Πώς ήταν τα πρώτα χρόνια της ζωής του Kurt Cobain και με ποιον τρόπο σχηματίστηκε το εμβληματικό συγκρότημα των Nirvana;

Στις 20 Φεβρουαρίου ο Kurt Cobain θα συμπλήρωνε το 51ο έτος της ηλικίας του.

Γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1967 στο Αμπερντίν και πέρασε τους έξι πρώτους μήνες της ζωής του στο Hoquiam της Ουάσινγκτον, πριν η οικογένειά του μετακομίσει στο Αμπερντίν. Οι γονείς του ήταν ο Donald και η Wendy Kobain. Επίσης, ο Kurt Cobain είχε μια αδερφή, την Kimberly.

Ο Kurt Cobain άρχισε να αναπτύσσει ένα ενδιαφέρον στη μουσική νωρίς στη ζωή του. Σύμφωνα με τη θεία του Mari Earl, ήταν πολύ χαρισματικός από πολύ νεαρή ηλικία.

Όταν ο Kurt Cobain ήταν 8 ετών, οι γονείς του χώρισαν, ένα γεγονός που ο ίδιος υποστήριζε ότι επηρέασε βαθύτατα τη ζωή του. Σε μια συνέντευξη το 1993, είπε: «Θυμάμαι να νιώθω ντροπή για κάποιο λόγο. Ντρεπόμουν για τους γονείς μου. Δεν μπορούσα πια να αντικρίσω κάποιους φίλους μου από το σχολείο, γιατί ήθελα να έχω την κλασική, ξέρετε, συνηθισμένη οικογένεια. Ήθελα αυτή την ασφάλεια.»

Έπειτα από ένα χρόνο που έζησε με τη μητέρα του μετά το διαζύγιο, μετακόμισε στο Μοντεσάνο της Ουάσιγκτον για να ζήσει με τον πατέρα του.

Στο σχολείο ο Kurt Cobain δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τα αθλήματα. Λόγω της επιμονής του πατέρα του συμμετείχε στη σχολική ομάδα πάλης στο γυμνάσιο. Αν και ήταν καλός, το περιφρονούσε εξαιτίας της κακοποίησης που δεχόταν από άλλα μέλη της ομάδας. Αργότερα, ο πατέρας του, τον έγραψε στον τοπικό σύνδεσμο μπέιζμπολ, όπου ο Kurt Cobain απέφευγε να παίζει.

Αντί γι’ αυτό, επικεντρωνόταν στα καλλιτεχνικά μαθήματα. Ως έφηβος που μεγάλωνε σε μια μικρή πόλη της Ουάσινγκτον, βρήκε τελικά διέξοδο μέσα από την σκηνή του «Pacific Northwest» πηγαίνοντας σε ροκ παραστάσεις στο Σιάτλ. Τελικά, ο Kurt Cobain άρχισε να συχνάζει στο χώρο εξάσκησης των συμπατριωτών του μουσικών από το Μοντεσάνο, τους Melvins.

Kurt Cobain

Στη μέση της δέκατης τάξης, μετακόμισε πίσω στο Αμπερντίν για να ζήσει με τη μητέρα του. Δύο εβδομάδες πριν την αποφοίτηση, ο Kurt Cobain παράτησε το σχολείο συνειδητοποιώντας πως δεν είχε το βαθμό που απαιτούνταν για να αποφοιτήσει.

Η μητέρα του, του έδωσε τις εξής επιλογές: είτε να βρει μια δουλειά, είτε αλλιώς να φύγει. Μετά από περίπου μια εβδομάδα, ο Kurt Cobain βρήκε τα ρούχα του και τα άλλα του υπάρχοντα πακεταρισμένα σε κούτες να τον περιμένουν έξω από το σπίτι του.

Αφού αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι της μητέρας του, έμενε συχνά σε σπίτια φίλων και περιστασιακά τρύπωνε στην αποθήκη της μητέρας του. Αργότερα υποστήριξε πως όταν δεν μπορούσε να βρει κάπου αλλού να μείνει, ζούσε κάτω από μια γέφυρα του ποταμού Wishkah, μια εμπειρία που ενέπνευσε το τραγούδι «Something in the Way» από το άλμπουμ «Nevermind».

Στα τέλη του 1986, μετακόμισε στο πρώτο δικό του σπίτι και πλήρωνε το νοίκι δουλεύοντας στο παραλιακό θέρετρο, περίπου 32 χλμ. από το Αμπερντίν. Την ίδια εποχή, ταξίδευε όλο και πιο συχνά στην Ουάσινγκτον για να συμμετέχει σε ροκ παραστάσεις. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του στην Ολύμπια, άρχισε μια σχέση με την Tracy Marander.

Η δημιουργία των Nirvana

Για τα 14α γενέθλιά του ο θείος του τον έβαλε να διαλέξει ανάμεσα σε μια κιθάρα και σε ένα ποδήλατο για δώρο. Ο Kurt Cobain διάλεξε την κιθάρα. Άρχισε να μαθαίνει μερικά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων και των «Back in Black» των AC/DC και το «My Best Friend’s Girl» των The Cars και σύντομα άρχισε να δουλεύει πάνω σε δικά του τραγούδια.

Στο λύκειο, σπάνια έβρισκε κάποιον για να εξασκούνται μαζί. Όταν σύχναζε στο χώρο εξάσκησης των Melvins, γνώρισε τον Krist Novoselic. Η μητέρα του Novoselic είχε ένα κομμωτήριο όπου ο Kurt Cobain και ο Novoselic εξασκούνταν περιστασιακά στο δωμάτιο του επάνω ορόφου.

Μερικά χρόνια αργότερα, προσπάθησε να τον να σχηματίσουν ένα συγκρότημα δανείζοντάς του ένα αντίγραφο από ένα ντέμο που είχε ηχογραφήσει με το προηγούμενο συγκρότημά του, τους Fecal Matter. Μετά από μήνες ο Νovoselic συμφώνησε να συνεργαστεί με τον Kurt Cobain.

Kurt Cobain - Hit Channel

Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της συνεργασίας τους, ο Krist Novoselic με τον Kurt Cobain επεξεργάζονταν μια μεγάλη λίστα ντράμερ. Τελικά, κατέληξαν στον Chad Channing, με τον οποίο ηχογράφησαν το πρώτο τους άλμπουμ το «Bleach», το οποίο κυκλοφόρησε από τη Sub Pop Records το 1989.

Ο Kurt Cobain, όμως, δεν ήταν ευχαριστημένος με το στυλ του Channing, οδηγώντας το συγκρότημα να ψάξει για αντικαταστάτη, καταλήγοντας τελικά στον Dave Grohl. Με τον Grohl το συγκρότημα βρήκε τη μεγαλύτερη επιτυχία του με το πρώτο τους άλμπουμ που κυκλοφόρησε από μεγάλη εταιρία, το «Nevermind».

Ο Kurt Cobain ένιωθε κατατρεγμένος από τα ΜΜΕ. Ακόμη, ήταν αγανακτισμένος με τα άτομα που υποστήριζαν πως θαυμαστές του συγκροτήματος, αλλά τους διέφευγε εντελώς η ιδεολογία της μπάντας.

Το τέλος

Στις 8 Απριλίου 1994, το σώμα του Kurt Cobain ανακαλύφθηκε στο σπίτι του στη λίμνη Ουάσινγκτον, από έναν ηλεκτρολόγο. Ένα σημείωμα βρέθηκε που έλεγε: Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική, μαζί με το πραγματικό γράψιμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια»,

Το σώμα του βρισκόταν εκεί για μέρες και βρέθηκαν σε αυτό συγκεντρωμένα μεγάλα ποσά ηρωίνης και ίχνη από ηρεμιστικά. Η ιατροδικαστική έκθεση εκτιμά πως πέθανε στις 5 Απριλίου 1994.

Η ιστορία πίσω από το θρυλικό
«Smells Like Teen Spirit» των Nirvana

Nirvana - Kurt Cobain - Smells Like Teen Spirit - Hit Channel

Αφήστε το σχόλιό σας