lee3HIT CHANNEL ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Οκτώβρης 2011.Το Hit Channel  είχε τη μεγάλη τιμή να μιλήσει με έναν θρυλικό μουσικό: τον  Lee  Underwood. Ο Lee ήταν lead κιθαρίστας του Tim Buckley και ο καλύτερος φίλος του για το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του Tim. Μετά τον θάνατο του   Tim  έγινε ένας αναγνωρισμένος μουσικός δημοσιογράφος,γράφοντας για μεγάλα περιοδικά και εφημερίδες όπως το  Rolling  Stone, οι Los Angeles Times και το Down Beat. Το τελευταίο του solo  album είναι το  “Gathering  Light”. Διαβάστε παρακάτω τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που μας είπε:

 

Ποια είναι τα  projectsμε τα οποία ασχολείστε αυτή την εποχή; Κάνετε καθόλου ηχογραφήσεις;

Προς το παρόν,χαλαρώνω  και ερευνώ ό, τι έχω κάνει στην πορεία – παίζοντας κιθάρα με τον Tim Buckley  και γράφοντας το βιβλίο μου γι ‘αυτόν  (“Blue  Melody: Tim  Buckley  Remembered”). Τα γραπτάπου έκανα για μουσικές εκδόσεις μετά τον θάνατο του  Tim  (συμπεριλαμβανομένων των  Down Beat, Rolling  Stone, LA  Times, κλπ.). Τα γραπτά που έχω κάνει για το  web  site  μου (στο www.leeunderwood.net). Η μουδική για κιθάρα και πιάνο που έχω ηχογραφήσει  (“California  Sigh” [solo,κιθάρα], “Phantom Light”  και το  “Gathering   Light” [και τα δύο solo  πιάνο]). Και το πρόσφατο βιβλίο μου ποίησης,  “Timewinds”. Είδος δύσκολο να βρεις νέες  κατευθύνσεις για να εξερευνήσεις, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα προκύψουν.

 

Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που λάβατε από τους ακροατές και τον Τύπο για το “Gathering  Light”  σόλο album  σας;
Πήρα κάποιες πολύ καλές κριτικές για αυτό το  solo  πιάνο  CD (βλ. Amazon.com), αλλά φυσικά μπορεί  πάντα κανείς να το χρησιμοποιήσει περισσότερο. Αν ήμουν καλύτερος στο μάρκετινγκ, η δουλειά μου θα είχε λάβει περισσότερη προσοχή. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι που έχουν αποκτήσει τα  albums  έχουν απολαύσειπολύ τη μουσική τους.

 

Το  ‘Timewinds’  είναι το πιο πρόσφατό σας βιβλίο ποίησης. Ποια είναι τα θέματα αυτών των ποιημάτων;

Μου αρέσει να εξερευνώ όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης εμπειρίας, από το θυμό και τη σύγχυση, την αισθησιακή και πνευματική ευχαρίστηση, την  ακτινοβόλο ανώτερη συνειδητότητα, και μου αρέσει να παίζω με τη γλώσσα. Επίσης, Στην καρδιά, είμαι ένας Ζεν  μυστικιστής που ζει με τη σύζυγό του και δύο γάτες σε μια καλύβα στο δάσος. Περπατώ στο δάσος σχεδόν κάθε μέρα, σκέφτομαι  για το ανθρώπινο μυαλό, στη συνέχεια να προχωράω στο γράψιμο. Ποιητικά, το “Timewinds”  είναι μια προσπάθεια να εξερευνήσει σχεδόν όλο το φάσμα της ανθρώπινης συνείδησης, ιδιαίτερα τα υψηλότερα σημεία του. Ένα μεγάλο μέρος της πιο πρόσφατης γραφής μου εμφανίζεται σε ένα βιβλίο, στην ιστοσελίδα μου με τίτλο  “Diamonds in the Sky”.

 
lee1To ‘Blue  Melody: Tim Buckley Remembered’   είναι η απόλυτη βιογραφία για τον  Tim. Πόσο δύσκολο ήταν συναισθηματικά  να γράψετε και να θυμηθείται όλες αυτές τις λεπτομέρειες;
Πράγματι, όταν “Blue  Melody”  βγήκε, το μουσικό περιοδικό  Uncut  στη Βρετανία το αναφέρε ως μία από τις δέκα καλύτερες βιογραφίες του έτους. Δεν ήταν υπερβολικά δύσκολο να το  γράψω, επειδή στην πραγματικότητα είχε γραφτεί  ολόκληρο το βιβλίο γύρω από το κεφάλι μου για 25 χρόνια. Κάθισα και το έγραψα αυτό σε τρεις μήνες, κινούμενος μέσα σε αυτές τις θυελλώδης συναισθηματικές ζώνες με χάρη, χωρίς να γίνω τόσο ταυτισμένος με αυτούς και να χαθώ. Δεν ήταν πάντα εύκολο, βέβαια, αλλά ήταν πιο εύκολο απ ‘όσο νόμιζα, επειδή δεν ήταν ένα εγωιστικό ταξίδι  από τη μεριά μου. Ήταν μια προσφορά στον  Tim  και στη μουσική του, τη ζωή του, και την εξαιρετικά δημιουργική εξελικτική ανάπτυξή του. Μερικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν αυτό το  θεμελιώδες μέρος της   προσφοράς.

 

Είχατε απογοητευτεί από την έλλειψη εμπορικής επιτυχίας και κάποιες κακές κριτικές που τα κλασικά albums (σήμερα) όπως το ‘Greetings  From  L.A’, έλαβαν όταν κυκλοφόρησαν;
Δεν ήμουν απογοητευμένος, αλλά ήμουν λυπημένος. Το  “Greetings..”  θα έπρεπε να είχε γίνει  hit. Μερικά από τα καλύτερα τραγούδια ολόκληρης της ζωής του Tim, περιέχονται σε αυτό το  album  όπως και στα δύο τελευταία  του  studio albums . Το νέο διπλό  CD  που βγαίνει, με τίτλο  “Tim  Buckley: Starsailor  The  Anthology” , περιλαμβάνει  μεγάλο αριθμό από εκείνα τα τραγούδια και θα δώσει ακροατές μια νέα εκτίμηση ολόκληρου του τόξου της δημιουργικής λαμπρότητας του  Tim.

 

Περιμένατε τον πρόωρο θάνατο του Tim ή μήπως πιστεύετε ότι θα ξεπερνούσε τους εθισμούς του;
Απ’ότι αντιλαμβάνομαι,ο  Tim  δεν ήταν εθισμένος. Χρησιμοποιούσε τα ναρκωτικά και το αλκοόλ για δημιουργική διέγερση και συναισθηματική χαλάρωση. Τα ναρκωτικά δεν τον χρησιμοποιήσαν. Ο θάνατός του προήλθε από το συνδυασμό αλκοόλ και  ηρωίνης, όχι μόνο ηρωίνης, και η κατά λάθος υπερβολική δόση οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το σύστημα του ήταν καθαρό κατά την  περιοδεία στην οποία βρισκόταν.Διασκάδαζε  πάρα πολύ άγρια όταν επέστρεψε.Το καθαρό του σύστημα δεν μπορούσε να το αντέξει.Τον κατάπιε το σκοτάδι.

 

lee2Ποια είναι η μεγαλύτερη επιρροή σας ως μουσικός και ποια ως συγγραφέας/ποιητής;
Αδύνατο να απαντήσω με ακρίβεια, γι ‘αυτό θα πω τους Bach, Chopin, Alexander Scriabin, και Keith Jarrett  στον τομέα του πιάνου. Ο  John  McLaughlin, ο  Spider  John  Koerner, και ο  Pete  Cosey στον τομέα της κιθάρας. Ευρύτερη μεγάλη εικόνα: ο Miles Davis. Ως συγγραφέας – οι  Gerard Manley Hopkins, Dylan Thomas, James  Joyce, Νίκος  Καζαντζάκης, Han-Shan, Ken  Wilber (μαζί με πολλούς άλλους).

 

Είχατε ποτέ συναντήσει τον  Jeff  Buckley; Σας αρέσει η μουσική που δημιούρησε;
Στην ενότητα Coda του  “Blue Melody”, γράφω για τη συνάντηση και τη συζήτηση με τον Jeff κατά μήκος και στις δύο περιπτώσεις, και για τις ιδέες μου όσον αφορά τη μουσική του και την  σχέση του αγάπης/μίσους με τον  Tim  (σ.σ: Ο  Jeff μεγάλωσε με τον επίθετο του δεύτερου συζύγου της μητέρας του, Moorhead. Έμαθε σε αρκετά μεγάλη ηλικία ότι ο πατέρας του ήταν ο  Tim Buckley). Δύσκολα πράγματα, όλα αυτά. Νομίζω ότι ο  Jeff  ήταν σπουδαίος, ένας κορυφαίος, πρώτης κατηγορίας τραγουδιστής και τραγουδοποιός, πάντα συνδέεται  με τις καινοτόμες του πατέρα του.
Ο   Jeff  Apter, ένας Αυστραλός συγγραφέας, έγραψε ένα σπουδαίο  βιβλίο για τον  Jeff, με τίτλο “A  Pure Drop”.Ο Train  Houston, παραγωγός / σεναριογράφος από το Λος Άντζελες, έχει γράψει μια καταπληκτική,οξυδερκή, συναισθηματικά ισχυρή ταινία που βασίζεται σε αυτό το βιβλίο. Ας ελπίσουμε ότι θα βγει μέσα στο επόμενο έτος ή περίπου τόσο. Από τα τρεις ταινίες για τον  Jeff  Buckley  στα  σκαριά, του  Train είναι μακράν η καλύτερη.

 
Είστε μουσικός του  L.A. Είχατε παίξει ποτέ με μέλη συγκροτημάτων όπως οι  The  Doors  ή  οι  Love; Σας άρεσε η   blues/rock σκηνή του Λος Άντζελες εκείνης της περιόδου;
Έκανα μερικές συναυλίες με τους  Love, τον  Tom  Rush και μερικούς  άλλους, αλλά η κύρια συνεισφορά μου ήταν στον Tim και τη μουσική του. Στην πραγματικότητα, ήμουν τόσο θαμπωμένος από την εξελικτική διαδικασία του  Tim  και έβρισκα ένα μεγάλο μέρος της  blues-rock  σκηνής να είναι κάπως επαναλαμβανόμενο, βαρετό, και φορτωμένο με πάρα πολλά κλισέ. Ακόμα, δεδομένου ότι αυτού του γεγονότος, απολάμβανα τη μουσική των  Pink  Floyd, των  Crosby/Stills/Nash/Young, του Fred  Neil, του Richie  Havens, του  Jimi Hendrix, και μια σειρά άλλων.

 

Έχετε ευχάριστες αναμνήσεις από τα χρόνια που ήσασταν στο  Down  Beat; Γράφετε ακόμα σε περιοδικά;
Ήμουν συντάκτης για την Δυτική Ακτή του Down  Beat  από το1975 έως το 1981 ή περίπου τότε. Ζώντας στο Λος Άντζελες, είχα πρόσβαση σε σχεδόν όλους τους σημαντικούς μουσικούς της   jazz  της εποχής. Μια από τις μεγαλύτερες μαθησιακές εμπειρίες μου ήταν να μιλάω μετις ιδιοφυΐες της  jazz και να παίρνω συνεντεύξεις μαζί τους-με τον   John  McLaughlin, τον  Chick  Corea, τον McCoy Tyner, τον Joe Pass,τον  Art  Pepper και δεκάδες άλλους. Σπουδαίοι άνθρωποι, οι οποίοι μου έδωσαν μια σπουδαία εκπαίδευση. Σταμάτησα να γράφω για περιοδικά, το 1990, όταν μετακόμισε στο Νέο Μεξικό (και αργότερα, πάλι πίσω στην Καλιφόρνια)..

 
Έχετε έρθει ποτέ στην Ελλάδα; Στείλτε ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς.
Δεν έχω πάει ποτέ στην Ελλάδα, αλλά αγαπάω την Ελλάδα εδώ πολλά χρόνια, όχι μόνο απίστευτο για το  χρυσό παρελθόν της, αλλά και τους σημερινή της ανθρώπους , καθώς και – για τον ήλιο, τη Μεσόγειο, τη ζωτικότητα και τον αισθησιασμό, το καλό φαγητό, την απίστευτη μουσική.Ελπίζω πραγματικά να την  επισκεφθώ κάποια μέρα.
Το μήνυμά μου προς τους Έλληνες οπαδούς; – Ακολουθήστε τη μουσική μέσα στην καρδιά σας. Θα σας οδηγήσει πάντα σωστά.Κρατήστε,κρατήστε να μην τα παρατήσετε.. Και πάνω απ ‘όλα: χορέψτε, χορέψτε, χορέψτε!

 

Ένα μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»  στον  Lee  Underwood.

Τσεκάρετε το www.leeunderwood.net

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας