Οι Κινέζοι προχώρησαν σε λογοκρισία συγκεκριμένων διαγωνιζόμενων από τη μετάδοσης της φετινής Eurovision.

Η διοργανώτρια αρχή της Eurovision απαγόρευσε σε κινεζική πλατφόρμα video streaming να μεταδώσει τον τελικό του διάσημου διαγωνισμού τραγουδιού, αφότου η τελευταία λογόκρινε από τον ημιτελικό ένα ομόφυλο ζευγάρι και έναν καλλιτέχνη που είχε τατουάζ στα χέρια.

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) ανακοίνωσε την Πέμπτη 10 Μαΐου, τη λύση του συμβολαίου που είχε με το τηλεοπτικό δίκτυο Mango TV, εμποδίζοντας έτσι την κινεζική πλατφόρμα βίντεο συνεχούς ροής να μεταδώσει το Δεύτερο ημιτελικό και το Μεγάλο Τελικό. Ο τελικός θα διοργανωθεί το Σάββατο 12 Μαΐου στη Λισαβόνα.

Ο Πρώτος Ημιτελικός είχε μεταδοθεί την Τετάρτη 9 Μαΐου (σε τοπική ώρα) στην κινεζική πλατφόρμα.

Ωστόσο χωρίς την ερμηνεία του Αλβανού τραγουδιστή Eugent Bushpepa, ο οποίος είχε τατουάζ στα χέρια, ούτε εκείνη του Ιρλανδού τραγουδιστή που περιλάμβανε έναν ρομαντικό χορό μεταξύ δύο ανδρών χορευτών που παρουσίαζε τη σχέση μεταξύ δύο ομοφυλόφιλων.

Το MangoTV, που διαθέτει αποκλειστικά δικαιώματα αναμετάδοσης του διαγωνισμού της Eurovision για την Κίνα, είχε επίσης μουτζουρώσει σημαίες του ουράνιου τόξου, παραδοσιακό σύμβολο του κινήματος ΛΟΑΤ.

«Αυτό δεν συνάδει με τις αξίες της οικουμενικότητας και της ανοικτής κοινωνίας της EBU, ούτε με τη μακρά μας παράδοση να γιορτάζουμε τη διαφορετικότητα μέσω της μουσικής», ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του 63ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

Η ομοφυλοφιλία γίνεται όλο και πιο αποδεκτή στους κόλπους της κινεζικής κοινωνίας, κυρίως στους νέους που ζουν στα αστικά κέντρα. Ωστόσο το θέμα παραμένει σχεδόν ταμπού στις ταινίες και στις τηλεοπτικές σειρές. Και οποιοδήποτε πρόγραμμα «ομοφυλοφιλικού περιεχομένου» απαγορεύεται να μεταδοθεί στις ιστοσελίδες βίντεο συνεχούς ροής.

Η Eurovision είναι δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα στην ομοφυλοφιλική κοινότητα και συχνά διακρίνονται σημαίες του ουράνιου τόξου να κυματίζουν δίπλα σε αυτές των χωρών που διαγωνίζονται.

Η ερμηνεία του Ιρλανδού τραγουδιστή Ρyan O’Shaughnessy που λογοκρίθηκε από το κινεζικό δίκτυο, ήταν η πρώτη που παρουσιάζει στη σκηνή ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων στα 63 χρόνια του θεσμού.

Ο καλλιτέχνης δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι η απόφαση να κοπεί κάθε σχέση με το MangoTV είναι «πράγματι σημαντική», καθώς «από την αρχή μιλάμε μόνο για αγάπη. Δεν ενδιαφέρει αν αυτή υπάρχει μεταξύ δύο ανδρών, δύο γυναικών ή μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας».

Αφήστε το σχόλιό σας