Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, πλέον, έχει αφήσει το δικό της στίγμα αλλά κι έχει χαράξει με μία μεγάλη ευθεία γραμμή την δική της πορεία στο χώρο της Ελληνικής δισκογραφίας.

Καθώς περνάνε τα χρόνια τα πράγματα στην Ελλάδα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα κι η δισκογραφία παρακμάζει. Παρακμάζει με την έννοια του ότι τα χρόνια της δόξας και των χιλιάδων πωλήσεων δεν υπάρχουν πια. Όμως, η κρίση έχει «γεννήσει» κι αναδείξει καλλιτέχνες, στιχουργούς, μουσικοσυνθέτες που με την μουσική τους και το μεράκι τους, την κρατάνε ζωντανή…

Όμορφο βράδυ υπήρξε αυτό της Τετάρτης στο Art-Τεχνοστάσιο. Με λαμπερό κόσμο, φανταχτερές παρουσίες κι «οικογενειακό» κλίμα.  Η Ελεωνόρα στη φωνή, ο Μίνως Μάτσας στο πιάνο και μία μεγάλη ορχήστρα, άφησαν μία βραδιά αξιομνημόνευτη. Από το πρώτο έως και τελευταίο-δωδέκατο τραγούδι του δίσκου, τα μάτια του κόσμου δεν έφευγαν από την πρωταγωνίστρια της βραδιάς, Ελεωνόρα.

Νατάσα Μποφίλιου, Μάκης Μάτσας, Μίνως Μάτσας αλλά κι Ελεωνόρα Ζουγανέλη μιλάνε γι’αυτό τον δίσκο που «έλειψε» από τα ακούσματα μας.

Δηλώσεις: Ηρώ Τζημίκα

Ελεωνόρα Ζουγανέλη:

Βρισκόμαστε εδώ για κάτι καλό. Κάτι αν θέλεις που «έλειπε»… Νέος δίσκος «Μ’αγαπούσες κι άνθιζε»…

Ναι, για κάτι πολύ καλό! Είναι μία δουλειά που με κάνει χαρούμενη γιατί την ολοκλήρωσα και μου ανήκει. Χαίρομαι που με εμπιστεύτηκαν αυτοί οι δύο δημιουργοί, η Ελένη Φωτάκη κι ο Μίνως Μάτσας. Χαίρομαι που επέμειναν σε πράγματα και σε ανασφάλειες δικές μου ή σε συνήθεις δικές μου και σε πράγματα που ίσως να φοβόμουν να δω και να ανακαλύψω. Ταυτόχρονα όμως επέμεινα κι εγώ σε δικές τους ανασφάλειες. Είναι μία συνεργασία ουσίας και πετυχημένη άσχετα εάν τα τραγούδια τα αγαπήσει ο κόσμος. Φυσικά όμως θα θέλαμε να το κάνει.

Πάντως όπως είδες πριν από λίγο, τα ήξεραν ήδη τα τραγούδια… Πετυχαίνει;

Είναι πολύ ευχάριστο αυτό και μία συνεργασία θεωρείται πετυχημένη, όταν έχει υπάρξει ανταλλαγή κι αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι μεταξύ μας, έχει υπάρξει μεγάλη ανταλλαγή συναισθημάτων και νιώθω όμορφα. Είναι σημαντική στιγμή στη ζωή μου και πιστεύω πετυχαίνει!

Κρίση. Πόσο δύσκολο ήταν να πάρεις αυτή την απόφαση για το νέο δίσκο; 

Τα όνειρα κι η πίστη των ανθρώπων δεν σταματάνε. Ήθελε σκέψη αλλά από τη στιγμή που συνεχίζω κι έχω τις εμφανίσεις μου, πάει καλά και πιστεύω στην επικοινωνία, αναγκαστικά επηρεάζει αυτή η ενέργεια κι ανθρώπους. Όταν πιστεύεις εσύ σε αυτό που πας να κάνεις, θα τους επηρεάσεις όλους θετικά. Απλά αλλάζει πιστεύω λίγο η έννοια του «καλά».

Νατάσα Μποφίλιου: Η Ελεωνόρα είναι η αγαπημένη μου φίλη, αλλά κι η αγαπημένη μου τραγουδίστρια. Ο δίσκος της είναι καταπληκτικός κι ανυπομονώ να ακούσω τα τραγούδια εκεί που θα εμφανίζεται, μαζί με την Φωτεινή διότι θα είναι η έκπληξη του χειμώνα. Αγαπημένα τραγούδια από τον δίσκο είναι η «Μαργαρίτα», «Το κορμί της Κοραλίας» κι ο «Άγγελος μου».

Ένα τραγούδι λέγεται «Ενθύμιο». Εσένα ποιο είναι το δικό σου ενθύμιο από αυτή τη συνεργασία; 

Η σχέση μου με τους δημιουργούς. Γελάσαμε επίσης και με πολλά πράγματα. Κυρίως στο ότι ήμασταν διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές απόψεις κι ιδέες και προσπαθούσαμε να συνυπάρχουμε. Αυτό μας έκανε να περπατάμε ξυπόλητους στο στούντιο, εγώ να φουντώνω και να σκάω ενώ μέσα στο στούντιο είχε κρύο, να αγαπιόμαστε, να αγκαλιαζόμαστε, να τσακωνόμαστε, να μαγειρεύω και να τους πηγαίνω φαγητό… Οπότε, περάσαμε τρομερά μαζί. Τσακωμοί, λατρείες και μοιράσματα!

«Μ’αγαπούσες κι άνθιζε». Ίσως από τα πιο αγαπημένα έως τώρα τραγούδια του δίσκου. Πόσο πολύ μπορείς να ανθίσεις όταν σε αγαπάνε; 

Πολύ, φυσικά! Όλοι οι άνθρωποι ανθίζουν μπροστά στην αγάπη. Είναι τόσο όμορφο το ότι υπάρχει η αγάπη. Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να την εισπράξουμε από πολλά και διαφορετικά πράγματα. Καμιά φορά κολλάμε και ψάχνουμε την αγάπη μόνο από μία κατεύθυνση. Το σημαντικό είναι να καταλάβεις ότι η αγάπη έρχεται από το πιο μικρό αλλά και καθημερινό πράγμα. Από ένα χαμόγελο κάποιου, για παράδειγμα, που δεν σε ξέρει στον δρόμο. Εγώ νιώθω από τους τυχερούς ανθρώπους γιατί νιώθω ότι με παρακολουθούν κι αυτό σημαίνει πώς με αγαπάνε. Με βοηθούν να ανθίζω, να δημιουργώ, να υπάρχω… Τους οφείλω την καλλιτεχνική μου ύπαρξη αλλά και την προσωπική μου.

Εν όψει γιορτών, πες μου μερικά όμορφα λόγια, γιατί το τελευταίο διάστημα όπως θα ξέρεις, έχουν συμβεί αρκετά δυσάρεστα. 

Δεν μου αρέσει να είμαι ένας άνθρωπος που ζει εκτός πραγματικότητας και δεν μου αρέσει να είμαι και πολύ ονειροπόλα. Εννοώ να φαντάζομαι και να ονειρεύομαι πράγματα πολύ ιδανικά. Αλλά αυτό που πιστεύω κι από αυτό αντλώ δύναμη, κι αυτό εύχομαι και στον κόσμο, είναι να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε την αξία που έχει η συνύπαρξη, το μοίρασμα μεταξύ μας και το πόσο σημαντικό είναι μέσα σε μία δυσκολία, να υπάρχει έστω κι ένας άνθρωπος που μπορεί να σου πιάσει το χέρι. Είμαι βέβαιη πώς καθώς ο χρόνος περνάει κι αποστασιοποιείσαι από το πρόβλημα, μπορείς να το δεις καθαρά. Ίσως αργήσει λίγο, αλλά είναι πολύ σημαντικό.

– Μίνως Μάτσας: «Όταν γράφω τραγούδια, γράφω με βάση τα δικά μου ακούσματα κι αυτά που θέλω εγώ να ακούω. Με αυτή την έννοια εξηγείται το -αυτό που λείπει-. Κάνω πράγματα τα οποία μου λείπουν. Μετά από δύο χρόνια προετοιμασίας του συγκεκριμένου δίσκου, το ακούω ευχάριστα και με πολλή χαρά! Με την Ελεωνόρα έχουμε συνεργαστεί ξανά κι από τότε είχαμε πει ότι πρέπει να κάνουμε μία ολοκληρωμένη δουλειά μαζί. Ο δίσκος πια είναι «είδος» προς εξαφάνιση. Συλλεκτικό! Φυσικά δεν συμφέρει και κανέναν, πόσο μάλλον τον στιχουργό. Εμείς μπορούμε να παίξουμε τα τραγούδια, αλλά ο στιχουργός τι θα κάνει; Θα λέει τους στίχους του; Είναι πολύ άδικο έτσι όπως έχει γίνει αλλά με μία πιο φιλοσοφική έννοια, η μουσική είναι το πιο αφηρημένο πράγμα που έχουμε και το αγγίζεις με άλλους τρόπους. είναι άυλη. Έτσι έχει γίνει πάλι η μουσική, το να μην έχεις υλικό. Οκ, θα τη βάλεις σε ένα στικάκι αλλά πια στέλνεις αέρα. Τίποτα. Από αγαπημένο τραγούδι, για συναισθηματικούς λόγους θα επιλέξω το «Μαργαρίτα» διότι έχει ιδιαίτερους στίχους.

– Μάκης Μάτσας: «Ως πατέρα του, δυσκολεύομαι να μιλήσω αλλά μπορώ να σου πω ότι είχα αρκετό καιρό να ακούσω δίσκο με τόσα ενδιαφέροντα τραγούδια. Κι από στίχο αλλά κι από μουσική και κυρίως από ερμηνεία. Όλα. Αυτοί οι τρεις συντελεστές μας δίνουν ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα.  Είναι δύσκολο την εποχή αυτή να επιβιώσει ένα δίσκος αλλά το τραγούδι επιβιώνει και ενδεχομένως κι ο δίσκος με την ποιότητα του και με την προσπάθεια την συνεχή των ανθρώπων που τον αγκαλιάζουν και τον αγαπάνε. Μέσα από την κρίση βγαίνουν καινούργια ταλέντα κι ανανεωνόμαστε. Κάθε «κρίση» έχει και τα καλά της.»

Ο δίσκος κυκλοφορεί από τη ΜΙΝΟS-EMI σε όλα τα δισκοπωλεία από αρχές Δεκέμβρη και στις 18 του ίδιου μήνα, ξεκινούν οι εμφανίσεις της Ελεωνόρας Ζουγανέλη και της Φωτεινής Βελεσιώτου στην Ακτή Πειραιώς.

Αφήστε το σχόλιό σας