικά, έχει  επηρεαστεί από την μουσική των  NEU!, αυτός είναι ένα πολύ γνωστό όνομα εδώ- έχει τη δική του δισκογραφική εταιρεία, την  Grønland και κάνει σπουδαίο έργο. Έχει αφιέρωσε πολύ χρόνο, πολλή προσοχή και πολλά χρήματα στην  Grønland. Έτσι, αν κάποιος κάνει καλή δουλειά και, όπως ο Herbert Grönemeyer κάνει, και σέβεται τους ακροατές δεν υπάρχει πρόβλημα για μένα με αυτό. Σε ό, τι για τη μουσική βιομηχανία σήμερα, νομίζω ότι με το Διαδίκτυο και το downloading τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Τώρα, είναι πιο δύσκολο να ζήσει ένας καλλιτέχνης από την πώληση των albums του. Οι δισκογραφικές εταιρείες όλα αυτά τα χρόνια έκαναν περιουσίες από τις δραστηριότητές τους. Έτσι, το μέλλον είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.

 

Έχετε έρθει ποτέ στην Ελλάδα;

Ναι, η πρώτη φορά που ταξίδεψα στην Ελλάδα ήταν το 1975 με τη φίλη μου,στην Κρήτη. Πήγα στην Ελλάδα και αργότερα στη δεκαετία του ’80. Δεν έχω πάει στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Πρόσφατα έκανα μερικές συναυλίες με μια νεότερη γερμανική μπάντα που ονομάζεται  Camera. Είναι μια πολύ καλή μπάντα. Έπαιξα μαζί τους τότε στο Βερολίνο πριν από τρεις εβδομάδες, και ένας διοργανωτής από την Ελλάδα ενδιαφέρθηκε να μας φέρει στην Ελλάδα.

 

Τι μουσική παίζουν;

Λένε ότι έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη μουσική μου, γι ‘αυτό και με κάλεσαν να παίξω μαζί τους (γέλια). Τι έλεγα νωρίτερα; Α, δεχτήκαμε μια προσφορά από τον διοργανωτή για να παίξουμε στην Ελλάδα το επόμενο έτος με τους  Camera. Ξέρω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, σας στέλνω τις καλύτερες ευχές μου και ελπίζω να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα. Θα ήμουν ευτυχής να παίξω στην Ελλάδα.

 

Ένα μεγάλο “Ευχαριστώ” στον  Michael Rother.

Τσεκάρετε το http://www.michaelrother.de και το  http://www.facebook.com/michaelrother.neu.harmonia

 

Αφήστε το σχόλιό σας