Ο Κώστας Βίρβος λίγες ημέρες προτού φύγει από τη ζωή έγραψε την τελευταία του, όπως προέκυψε, επιστολή αναφερόμενος στον Στ. Καζαντζίδη και τον Γ. Πλούταρχο.

Το βράδυ της Πέμπτης 6 Αυγούστου ο πολυγραφότατος στιχουργός Κώστας Βίρβος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών (γεν. 1926). Ένα μικρό αντιπροσωπευτικά δείγμα της δουλειάς του είναι τα τραγούδια «Ένα Αμάξι Με Δυο Άλογα», «Της Γερακίνας Γιος», «Καταχνιά», «Ο Κυρ Θάνος Πέθανε», «Μια Παλιά Ιστορία».

Τους στίχους του μελοποίησαν και ερμήνευσαν σημαντικές καλλιτεχνικές μορφές όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μίμης Πλέσσας, Στέλιος Καζαντζίδης, Στράτος Διονυσίου και πολλοί ακόμη.

(Διαβάστε περισσότερα για τον Κώστα Βίρβο και την είδηση του θανάτου του εδώ.)

Λίγες ημέρες προτού ο Κώστας Βίρβος φύγει από τη ζωή, συνέγραψε την τελευταία του – όπως έμελλε να συμβεί – επιστολή με αφορμή μία επικείμενη συναυλία – αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη με ερμηνευτή τον Γιάννη Πλούταρχο.

Το γράμμα απευθυνόταν στον ραδιοφωνικό παραγωγό Γιάννη Τζουανόπουλο, ο οποίος είχε την επιμέλεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης της 10ης Αυγούστου στα Μακρίσια Ολυμπίας και την έμπνευση να προτείνει στον Γιάννη Πλούταρχο να είναι ο καλλιτέχνης που θα μετέφερε στους παρευρισκόμενους τη νοσταλγική θύμηση των τραγούδιων του αείμνηστου λαϊκού βάρδου.

Ο Γ. Τζουανόπουλος διάβασε στον κόσμο τα εγκάρδια λόγια του σπουδαίου στιχουργού μέσα σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης.

Ο Κώστας Βίρβος στάθηκε στη συναυλία που είχε διοργανωθεί προς τιμήν του στον ίδιο χώρο το 2010, εκθείασε το φωνητικό μεγαλείο του Στέλιου Καζαντζίδη επισημαίνοντας πως έχουν υπάρξει συνεργάτες και επικρότησε την επιλογή του Γιάννη Πλούταρχου και τις ικανότητές του, κλείνοντας με τη φράση: «Το καλό λαϊκό τραγούδι έχει ανάγκη να πάρουν τη σκυτάλη οι νέοι και ταλαντούχοι καλλιτέχνες…».

  • Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή του Κ. Βίρβου προς τον Γ. Τζουανόπουλο:

«Αγαπητέ Γιάννη (σ.σ. Τζουανόπουλε)

Είσαι ένας άνθρωπος με ήθος και ευαισθησία και δουλεύεις ακούραστα για να αναδείξεις το καλό λαϊκό τραγούδι! Το έχω πει πολλές φορές ότι το καλό λαϊκό τραγούδι διδάσκει τους νέους ανθρώπους και έχει πολύ δύναμη που την χρειάζονται όλοι. Εσύ Γιάννη έχεις διοργανώσει καταπληκτικές συναυλίες. Η συναυλία που μου αφιέρωσες πριν λίγα χρόνια στα Μακρίσια ήταν για μένα πολύ σπουδαία και σε ευχαριστώ πολύ. Τώρα διοργανώνεις αυτήν την συναυλία με τραγούδια της ξενιτιάς που είχε ερμηνεύσει ο αείμνηστος και μοναδικός Στέλιος Καζαντζίδης, ο οποίος υπήρξε και στενός συνεργάτης μου. Σήμερα ο Στέλιος δεν υπάρχει πια.

Η φωνή του ήταν μοναδική και είναι λάθος να προσπαθήσει κάποιος νεότερος να μιμηθεί αυτήν την φωνή. Με αυτό το σκεπτικό, η ιδέα σου να τραγουδήσει ο Γιάννης Πλούταρχος τα τραγούδια αυτά είναι πολύ καλή, γιατί έχει γνήσια λαϊκή φωνή και μου αρέσει πολύ. Είναι ιδιαίτερη φωνή και πολύ διαφορετική από τον Καζαντζίδη.

Ο Γιάννης Πλούταρχος θα προσδώσει μια άλλη μορφή σε αυτά τα τραγούδια, είναι ένας νέος τραγουδιστής με ήθος και σεβασμό και είμαι βέβαιος ότι θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Εγώ πάντα εμπιστευόμουν τους νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες. Το καλό λαϊκό τραγούδι έχει ανάγκη να πάρουν τη σκυτάλη οι νέοι και ταλαντούχοι. Το χρειάζεται η κοινωνία.

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο Γιάννη (σ.σ. Πλούταρχο) και σε σένα
Κώστας Βίρβος»

 

Γιάννης Πλούταρχος (New 2014) - Hit Channel

Διαβάστε ακόμη: Ο Γιάννης Πλούταρχος επανέρχεται στο «Posidonio» από τις 21/8!

Αφήστε το σχόλιό σας