Hit Channel Radio Live

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη Mark Farner (Grand Funk Railroad, solo)

-

HIT CHANNEL ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Είχαμε την εξαιρετική τιμή να μιλήσουμε με έναν θρυλικό μουσικό: τον Mark Farner. Ήταν  frontman, τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης των Grand Funk Railroad, μιας από τις πιο επιτυχημένες Αμερικάνικες μπάντες όλων των εποχών. Μετά την διάλυση του original line-up, ο Mark ξεκίνησε μια πολύ αξιόλογη solo καριέρα και διετέλεσε και μέλος των Ringo Starr & His All-Starr Band. Το τελευταίο solo του album ήταν το πολύ καλό “For The People”. Διαβάστε παρακάτω τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που μας είπε:

 

mark3Πώς πήγε η βορειοαμερικανική καλοκαιρινή περιοδεία;

Ήταν φανταστικά! Η μπάντα εμφανιζόταν στη σκηνή, ρόκαρε, χόρευε και όλοι περάσαμε καλά.

 

Είστε ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα του τελευταίου solo album σας, ‘For The People’ (2006);

Όσον αφορά τη μουσική, ναι είμαι ικανοποιημένος. Όσον αφορά το πόσοι άνθρωποι την έχουν ακούσει, όχι (γέλια). Θέλω ο κόσμος να ακούσει τη μουσική μου, ξέρεις  αδελφέ …

 

Ναι, γι ‘αυτό και περιοδεύετε. Πόσο κοντά είναι το νέο studio album;

Πολύ κοντά. Ηχογραφούσαμε στη Βοστώνη και η καλή μου φίλη και αντζέντισσά μου, Joanna Codi με βοηθάει να κάνουμε αυτές οι ηχογραφήσεις – ένα-δύο τραγούδια- πριν από την κυκλοφορία της ταινίας μας, που θα παίξει στη Δημόσια Τηλεόραση, το PBS.

 

Θα έχετε καλεσμένους στο solo album σας;

Σε αυτό το θέμα είμαστε πολύ ανοιχτοί, λόγω των χρονοδιαγραμμάτων. Ωστόσο, ρώτησα τον Rick Derringer (solo, Johnny Winter And) και είναι πολύ απασχολημένος αυτή τη στιγμή, γι ‘αυτό πρέπει να δούμε πότε κάποιος θα είναι διαθέσιμος και να είμαι κι εγώ έτοιμος για να μπω στο studio. Όμως, θέλω να έχω καλεσμένους. Έχω πολλούς φίλους που θα ήθελα να παίξω μουσική μαζί τους.

 

Το 2013 το ντοκιμαντέρ “Im Your Captain: The Mark Farner Story θα παίξει στο PBS, καθώς και σε θέατρα και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Πόσο πολύ αναμεμειγμένος είστε στην παραγωγή του;

Λοιπόν, έχω ανακατευθεί πολύ μέχρι τώρα. Έχει να κάνει με τη ζωή μου και την ιστορία μου. Ξέρεις, είμαι από μια οικογένεια της μεσαίας τάξης, ξεκίνησα μια garage μπάντα που έγινε πολύ επιτυχημένη σε όλο τον κόσμο. Ουσιαστικά είναι η ιστορία μου. Έχω πολλή συμμετοχή, αλλά θέλουμε να έχουμε άλλες μαρτυρίες από ανθρώπους που είναι φίλοι μου, άνθρωποι που έχω συνεργαστεί μαζί του, μόνο και μόνο για να πουν την ιστορία τους, για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα.

 

Μπορείτε να μας πείτε τα ονόματα μερικών από τους μουσικούς που θα συμμετάσχουν στο ντοκιμαντέρ;

Ο Rick Derringer, ο Edgar Winter (solo, Johnny Winter And), ο Felix Cavaliere (The Rascals, Ringo Starr), ο Randy Bachman από τους Bachman-Turner Overdrive … Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι. Είναι ακριβώς όπως είπα: θέμα προγραμματισμού. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα ήθελαν να πουν την ιστορία τους και να αποτελέσουν μέρος αυτού. Νομίζω ότι μια ώρα δεν είναι αρκετό χρονικό διάστημα, αλλά εμείς πρέπει να το κάνουμε να έχει διάρκεια μίας ώρας.

 

Mark Farner
Mark Farner

Οι Grand Funk Railroad αισθάνονταν μέρος της ευρύτερης μουσικής σκηνής του Michigan εκείνης της εποχής, μαζί με τους MC5, The Stooges και Mitch Ryder;

Ναι, απολύτως. Αρχίσαμε την ίδια εποχή, ήμασταν γύρω από το Michigan την ίδια εποχή, οι Grand Funk όμως είχαν όχι μόνο εθνική φήμη αλλά παγκόσμια. Οι άλλες μπάντες είχαν ως επί το πλείστον περιφερειακή.

 

Να σας πω κάτι που σίγουρα δεν το ξέρετε: O Wayne Kramer (MC5) είναι Έλληνας. Κατάγεται από ένα Ελληνικό νησί, την Κέρκυρα. Μου έχει δώσει και συνέντευξη.

Ωωω, αλήθεια;!;!

 

Ναι. Ακόμα και τα κλασικά albums των Grand Funk Railroad έλαβαν κάποιες αρνητικές κριτικές όταν κυκλοφόρησαν. Πόσο είχε αντίκτυπο είχε αυτή η κριτική στην καριέρα σας;

Δεν επηρεάσε αρνητικά την καριέρα μας. Αποτέλεσε έμπνευση για μας ώστε να πάμε και να παίξουμε περισσότερη μουσική, γιατί είχαμε διαβάσει μερικές από αυτές τις κριτικές και λέγαμε: «Αυτός ο άνθρωπος σίγουρα δεν ήταν στην συναυλία μας (γέλια). Πρέπει να είχαν στείλει κάποιον άλλο σε αυτή την συναυλία, γιατί το κοινό είχε τρελαθεί τελείως». Είχαμε μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με το κοινό, λόγω των στίχων των τραγουδιών μου. Κατά τις πρώτες μας ημέρες έγραψα το “People, Let’s Stop The War”, το “Save the Land” και πολλά τραγούδια που οι άνθρωποι σκέφτονταν ότι θα μπορούσαν να τα έχουν γράψει οι ίδιοι.

 

Τι θυμάσαι περισσότερο από την συναυλία στο Shea Stadium, όταν σπάσατε το ρεκόρ εξάντλησης εισιτηρίων των Beatles, ξεπουλώντας σε μόλις 72 ώρες;

Όταν πετούσαμε με το ελικόπτερο πάνω από το στάδιο, κοιτάξαμε κάτω τους Humble Pie που ήταν πάνω στη σκηνή, αυτοί εμφανίστηκαν πριν από μας, και το πλήθος χοροπηδούσε, χοροπηδούσε, χοροπηδούσε. Μπορούσα να το δω από το ελικόπτερο και είπα «Ουάου, θα παίζουμε για 5 ώρες και δεν θα μας αφήνουν να φύγουμε!» Επειδή ροκάρανε άγρια. Ήταν πολύ συναρπαστικό να το βλέπεις. Και μόλις προσγειώθηκαμε με το ελικόπτερο στο πάρκινγκ, έπρεπε να μας περιμένουν λιμουζίνες για να μας πάρουν. Αλλά δεν υπήρχε καμμία λιμουζίνα. Έτσι, ένας κύριος που ήταν μαζί μας, πήγε στη γωνία σ’ ένα τηλεφωνικό θάλαμο και πήρε με κέρμα ένα τηλέφωνο, και σε περίπου τρία λεπτά είχαμε γεμίσει γύρω μας μπατσικά. Έτσι, η αστυνομία μας πήγε στο Shea Stadium με τα φώτα των σειρήνων αναμμένα. Όταν βγήκαμε από τα αυτοκίνητα της αστυνομίας, το κοινό παραληρούσε! Ήταν τρελοί, ήταν τόσο καλοί!

 

mark4Γιατί η ταινία από το Shea Stadium δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα;

Ο Don (σ.σ.: Brewer, drummer και τραγουδιστής των Grand Funk Railroad) και ο Mel (σ.σ.: Schacher, μπασίστας των GFR) έχουν υπό τον έλεγχο τους τα δικαιώματα της ταινίας. Προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο μια διαφορετική εκδοχή των Grand Funk. Όμως, λυπάμαι γι’ αυτούς, επειδή δεν λένε στους οπαδούς ότι δεν είμαι στην μπάντα, ότι είναι μια διαφορετική μπάντα. Την διαφημίζουν ως Grand Funk που είναι λάθος τρόπος γιατί πολλοί οπαδοί δεν το γνωρίζουν.

 

Είναι πολύ λυπηρό. Έχουν μόνο το brand name, αλλά ο βασικός συνθέτης δεν είναι εκεί. Ακριβώς όπως έκαναν και οι Pink Floyd τη δεκαετία του ’80 και του ’90, όταν ο Roger Waters δεν ήταν στην μπάντα.

Είναι ακριβώς η ίδια πολιτική και λυπάμαι γι ‘αυτό. Πριν από ένα χρόνο, ήθελα να ενωθούμε και πάλι ως μπάντα για τους οπαδούς. Όλοι πρόκειται να πεθάνουμε. Ζούμε όμως τώρα και ας δώσουμε στους οπαδούς αυτό που θέλουν. Αλλά το προσπέρασαν. Δεν θέλουν να είμαι ένα μέρος του show τους. Είναι ακριβώς όπως όταν παίρνεις διαζύγιο: σκληρό για τη γυναίκα, σκληρό και για τον άντρα.

 

Πιστεύετε ότι το ‘Live Album’ είναι ο καλύτερος τρόπος για έναν οπαδό να κατανοήσει το αληθινό πνεύμα της μουσικής των Grand Funk Railroad;

Ναι, έτσι πιστεύω. Κυρίως, επειδή μπορεί να αντιληφθεί τη συμμετοχή  των οπαδών. Νιώθεις το συναίσθημα που έχει απελευθερωθεί, το ακούς επειδή όταν πήγαινες στις συναυλίες μας, γινόσουν πιο εξοικειωμένος με τη μουσική μας.

 

Σας αρέσει σήμερα το album ‘Good Singin, Good Playin’;

Πάρα πολύ. Μου αρέσει ο τρόπος  που ο Frank Zappa έκανε την παραγωγή.

 

Πώς ήταν ο Frank Zappa ως παραγωγός;

Ήταν τόσο καλός. Έπινε πολύ καφέ. Κάθε φορά που γυρνούσες την πλάτη σου, έστελνε τον μηχανικό ήχου να του φτιάξει καφέ, και περισσότερο καφέ (γέλια). Αλλά ποτέ δεν έπαιρνε ναρκωτικά, ούτε μεθούσε, ήταν ένα πολύ νηφάλιο άτομο. Ήταν μια ιδιοφυΐα, μια μουσική ιδιοφυία. Του άρεσε πάρα πολύ αυτό που κάναμε και νομίζω ότι η παραγωγή είναι σίγουρα η πιο μοναδική παραγωγή που είχαν ποτέ οι Grand Funk Railroad.

 

Απολαύσετε την επανένωση των Grand Funk Railroad  τη δεκαετία του ’90;

Ναι, πραγματικά. Μου άρεσε πολύ. Μου άρεσε που ήταν στη σκηνή η αυθεντική σύνθεση, τα ιδρυτικά μέλη.

 

Το 1995 ενταχθήκατε στους Ringo Starr & His AllStarr Band. Ήταν λίγο σουρεαλιστικό να βρίσκεσαι σε μια μπάντα με τον Ringo και άλλους σπουδαίους μουσικούς όπως ο John Entwistle (The Who), ο Billy Preston και ο Randy Bachman;

Ήταν μια μεγάλη στιγμή για μένα, γιατί έπρεπε να παίξω μουσική με τους ανθρώπους που μου αρέσει να ακούω την μουσική τους, εκτός από το να βρίσκομαι μαζί τους. Αλλά έπρεπε να μάθω να παίζω τα τραγούδια άλλων, από αυτούς που τα έγραψαν(γέλια). Έτσι, ο Randy Bachman μου έμαθε κάποια ακόρντα στην κιθάρα, πράγμα που θα το εκτιμώ μέχρι την ημέρα που θα πεθάνω. Με βοήθησε να είμαι καλύτερος. Με βοήθησε να μάθω περισσότερα για την κιθάρα μου, και είμαι πάντα ανοιχτός σ’ αυτό. Θέλω να μαθαίνω περισσότερα πράγματα για την κιθάρα μου.

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη Mark Farner (Grand Funk Railroad, solo) 1Οι Pink Floyd άνοιξαν για τους Grand Funk Railroad στο State Fair Music Hall του Dallas στις 23 Μαϊου 1970 (δείτε την αφίσα)!!  Έχετε καθόλου αναμνήσεις από εκείνη την συναυλία και από τους ίδιους τους Floyd;

Όχι δεν θυμάμαι να άκουσα κάτι. Θυμάμαι ότι εκείνη τη νύχτα το κοινό ήταν συνεχή ένταση και μου αρέσει όταν μια μπάντα είναι κοντά στο κοινό.

 

Είναι κάποιος που θα θέλατε να παίξετε μαζί και δεν έχει συμβεί ακόμα;

Δεν μου έρχετε κάτι αβίαστα. Πέρα απ’αυτό, ο Bobby Kimball από τους Toto μου ζήτησε να περιοδεύσουμε στις  ΗΠΑ με τον Peter Rivera από τους Rare Earth, τον τραγουδιστή και κάποια άλλα παιδιά. “Voices of Rock” επρόκειτο να είναι το όνομα της περιοδείας. Αλλά για κάποιο λόγο, αυτό δεν λειτούργησε. Ήταν κάτι που ήθελα πραγματικά να το κάνω, γιατί όλοι τους έχουν καλές φωνές.

 

Τελικά περιοδεύσατε μαζί τους;

Όχι, δεν συνέβη.

 

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;

Ναι, στο www.markmarner.com το merchandising είναι όλο κατασκευασμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξακολουθώ να πιστεύω στην ελευθερία, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Κάποιος που είναι ελεύθερος, είναι αυθορμήτως ελεύθερος. Γι ‘αυτό βοηθάω τη χώρα μου, πουλώντας αυτά τα πράγματα στην ιστοσελίδα μου, αλλά στηρίζω και τους αδελφούς και τις αδελφές μου στην οικογένειά μου. Μαζί αναζητούμε την ελευθερία και επιδιώκουμε την ειρήνη. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που αναζητούν την ειρήνη από εκείνους που θέλουν τον πόλεμο. Έχουμε συνείδηση και πρέπει να καταπιέσουμε το κακό. Θα ξεσηκωθούμε και θα το κάνουμε με τη μουσική μας.

 

mark2Πριν από μερικούς μήνες ο φίλος σας ο Ronnie Montrose, αυτοκτόνησε. Περάσατε καλές στιγμές όταν παίζατε μαζί;

Ναι, πραγματικά. Είχε μια καλόκαρδη ψυχή. Μου λείπει. Μίλησα με τη σύζυγό του, την Lisa, πριν από δύο εβδομάδες και περάσαμε καλά στο τηλέφωνο ενθυμούμενοι τις καλές στιγμές του Ronnie. Και ξέρω ότι, όταν θα βγω από αυτό το κοστούμι, όταν το πνεύμα μου αφήσει το σώμα, θα παίζω μουσική με τον Ronnie Montrose.

 

Πώς αισθάνεστε που οι Grand Funk Railroad είναι το αγαπημένο συγκρότημα του Homer Simpson;

Νομίζω ότι επειδή είναι μια τόσο μεγάλη σειρά και τόσοι πολλοί άνθρωποι την παρακολουθούν, έχω πολλούς ανθρώπους να περιμένουν μετά την συναυλία και να μου λένε «Ξέρεις ότι στον Homer Simpson αρέσει η μουσική σας;» και λέω «Ναι» (γέλια). Οι άνθρωποι συνεχίζουν να μου μιλάνε για αυτό, γιατί είναι τόσοι πολλοί αυτοί που παρακολουθούν αυτή την σειρά.

 

Τι είδους μουσική ακούτε αυτή την περίοδο;

Δεν ακούω πάρα πολύ. Το μόνο που ακούω  είναι ό, τι ο γιος μου βάζει στο άλλο δωμάτιο, γιατί είναι ακόμη παραπληγικός και είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι, εδώ και δύο χρόνια, με ένα σύστημα μηχανικής υποστήριξης. Και ακούει μουσική. Όταν πάω εκεί, ακούω κι εγώ ό,τι αυτός ακούει. Εκτός από αυτό, κρατάω το μυαλό μου ανοιχτό για τραγούδια που δεν έχουν βγει ακόμα από μέσα μου.

 

Είστε υπερήφανος για την διασκευή στο ‘Gimme Shelter’ των Rolling Stones; Είναι μία από τις καλύτερες!

Ω, ναι! Την λατρεύω. Μου αρέσει η εκτέλεση και ροκάρει!

 

Πόσο πιθανό είναι να παίξετε σύντομα στην Ελλάδα;

Αρκεί να μου το ζητήσει κάποιος. Αυτός είναι πάντα ο λόγος. Αν υπάρχει ένας διοργανωτής θα ήθελα πολύ να παίξω στην Ελλάδα. Θα κάνουμε μια μεγάλη συναυλία.

 

Ένα τεράστιο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» στον Mark Farner για τον χρόνο του.

Τσεκάρετε το www.markfarner.com και το http://www.facebook.com/pages/Mark-Farner/113234608777984?ref=ts

Αφήστε το σχόλιό σας