Η ώρα είναι λίγο μετά τις έξι τα ξημερώματα, όπου τα πάντα σχεδόν είναι ήσυχα και η κινητικότητα του περιβάλλοντος αδιάφορη… Και το Origami του Λόγου Απειλή έχει «κατέβει» εδώ και κάτι μέρες στον υπολογιστή μου. Το έχω ήδη ακούσει δυο-τρεις φορές   και τώρα ίσως είναι η καλύτερη στιγμή για μια πιο προσεγμένη ματιά στον δίσκο! Πατάμε «play» και πάμε…

1)Intro

Όπως λέει και ο τίτλος, πρόκειται για μια εισαγωγή του ακροατή στο τι θα επακολουθήσει. Ο Λόγος Απειλή συστήνεται πρώτα ως Χρήστος (που είναι και το όνομα του) και ύστερα ως Λόγος Απειλή (όπως είναι ευρέως γνωστός), υπενθυμίζοντας κάποια από τα προηγούμενα έργα του έμμεσα και είναι η ώρα της επιστροφής… Με τη μουσική παραγωγή να ανήκει στον X-Lib από City Bloxx.

2) Δεν

Πρόκειται για τη συνέχεια του Intro (καθώς η παραγωγή εξακολουθεί να ανήκει στον X-Lib και συνδέονται μουσικά) και αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο κομμάτι του δίσκου. Ο Λόγος Απειλή παραμένει ο ίδιος και ΔΕΝ έχει αλλάξει τόσο σαν Χρήστος, όσο και σαν Λόγος Απειλή από την ευρεία αναγνώριση που κατέχει πλέον! Επιπλέον, επισημαίνει τα πράγματα που δεν τον εκφράζουν, αδιαφορώντας για την κοινή γνώμη! Πολύ δυνατό κομμάτι, που σε ξεσηκώνει, με το γνωστό χειμαρρώδες ύφος ερμηνείας του Λόγου Απειλή σε συνδυασμό με μια παραγωγή με ροκ στοιχεία! Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το βίντεο κλιπ που στην πρώτη μέρα έφτασε περίπου τις 20.000 θεάσεις!!!
Μπορείτε να δείτε το κλιπ εδώ!

3) Αρνούμαι

Σε μια βιαστική ακρόαση θα έλεγες πως πρόκειται για ένα κομμάτι παρόμοιο με το προηγούμενο. Κι όμως δεν είναι το ίδιο… Πρόκειται για ένα κοινωνικό/πολιτικό κομμάτι με καυστικό στίχο που σκοπό έχει να «αφυπνίσει» τη συνείδηση! Μια περιγραφική, μα όχι «λίγη», κοινωνική «καρικατούρα» σε όλα τα μήκη και πλάτη της σύγχρονής ελληνικής κοινωνίας, χωρίς να αφήνει απέξω τους πολιτικούς βεβαίως! Καταστάσεις που πρέπει να αρνηθεί οποιοσδήποτε σέβεται τον εαυτό του σαν άνθρωπος! Η μουσική παραγωγή είναι από Anno Domini.

4) Εντάξει X Storygami 1

Τα λόγια και η απραγία δεν αλλάζουν τίποτα, αυτό είναι το βασικό μήνυμα του «Εντάξει»! To ύφος είναι επιθετικό και ειρωνικό ως προς άλλους παράγοντες του hip hop που εμποδίζουν την εξέλιξη του. Από MCs ως και ακροατές! Η παραγωγή ανήκει στον Prophet of noise!

Από την άλλη στο «Storygami 1» ακούμε έναν Λόγο απειλή  σε εξομολογητικό ύφος να μιλάει για συναισθήματα, αποτυχίες σε σχέσεις και συμπεράσματα που έβγαλε… Αποτασσόμενος το ψέμα! Η παραγωγή ανήκει στον Phaser(Ντελίριο).

5) Βυθός

Ο «βυθός» αισθημάτων (σε συνδυασμό με τα γεγονότα) είναι τέτοιος που σε κάνει να θες να εκφραστείς… Ο Λόγος Απειλή το έχει κάνει και εξακολουθεί να το κάνει «με της ψυχής τη γλώσσα» χωρίς να φοβάται! Δεν ευελπιστεί σε κάποια «επιφάνεια» , γιατί δε φοβάται πως θα «πνιγεί» από τα αισθήματα του όσο εκφράζεται! Η μουσική παραγωγή ανήκει στον Dj X-Lib.

6) Χίλια πρόσωπα

Λένε πως μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις… Όμως και ένας καλλιτέχνης μπορεί να ισούται με χίλια πρόσωπα (ίσως και περισσότερα)! Ο Λόγος Απειλή χρησιμοποιεί την μουσική για να εκφράσει τα αισθήματα του τόσο από προσωπικά βιώματα του ως Χρήστος, αλλά και τα βιώματα από γεγονότα στον έξω κόσμο, όπως τον «αγγίζουν»! Στο ρεφρέν μια γυναικεία φωνή της παλιάς σχολής, η Dogmother! Αυτό τα λέει όλα,για όσους ξέρουν! Ένα κομμάτι που ταξιδεύει το μυαλό με τα ανάμεικτα συναισθήματα που δημιουργεί! Η μουσική παραγωγή ανήκει στον Sinis Kamikaze (Styles Unlimited).

7) Αμαρτίες

Σαν ένας άλλος «καταραμένος» ποιητής δεν αρνείται τα λάθη του και τις αμαρτίες που έχει κάνει, αποδεχόμενος τις συνέπειες και την όποια κατάληξη τους χωρίς να μπλέκει με το ψέμα… Κι αυτές οι αμαρτίες γίνονται ένα ωραίο κομμάτι του δίσκου, που το ρεφρέν τραγουδάει η Lacrima με τη μελωδική της φωνή! Η μουσική παραγωγή ανήκει για άλλη μια φορά στον Dj X-Lib και στην κιθάρα ο Χρήστος Ρουμελιώτης.

8) Θα ‘μαι εκεί

Ο Λόγος Απειλή δεν αφήνει το hip hop και σκοπεύει να είναι εκεί όταν τον καλεί το καθήκον! Να εκφράζει τον εαυτό του και τους γύρω του, όπου κι αν είναι αυτό… Είτε μόνος με ακουστικά, είτε με ένα μικρόφωνο σε μια σκηνή με τους Απέχεις ή Ladose… Μαζί του ο Dj Amok που υπογράφει και την μουσική παραγωγή.

9) Σε θέλω να Χ Storygami 2

Ένα από τα κομμάτια του δίσκου που ξεχώρισα(μου θύμισε το «Ας με πούνε τρελό» από τον προηγούμενο δίσκο του «Άλλα λόγια να μισιόμαστε») λόγω του χαρούμενου τόνου! Ανεβαστικός Λόγος Απειλή που σε ένα ζωηρό τέμπο δίνει συμβουλές για να νιώσεις καλύτερα και δε μπορώ να διαφωνήσω με κάτι μαζί του! Απλά βάλτο και χόρεψε με την παρέα σου! Τη μουσική παραγωγή υπογράφει ο Diveno και η εκτέλεση από τους Baildsa!

Το «Strorygami 2», ένα story telling κομμάτι που μέσα του «κρύβει» αλληγορίες… Τα λόγια είναι περιττά… Η περιγραφή των εικόνων του κομματιού είναι αρκετή από μόνη της!Η παραγωγή είναι του Dj Amok.

10) Δύο ώρες

Όσα δε φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή! «Δυο ώρες για να έρθει ο κόσμος τούμπα…» κι άλλο ένα story telling κομμάτι! Περιγράφονται τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε δύο ώρες σε μια μέρα ενός ζευγαριού και μια μέρα της ζωής του Χρήστου, αρκετές για να αλλάξουν οι ζωές τους! Ίσως κάποιοι χαρακτήρες και να ταυτίζονται… Τα συμπεράσματα δικά σας. Η μουσική παραγωγή ανήκει σε Skeptika Beats.

11) Πως θα ‘ταν αλλιώς

Ένα μοναχικό κομμάτι που σε κάνει να αναπολείς τις χαρούμενες αναμνήσεις, αλλά να θες να ξεχάσεις τις άσχημες που σου προκαλούν πόνο και σε εμποδίζουν να ονειρευτείς ελεύθερα… Ο Λόγος Απειλή «κάνει» μελάνι τον πόνο του Χρήστου και μ’ αυτό φτιάχνει στίχους! Προτρέποντας τον ακροατή να μη λυγίζει από την ασχήμια του παρελθόντος ή του παρόντος και να δει τα πράγματα από ένα πιο αισιόδοξο πρίσμα ή να κάνει μια νέα αρχή! Στα scratches ο Dj X-Lib που είναι και ο παραγωγός.

12) Απειλή

Εδώ έχουμε μια επεξήγηση του ονόματος του καλλιτέχνη! Ο λόγος έγινε «όπλο» το οποίο στρέφει ενάντια σε οτιδήποτε χλευάζει την ανθρώπινη φύση! Ενάντια στο διεφθαρμένο κράτος, την δυσλειτουργική παιδεία, την ψεύτικη δημοκρατία και τον ελεγχόμενο τρόπο ζωής που προωθεί η νέα τάξη πραγμάτων. Ο λόγος του είναι απειλή όπως λέει και ο ίδιος… Τη μουσική παραγωγή υπογράφει ο Sinis Kamikaze.

13) Με βλέμμα στα βαλκάνια Χ Storygami 3

Ένα κομμάτι των Απέχεις στην ουσία, αφού συμμετέχουν οι Τζιχά και  Still, που μας τονίζουν ότι η ανοχή δεν έχει καλά αποτελέσματα, αλλά αντίθετα κάνει κάθε μέρα χειρότερη από την προηγούμενη! Το ύφος του κινείται σε έντονους ρυθμούς, για τους οποίους οι περισσότεροι λατρεύουν τους Απέχεις, που κατακρίνει τη μόδα και τα πρότυπα που προωθεί αυτή! Η μουσική παραγωγή του Sifu Versus.

Το «Storygami 3» (το τελευταίο storygami) είναι άλλη μια σύντομη ιστορία που περιγράφει ένα άυπνο χάραμα που αν και αποδυναμωμένος έχει αντοχή! Όχι για να βγάλει τη μέρα, αλλά για να παραμείνει σταθερός στην πορεία και τα πιστεύω του! Άλλη μια παραγωγή του Dj X-Lib.

14) Fresh K.O.

Λόγος Απειλή με άγριες διαθέσεις, όπως τον έχουμε συνηθίσει, παραδίδει μαθήματα καλής συμπεριφοράς προς επίδοξους (και όχι μόνο) ράππερς που αναλώνονται στο «φαίνεσθαι» και δεν υποστηρίζουν τον λόγο τους με τη συμπεριφορά τους. Με αποτέλεσμα να είναι «άψυχα» τα μικρόφωνα τους… Στα scratches ο Dj Mode και η μουσική παραγωγή του Phaser.

15) Hands up

Ένα κομμάτι για την πραγματική και ανιδιοτελή αγάπη προς την κουλτούρα του hip hop! Μαζί του ο θρυλικός Freestyle(Arsonists) και στα scratches ο Dj Sparky-T! Αν το αγαπάς, θα νιώσεις και το κομμάτι! Δε χρειάζεται να προσθέσω κάτι περισσότερο… Η παραγωγή του Dj Amok!

16) Night show

Αναμφίβολα battle κομμάτι που σε «αρρωσταίνει» με τις ρίμες του! Ο Λόγος Απειλή κάνει επίδειξη του «πως γίνεται»! Με θάρρος και θράσος μπαίνει δυναμικά στην παραγωγή από CITY BLOXX, μετατρέποντας  σε σάκο του μποξ τον επίδοξο ανταγωνισμό!

17) Το όνομα σου ποιο

Κάπως πιο «ρολαριστός» Λόγος Απειλή μαζί με τον Ταυτισμένο Λάθος (Ψυχόδραμα 07) και τον Σαδομά συστήνονται στα ακουστικά σου μέσω των μικροφώνων τους! Στα scratches τους συνοδεύει ο Dj Waif και η παραγωγή για ακόμη μια φορά του Dj X-Lib.

18) Άγαλμα

Η σκληρή καθημερινότητα είναι αρκετή για να σε φοβίσει… Να σε ακινητοποιήσει,σαν ένα άγαλμα, όπως στην περίπτωση του Λόγου Απειλή που δε μπορεί να στρέψει το κεφάλι αδιάφορα στην πραγματικότητα! Η τύχη ευνοεί λάθος άτομα και τα άτομα που την έχουν ανάγκη δεν την βρίσκουν… Μικρά και συχνά περιστατικά  που στο «κυνήγι» του χρήματος μας διαφεύγουν, κι όμως αξίζει να τα τους δώσουμε περισσότερη προσοχή, αν άνθρωποι θέλουμε να λεγόμαστε! Πολύ ωραίο κομμάτι για να «κλείσει» ο δίσκος! Η παραγωγή είναι από CITY BLOXX.

Συμπερασματικά, ο δίσκος ήταν ωραίος και αισθητά διαφορετικός σε σχέση με τους προηγούμενους δίσκους του Λόγου Απειλή! Ίσως θα θελα λίγα έντονα σε ρυθμό κομμάτια ακόμα, αλλά σαν ακροατής είμαι ικανοποιημένος, τόσο από τους στίχους όσο και από τις παραγωγές που εύστοχα «δένουν» και δίνουν το κατάλληλο ύφος στο κάθε κομμάτι!
Και οι συμμετοχές σε mcs ήταν λίγες και ποιοτικές κατά τη γνώμη μου! Οι Djs τα σπάσαν με τον δικό τους τρόπο! Μπράβο σε όλη την ομάδα του I AM HIP HOP για αυτό το αποτέλεσμα!

Η παρουσίαση του δίσκου θα γίνει στις 15 Σεπτεμβρίου στο Block 33 στη θεσσαλονίκη και στις 21 Σεπτεμβρίου στο Seven Sins στην Αθήνα!

Εδώ μπορείτε να κάνετε τον δίσκο download. Καλή σας ακρόαση!

Αφήστε το σχόλιό σας