Γιατί γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου και όχι τη νίκη; Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε θίξει το ζήτημα με μία από τις καίριες παρεμβάσεις του.

Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε αιρετικές ιδέες και οι παρεμβάσεις του στα δημόσια πράγματα της χώρας δε γίνονταν χωρίς κόστος.

Ανέπτυξε από την εποχή της απελευθέρωσης βαθιά πολιτική σκέψη, κεντρικός άξονας της οποίας ήταν η αμφισβήτηση και η αναθεώρηση.

Συνειδητά και μεθοδικά, αντέδρασε σε κατεστημένες αντιλήψεις. Πάλεψε ενάντια σε αυτά που ο ίδιος θεωρούσε ως μεθοδεύσεις, λαϊκισμό, συντηρητισμό και αμετροέπεια της εξουσίας.

Πολλά χρόνια μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μάνος Χατζιδάκις τόλμησε και εξηγήθηκε -για να μην παρεξηγηθεί- διά ζώσης στα ερτζιανά του δημόσιου ραδιοφώνου. Τα είπε χύμα και σταράτα. Τα έζησε, τα είδε, τα ένιωσε. Και ως όφειλε, τα είπε.

Μάνος Χατζιδάκις - Τρίτο πρόγραμμα

Η τοποθέτηση του Μάνου Χατζιδάκι για την 28η Οκτωβρίου

«Επειδή είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δε γιορτάζει την απελευθέρωση αλλά την έναρξη του πολέμου, τιμώντας ουσιαστικά έναν φασίστα δικτάτορα, ο οποίος υπό διαφορετικές συνθήκες θα έφτιαχνε μια Ελλάδα κατ’ εικόνα και ομοίωση της ναζιστικής Γερμανίας.

Γιατί είπε το “ΟΧΙ” ο Μεταξάς, αφού θαύμαζε τον άξονα και κυβερνούσε με τον τρόπο του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού;

Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά… Oι πιέσεις, οι Άγγλοι, τα ανάκτορα κ.τ.λ. Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί και αν λέγαμε “ΝΑΙ”; Πάλι στα ίδια θα ήμασταν. Ένα – δυο χρόνια υπό συμμαχική επιστασία -μήπως δεν είμαστε πέντε και δέκα χρόνια κάτω από αυτούς;– κι ύστερα μες στη συμμαχία και τέλος στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

Άσε και εκείνη τη μεταπολεμική ψευδαίσθηση που μας την καλλιεργούσαν και οι πρώτες μεταπολεμικές κυβερνήσεις μας, ότι ήμασταν οι πρωταγωνιστές του πολέμου, οι περιούσιοι των συμμάχων.

Πιστεύαμε στο τέλος, σαν τον Καραγκιόζη, πως εμείς σκοτώσαμε τον κατηραμένο όφι. Μεθύσαμε από δόξα, που μόνοι μας χαρίσαμε στους εαυτούς μας. Για μια ακόμη φορά νικήσανε οι Χίτες, οι κουτσαβάκηδες, οι ταγματασφαλίτες, οι βασανιστές και οι μέλλοντες Μιχαλόπουλοι και Κουρήδες. Αυτή είναι η 28η Οκτωβρίου», είχε αναφέρει ο Μάνος Χατζιδάκις.

92 χρόνια Μάνος Χατζιδάκις:
Ο επαναστατικός νους που έχει εκλείψει από τον τόπο

Μάνος Χατζιδάκις - Manos Hadjidakis - Hit Channel

1 ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε το σχόλιό σας