Μάνος Χατζιδάκις: Η «Επιστροφή» με Μπιθικώτση – Γαλάνη σε στίχους Γκάτσου επανεκδίδεται

-

Η «Επιστροφή», 11 συνθέσεις που ενεπνεύσθη ο μέγας μουσουργός Μάνος Χατζιδάκις και τους έδωσε στίχους ο Νίκος Γκάτσος, επανακυκλοφορεί σε δίσκο.

Έπειτα από την επετειακή επανέκδοση σε CD και βινύλιο του εμβληματικού έργου «Το Χαμόγελο Της Τζοκόντα», επανακυκλοφορεί άλλος ένας τίτλος από την παρακαταθήκη που μας κληροδότησε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Το ίχνος του Μάνου Χατζιδάκι στο πολιτιστικό και μουσικό γίγνεσθαι δε σβήνει. Όπως δε φθίνει και η ατελείωτη επιρροή του, ως πραγματικά διανοούμενη προσωπικότητα αλλά και της βαρύνουσας σημασίας εργογραφίας του.

Ρηξικέλευθος και εραστής της κλάσης, εργάστηκε άοκνα για τη μέθεξη.

Ο Μάνος Χατζιδάκις, το σημαντικότερο κεφάλαιο της ελληνικής μουσικής, κατήργησε τα στερεότυπα, χωρίς να καταργεί την ποιότητα ενός δημιουργήματος.

Τα αποστάγματα της έμπνευσής του διαθέτουν ετερομορφία, όπως επίσης έχουν ερμηνευθεί από ετεροειδείς καλλιτέχνες. Παρ’ όλα αυτά διαθέτουν κοινή συνισταμένη. Το μεγαλείο του Μάνου Χατζιδάκι.

Ένα παρόμοιο δείγμα είναι η «Επιστροφή» που συγκέρασε τις αποστάσεις ενδιάμεσα των ερμηνευτών της.

Έντεκα ανέκδοτες συνθέσεις του μέγα μουσουργού έγιναν τραγούδια, όταν το 1970 ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις ζήτησε από τον εκλεκτό συνεργάτη του, τον αξεπέραστο Νίκο Γκάτσο, να συγγράψει τους στίχους.

Ένας ακόμη σημαντικός συνθέτης, ο Δήμος Μούτσης, κλήθηκε ώστε να μεριμνήσει για τις ενορχηστρώσεις και τη διεύθυνση της ορχήστρας.

Πίσω από το μικρόφωνο στάθηκε ο «ερμηνευτής της Ρωμιοσύνης», Γρηγόρης Μπιθικώτσης και η νεαρότερη τότε Δήμητρα Γαλάνη. Σε ένα τραγούδι συμμετείχε η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Ο κύκλος τραγουδιών ενορχηστρώθηκε και ηχογραφήθηκε κατά τη διαμονή του Μάνου Χατζιδάκι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μερικές από τις μελωδίες συνετέθησαν από το Μάνο Χατζιδάκι για το κωμειδύλλιο του Δημήτρη Κορομηλά, «Η Τύχη Της Μαρούλας», περί το 1960.

Η «Επιστροφή» είναι ο τόπος τραγουδιών όπως το πασίγνωστο «Μίλησε Μου», το  συνταρακτικό «Χελιδόνι Σε Κλουβί» αλλά και το περισσότερο ανάλαφρο «Το Δεσποινάκι».

Ο δίσκος έχει κυκλοφορήσει στο εξωτερικό τόσο στις Η.Π.Α. ως «Homecoming», όσο και στην Αυστραλία με τα ορχηστρικά θέματα.

Το εξώφυλλο της έκδοσης (έκτης κατά σειρά) φιλοτέχνησε ο Έλληνας ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.

Κυκλοφορεί από τη Minos EMI / Universal.

Οι τίτλοι των τραγουδιών

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Στίχοι: Νίκος Γκάτσος

 1. «Η Πίκρα Σήμερα» – Δήμητρα Γαλάνη
 2. «Μίλησέ Μου» – Γρηγόρης Μπιθικώτσης & Βούλα Γκίκα
 3. «Τι Να Γίνεται Ο Κυρ Φώτης» – Γρηγόρης Μπιθικώτσης
 4. «Οι Κολασμένοι» – Δήμητρα Γαλάνη
 5. «Ο Τιμονιέρης» – Γρηγόρης Μπιθικώτσης
 6. «Το Δεσποινάκι» – Γρηγόρης Μπιθικώτσης & Αλίκη Βουγιουκλάκη
 7. «Χελιδόνι Σε Κλουβί» – Γρηγόρης Μπιθικώτσης
 8. «Φιλντισένιο Καραβάκι» – Γρηγόρης Μπιθικώτσης
 9. «Στης Ζωής Τη Στράτα» – Δήμητρα Γαλάνη
 10. «Σε Πελαγίσιο Μνήμα» – Δήμητρα Γαλάνη
 11. «Δάμων Και Φιντίας» – Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Αφήστε το σχόλιό σας