Στο στόχαστρο έβαλε μία visual artist τον Kendrick Lamar.

Το video clip του «All The Stars» από τον Kendrick Lamar και τη SZA, για το soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας «Black Panther», απέσπασε επαίνους για τη χρήση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών στοιχείων από την αφρικανική ήπειρο.

Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρουν οι «The New York Times», η Βρετανίδα – Λιβιριανή visual artist Lina Iris Viktor ισχυρίζεται ότι το βίντεο έχει παραβιάσει την πνευματική ιδιοκτησία της, καθότι έχει εντοπίσει ομοιότητες με την προσωπική της σειρά ζωγραφικών πινάκων «Constellations».

Ο δικηγόρος της, Christopher Robinson, υποστηρίζει ότι η παραγωγή του «Black Panther» από τη Marvel επικοινώνησε δύο φορές με την πελάτη του ώστε να λάβουν την άδειά της, όμως εκείνη το αρνήθηκε κατηγορηματικά.

«Γιατί θα το έκαναν αυτό;», ρώτησε στη συνέντευξη με τους «The New York Times». «Είναι ένα ηθικό ζήτημα, επειδή αυτό που δηλώνει ολόκληρη η ταινία είναι η ενδυνάμωση των μαύρων, η αφρικανική υπεροχή, αυτό είναι όλη η ιδέα της ιστορίας. Και την ίδια στιγμή κλέβουν από τους Αφρικανούς καλλιτέχνες», δηλώνει.

Το επίμαχο σημείο για το οποίο αντιδρά η Viktor, είναι ένα τμήμα 19 δευτερολέπτων από το video clip του «All The Stars» όπου ο Kendrick Lamar εμφανίζεται μέσα ένα δωμάτιο με χρυσά γεωμετρικά σχήματα και Αφρικανίδες γυναίκες.

Kendrick Lamar - All The Stars - video clip screenshot - Hit Channel

Η επιστολή που έστειλε ο δικηγόρος της Lina Iris Viktor στον Anthony «Top Dawg» Tiffith, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Top Dawg Entertainment τονίζει ότι το βίντεο «δεν ενσωματώνει όχι μόνο την άμεσα αναγνωρίσιμη και μοναδική εμφάνιση του έργου της, αλλά επίσης πολλά συγκεκριμένα στοιχεία από τη σειρά ζωγραφικών πινάκων “Constellations” που προστατεύονται πνευματικά».

Το video clip για το «All The Stars» έχουν σκηνοθετήσει ο Dave Meyers και οι «the little homies», δηλαδή ο Kendrick Lamar με τον Dave Free. Προς το παρόν, κανείς δεν έχει απαντήσει στις κατηγορίες της Viktor.

Σύμφωνα με τους «The New York Times», η Lina Iris Viktor αξιώνει «στο ελάχιστο… μία δημόσια απολογία για την μη αδειοδοτημένη χρήση και ένα αντίτιμο για την άδεια χρήσης».

Kendrick Lamar και SZA σε ένα επιβλητικό video clip
για το «All The Stars» από το «Black Panther»

Kendrick Lamar - SZA - All The Stars (video clip) - Hit Channel

Αφήστε το σχόλιό σας