Η δικαστική διαμάχη των τελευταίων ετών σχετικά με την ενοικίαση της κεντρικής αίθουσας του Rex οδηγούν στην ακύρωση όλων των παραστάσεων…

Οι προγραμματισμένες παραστάσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο στο «Rex» όπως και κάθε άλλη θεατρική δραστηριότητα στο χώρο ματαιώνονται μέχρι νεοτέρας.

Η είδηση αφορά την κεντρική αίθουσα του «Rex» που άλλοτε λειτουργούσε ως νυχτερινό κέντρο και όχι τη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Εθνικού Θεάτρου.

Το τελευταίο διάστημα στον καλλιτεχνικό πολυχώρο της οδού Πανεπιστημίου το κοινό παρακολουθούσε τα θεατρικά έργα «Φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά, ενώ ακολουθούσαν στο άμεσο μέλλον τα έργα «Αρμαντέιλ» του Ουίλκι Κόλλινς και «Έντα Γκάμπλερ – 1890» του Ερρίκου Ίψεν.

Τις εν λόγω παραστάσεις επιμελούταν η εταιρεία παραγωγής «People Entertainment Group» που υπενοικίαζε την αίθουσα του «Rex» από τον επιχειρηματία κ. Ηλία Μαροσούλη, ο οποίος με τη σειρά του ενοικίαζε το χώρο από τον ιδιοκτήτη του, το Εθνικό Θέατρο.

Εδώ παρεμβαίνει η δικαστική διαμάχη των τελευταίων ετών μεταξύ του Εθνικού Θεάτρου και του κ. Μαροσούλη σχετικά με τη μίσθωση της σκηνής. Η δεκαπενταετής σύμβαση που είχε συνάψει ο τελευταίος προς την ενοικίαση της κεντρικής σκηνής του «Rex» έληξε στα τέλη του 2010 με το Εθνικό Θέατρο να απορρίπτει την ανανέωσή της.

Η δικαιοσύνη έδωσε αρχικά αναγκαστική παράταση μίσθωσης, με το Εφετείο να κρίνει τον περασμένο Δεκέμβριο πως η αίθουσα θα μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί από τον ιδιοκτήτη της, το Εθνικό Θέατρο. Οι αποφάσεις του Εφετείου και του Αρείου Πάγου εφαρμόστηκαν και αυτή είναι η αιτία για την οποία ματαιώνεται κάθε προγραμματισμένη θεατρική ενέργεια στην επίμαχη αίθουσα του θεάτρου  «Rex».

 

– Ακολουθεί η ανακοίνωση της εταιρείας παραγωγής – υπενοικιάστριας του χώρου People Entertainment Group σχετικά με το συμβάν:

«Η People Entertainment Group βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να πληροφορήσει το κοινό ότι αναγκάζεται να προχωρήσει στη ματαίωση των παραστάσεων Φρουτοπία στις 12, 13, 14 και 15 Φεβρουαρίου, και της παράστασης “Αρμαντέιλ” στις 16 Φεβρουαρίου, καθώς και στη διακοπή των προβών για την παράσταση Ερρίκου Ίψεν, Έντα Γκάμπλερ – 1890 με προγραμματισμένη πρεμιέρα στις 27 Φεβρουαρίου.

Εξαναγκαστήκαμε στην απόφαση αυτή, λόγω σοβαρού νομικού κωλύματος που προέκυψε μεταξύ του Εθνικού Θεάτρου – ιδιοκτήτη και εκμισθωτή της αίθουσας ΡΕΞ – και του κ. Ηλία Μαροσούλη – μισθωτή μέχρι πρότινος της αίθουσας ΡΕΞ. Το κώλυμα, παρόλο που δεν σχετίζεται με το καθεστώς της καθ’ όλα νόμιμης υπενοικίασης της αίθουσας ΡΕΞ από την People Entertainment Group, επηρεάζει κατά τρόπο άμεσο και ζημιογόνο τις υπηρεσίες που προσφέρει στο φιλοθεάμον κοινό, καθώς και την εν γένει λειτουργία της.

Η People Entertainment Group εργάζεται για την εξεύρεση λύσης, με στόχο τόσο να μην διαψεύσει τις προσδοκίες του κοινού της, όσο και να προστατεύσει τους 70 εργαζόμενους της, τεχνικούς και ηθοποιούς των 3 παραγωγών στις οποίες έχει επενδύσει.»

 

– Λίγα λόγια για το «Rex»:

Το ιστορικό κτήριο του Κινηματοθεάτρου «Rex» επί της οδού Πανεπιστημίου 48 στην Αθήνα ανεγέρθη κατά τη διάρκεια των ετών 1935 και 1937 σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Βασίλειου Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη. Η επίσημη ονομασία του ήταν «Σικιαρίδειο Μέγαρο Θεαμάτων». Στο ισόγειο στέγαζε τον κινηματόγραφο «Rex», στο επάνω επίπεδο φιλοξενούσε το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στην ομώνυμη θεατρική σκηνή, ενώ στο υπόγειο λειτουργούσε αρχικά αίθουσα χορού και μετέπειτα ο κινηματογράφος «Σινεάκ».

Σήμερα, ο κεντρικός κινηματογράφος λειτουργεί επί το πλείστον νυχτερινό κέντρο και κατά περιόδους ως θεατρικός χώρος, βλέπε το τελευταίο διάστημα, η σκηνή «Κοτοπούλη» συνεχίζει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά της υπό το Εθνικό Θέατρο και στο πάλαι ποτέ «Σινεάκ» βρίσκεται το «Μικρό Rex» – Σκηνή Κατίνα Παξινού.

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας