αρτέμης αντartΣε μια ιστορική, για την ελληνική Hip Hop σκηνή, βρέθηκε το Hit Channel, το περασμένο Σάββατο 26 Μαΐου. Ο Αρτέμης (Α/Ε, Terror X Crew) μετά από 12 χρόνια, συναντήθηκε ξανά επί σκηνής με τον Σκηνοθέτη των θρύλων πια, της ελληνικής σκηνής, FF.C! Το live πραγματοποιήθηκε σε ένα όμορφο και πρωτότυπο μαγαζί στη Γλυφάδα, το Αντ-Art, το οποίο γέμισε από νεαρά παιδιά, κάτι που δείχνει πως οι συγκεκριμένοι MCs αποτελούν μια διαχρονική αξία για το ελληνικό Hip Hop.

 

Η συναυλία ξεκίνησε με τον Σκηνοθέτη, ο οποίος αρχικά τραγούδησε κομμάτια από την σόλο καριέρα του ενώ στην συνέχεια ανέβηκε επί σκηνής ο Ρήγας των Έξοδος Κινδύνου με τον οποίο τραγούδησαν μαζί αρκετά τραγούδια από την πορεία των FF.C. Ο ενθουσιασμός του κοινού ήταν προφανής, σε κάθε αναφορά προς το συγκρότημα κάτι που σίγουρα θα χαροποίησε τον Σκηνοθέτη. Είχαμε λοιπόν την τύχη να ακούσουμε ζωντανά τραγούδια όπως τα «Δέκα πόντους τακούνι«, «Όσα μου μαθες εσύ«, και  «Παραμύθι» το οποίο συνοδεύτηκε από τα πρώτα crowd surfing!

 

 

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η σκηνική παρουσία του Ρήγα, έκλεψε τις εντυπώσεις με την δυναμική της αλλά και με τα φωνητικά του, σε μια ίσως απαιτητική βραδιά, καθώς βρισκόταν ανάμεσα σε δύο μεγάλους rappers και η εμφάνιση του ήταν αρκετά αντάξια της βραδιάς. Μιας και είναι μέλος των Έξοδος Κινδύνου τραγούδησε το «Προπαγάνδα», λίγα τραγούδια πριν ακούσουμε το «Άδειο σκηνικό» και το «Στημένο παιχνίδι» για το οποίο έκανε εισαγωγή ο Σκηνοθέτης λέγοντας: «Το γράψαμε παλιά, αλλά ακόμη βλέπουμε το ίδιο στημένο έργο». Η εμφάνιση των Σκηνοθέτη-Ρήγα ολοκληρώθηκε με το «Πάρε λίγο φως«.

 

 

 

Προσωπικά ως θαυμαστής των FortiFied Concept ήταν μια μεγάλη έκπληξη και ταυτόχρονα ικανοποίηση να ακούσω ζωντανά κάποια από τα τραγούδια τους! Ελπίζουμε και στο μέλλον να υπάρξουν αρκετές ευκαιρίες ώστε να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι!

Οι νεότεροι λοιπόν, οι οποίοι ήταν πλειοψηφία στον συναυλιακό χώρο έδειξαν το ίδιο και περισσότερο γνώστες της πορείας του Αρτέμη στην δισκογραφία, ο οποίος παρουσίασε τραγούδια από τα δύο άλμπουμ του, τραγούδια των Α/Ε αλλά και των T-X-C! Σε μια full band εμφάνιση λοιπόν ανέβηκε στη σκηνή περνώντας μέσα από τον κόσμο και το έναυσμα δώθηκε με το «Δόξης εις Δόξαν«. Ισχυρά η ομάς!

 

«Ο Χορός των ασπίδων» αφιερώθηκε στην μνήμη του Σωκράτη Γκιόλια, του οποίου η φιγούρα μάλιστα υπήρχε στο μαγαζί ανάμεσα στους σημαντικούς Έλληνες της ιστορίας. Η συνέχεια εξίσου ενδιαφέρουσα με «Οδυσσευ – Μην επιστρέψεις στην Ιθάκη«, «To Ξόδι Νο2» με ένα κοινό το οποίο πραγματικά τα δίνει όλα! Η χαρά για την ανταπόκριση του κόσμου είναι εμφανής στο πρόσωπο του Αρτέμη, ο οποίος μάλιστα δηλώνει την έκπληξη του, για την αγάπη των νέων στα τραγούδια του. Ο «Λυκόσχημος Αμνός» το ομώνυμο τραγούδι του τελευταίου άλμπουμ του Αρτέμη δίνει την θέση του στον πανικό που προκαλείται στο μαγαζί με το άκουσμα της εισαγωγής του πρώτου άλμπουμ των Terror -X- Crew, «Η Πόλις Εάλω» από το οποίο προέρχονται και τα «Κάντε Χώρο», «Δείξε Σεβασμό» που ακολούθησαν, ξεκινώντας μια αναδρομή στα πρώτα χρόνια της ελληνικής Hip Hop σκηνής η οποία συνεχίστηκε με την έλευση του Σκηνοθέτη στο stage για να τραγουδήσουν μαζί το «Βαρέθηκ᫨των FF.C.

 

 

Η συνέχεια ανήκε στον Μαξ και την προσωπική του ιστορία, όπως περιγράφεται μέσα από τις ρίμες του Αρτέμη. Όσοι βρέθηκαν στο Αντ-Art είχαν ακόμη ένα λόγο να νιώθουν τυχεροί γιατί ακούστηκε για πρώτη φορά σε ζωντανή εκτέλεση το»Αλε – Ισκανταρ«, συνθεσης Σταμάτη Σπανουδάκη.

Και εδώ αρχίζουν οι νέες εκδοχές! «Ξύπνιος μέσα στα όνειρα κάποιων άλλων» από το τελευταίο άλμπουμ των T-X-C «Έσσεται Ήμαρ» και η «Κομπόστα» από την «Γεύση του Μένους» σε εκδοχή Prodigy! Μην ξεχνάμε άλλωστε πως έχουν εμφανιστεί μαζί τους, ανοίγωντας την συναυλία που έδωσαν στο Rockwave Festival το 1999.

 

 

Και ενώ ο κόσμος κινείται σταθερά για το γκρέμισμα του μαγαζιού, κάνει crowd surfing και τραγουδάει οσο πιο δυνατά μπορεί, ο Αρτέμης συνεχίζει ακάθεκτος, με πολύ όρεξη να απογειώνει κυριολεκτικά τους θαυμαστές του, όπως βλέπουμε άλλωστε και στην φωτογραφία και προχωράει προς την ολοκλήρωση της συναυλίας με τα «Ηλιακή Φύσις«, «Το ένα και το άλλο» και δηλώνει ξεκάθαρα πως η φάση του ανήκει με το «50/50«, εμπνευσμένο από τον στίχο του «Ο Έλληνας που έχεις συνηθίσει», «Είμαι fifty-fifty, rap και graffiti»! Επειδή τώρα θα σας δημιουργηθεί η απορία, για το αν το τραγούδησε, ναι! Το επόμενο τραγούδι, πάλι ευκαιρία για να «τα σπάσει» ο κόσμος που προσέλευσε στον χώρο, είναι το πάντα επίκαιρο και καυστικό «Ο Έλληνας που έχεις συνηθίσει» το οποίο συνδυάστηκε με το «Ρ’ιμες από ατσάλι – Ρυθμοί μεγάλοι».

Όταν ένας καλλιτέχνης σε κάνει να περνάς καλά, μπορείς να του χαλάσεις χατίρι; Έτσι, αφού ζήτησε από τον κόσμο να ανακαινίσει το μαγαζί αδυνατώντας να αρνηθούν την θέληση του, επικρατεί πανικός για τα «Δικά μας παιδιά» και όλοι ανεβαίνουν στην σκηνή!

 

 

Αυτό λοιπόν ήταν και το τελευταίο τραγούδι της βραδιάς. Προσωπικά, ως ακροατής του Αρτέμη από το 1999, έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από ένα άρτιο live, δυνατό και με εξίσου παθιασμένο με την μουσική, κόσμο. Ο ήχος του πλέον δεν περιορίζεται στην παραγωγή του Hip Hop, αλλά υπάρχουν οι nu-metal και drumm ‘n’ bass πινελιές που διαμορφώνουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία ζωντανής εμφάνισης αλλά και μια εμφανής διαφορετική αντιμετώπιση στους μουσικούς προσανατολισμούς παλιών και νέων κυκλοφοριών. T-X-C, FF.C, A/E σε ένα live… Η φάση τους ανήκει!

 

Φωτογραφίες: Ιωάννης Δ. Καρνεσιώτης

www.johndcarnessiotis.com

 

Αφήστε το σχόλιό σας