Κάναμε τη νύχτα μέρα με τους Lexicon Project!

-

Hit-Channel Listen Radio Live

Ξεκινώντας για μια συνέντευξη με το ανερχόμενο ελληνικό συγκρότημα Lexicon Project τελικά είχαμε πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα για τη μουσική, τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και τί χαρακτηρίζει τις ζωές μας στο σήμερα.

Ένα δείγμα πολύ θετικό και ελπιδοφόρο δείχνοντας ότι ακόμα υπάρχουν καλλιτέχνες οι οποίοι δεν περιορίζονται απλά στο να χαμογελούν στους φακούς των περιοδικών και της tv αλλά έχουν τη δική τους προσωπικότητα και άποψη για τα πράγματα.

 

Οι Lexicon Project δημιουργήθηκαν το 2008 και αποτελούνται από τους Μιχάλη Κεχαγιά (φωνή, μπάσο), Κοσμά Μπρούσαλη (τύμπανα), Γιάννη Κοκκώνη (κιθάρα, μελόντικα, φωνητικά), Πάνο Χαραλαμπίδη (κιθάρες, φωνητικά). Το 2010 κυκλοφόρησαν και τον πρώτο τους δίσκο, με τον ομώνυμο τίλτο, από το οποίο έχουν ξεχωρίσει ήδη αρκετά τραγούδια με μεγαλύτερη επιτυχία το “Ας κάνουμε τη νύχτα μέρα” το οποίο αποτελεί και το πρώτο τους video clip. Αυτό τον καιρό τους συναντούμε σε live εμφανίσεις με τον Μίλτο Πασχαλίδη στη μουσική σκηνή “Δίπλα στο ποτάμι”.

 

Τί σας ενέπνευσε και ονομάσατε το συγκρότημα σας Lexicon Project;

Το γεγονός ότι ενώ ακούμε κυρίως αγγλική μουσική  γράφουμε στα ελληνικά τα τραγούδια μας , μας έκανε να αποκαλέσουμε τους εαυτούς μας λεξικά.

 

Ξεκινάτε όλοι μαζί το 2008 και αρχίζουν οι πρώτες ζωντανές εμφανίσεις σε αρκετά μαγαζιά της Αθήνας. Αρχικά είχατε στο μυαλό σας το jamming και την χαρά της διαδρομής ή ξεκινήσατε αποφασισμένοι για την επιτυχία;

Ξεκινήσαμε με στόχο να κάνουμε έναν ωραίο δισκο ,τουλάχιστον  με τα δικά μας κριτήρια. Υπό αυτή την έννοια δεν είχαμε στο μυαλό το jamming αλλά κάτι πιο συγκεκριμένο. Όλοι ξεκινούν να παίζουν και να δημιουργούν επειδή το αισθάνονται. Η επιτυχία είναι κάτι που έρχεται ή όχι στην συνέχεια.

 

Κυκλοφορεί το 2010 η πρώτη σας δισκογραφική δουλειά, με τον ομώνυμο τίτλο από τη Warner Music Greece. Ήταν εύκολο για ένα νέο συγκρότημα να βρεί μια δισκογραφική εταιρία η οποία θα τους εμπιστευτεί;

Είναι γεγονός ότι είναι δύσκολο για μια νέα μπάντα να βρει εταιρία που να επενδύσει σε αυτή. Ευτυχώς στη δική μας περίπτωση αυτό το εγχείρημα το ανέλαβε ο παραγωγός μας (MUSICOM), ο οποίος και αντιμετώπισε τις σχετικές δυσκολίες.

 

Πώς νιώσατε την πρώτη φορά που ακούσατε τα τραγούδια σας στο ραδιόφωνο;

Μεγάλη ικανοποίηση… Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα όταν ενα τραγούδι που έχεις δημιουργήσει εκπληρώνει τον απώτερο σκοπό του, να φτάσει δηλαδή στα αυτιά του ακροατή.

 

Ήρθε λοιπόν η πρώτη επιτυχία με το “Ας κάνουμε την νύχτα μέρα”. Τί είναι αυτό που λείπει από τις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα και πως θα καταφέρνατε να κάνετε εσείς τη νύχτα μέρα;

Όπως σε όλες τις εποχές έχουμε την τάση να δυσκολευόμαστε  να ανοιχτούμε επί της ουσίας . Λατρεύουμε την σιγουριά και κάθε απρόβλεπτη συμπεριφορά των άλλων μας φοβίζει και μας κάνει καχύποπτους . Όπως λέει ο Έριχ Φρόμ είναι σχέσεις με βάση τον τρόπο του «έχειν» και όχι του «είναι»… Αυτό που στις μέρες μας λειτουργεί επικουρικά προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το βόλεμα, η αποξένωση και η απομόνωση που προσφέρουν τα σύγχρονα μέσα. Ενώ τα μέσα επικοινωνίας πληθαίνουν και τελειοποιούνται τελικά μας κάνουν πιο μόνους… Η νύχτα θα γίνει μέρα αν σταματήσουμε να φοβόμαστε να “ερωτευτούμε”. Αν κάνουμε στην άκρη την κτητικότητα και τον εγωισμό. Αν δεν δειλιάσουμε να κολυμπήσουμε στη ανασφάλεια της ελευθερίας.

 

Πιστεύετε ότι η υπάρχουσα κατάσταση σε όλους τους τομείς της λεγόμενης “σύγχρονης ζωής” μας εμποδίζει να σκεφτούμε αλλά και να ερωτευτούμε;

Σε όλους τους τομείς κυριαρχεί μια κουλτούρα τρόμου… Στις σχέσεις, στην εργασία, στην ψυχαγωγία ,στην ενημέρωση, παντού… Έχουμε ποτιστεί με τόση βία και φόβο για το μέλλον έτσι ώστε να ενεργοποιούνται συνεχώς αντανακλαστικά άμυνας και καταστολής από τους ίδιους μας τους εγκεφάλους… Επιπλέον η λατρεία της ειδίκευσης και  της επιτυχίας μας έχει κάνει να αναλώνουμε όλη την γνωστική μας δύναμη σε πολύ συγκεκριμένα και περιορισμένα πράγματα.  Σκεφτόμαστε συνέχεια αλλά όχι σφαιρικά. Σπουδάζουμε αλλά δεν καλλιεργούμαστε.. Είναι σαν να έχουμε στα χέρια μας ισχυρά κυάλια αλλά να τα στρέφουμε συνεχώς προς μια κατεύθυνση χάνοντας όλα όσα υπάρχουν αλλού γύρω μας. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό. Συνήθως όμως αυτό το μονόπλευρο είδος σκέψης μας κάνει να μην εκτιμάμε την ζωή και να χάνουμε την μαγεία της…

 

Κυκλοφόρησε ο δίσκος και έρχεται η στιγμή να μπείτε στο στούντιο για τη δημιουργία του video clip. Αρχίζουν να ακούγονται οι εντολές του σκηνοθέτη, όλα είναι στημένα και περιμένουν εσάς. Είναι αυτή η στιγμή που νιώθει κάποιος ότι τα κατάφερε; Πως ήταν σαν εμπειρία να γυρνάς το πρώτο σου video clip;

Σίγουρα αυτή δεν είναι η στιγμή που νοιώθει κανείς ότι τα κατάφερε. Ωστόσο, η ολοκλήρωση ενός κομματιού μέσω της οπτικοποίησης του δημιουργεί αναμφίβολα ένα συναίσθημα ικανοποίησης. Η διαδικασία των γυρισμάτων ήταν για μας μια πρωτόγνωρη εμπειρία, ταυτόχρονα όμως ευχάριστη.

Πού και πότε θα σας δούμε ζωντανά αυτό τον καιρό;

Είμαστε στην μουσική σκηνή –Δίπλα στο Ποτάμι- με τον Μίλτο Πασχαλίδη. Από τα μέσα του Νοέμβρη θα είμαστε τις Τρίτες στον Σταυρό του Νότου με την Joanna Drigo. Άλλες συναυλίες θα ανακοινωθούν εν καιρώ  στις σελίδες μας στο MySpace και το facebook.

 

Θα μας αποκαλύψετε κάτι για το νεο σας video clip;

Είναι ένα κλιπ με χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα που επιμελήθηκε η lokey productions. Θα το δεις σύντομα. Ελπίζουμε να σου αρέσει…

Τα σχέδια για το μέλλον. Τί έχετε στο μυαλό σας ώστε να συνεχιστεί η επιτυχία του συγκροτήματος;

Η δημιουργία του νέου μας δίσκου είναι αυτό που θα μας απασχολήσει κυρίως τον προσεχή καιρό…

 

Θα αλλάζατε κάτι από το στυλ σας για να προσεγγίσετε ένα πιο ευρύ κοινό;

Η μουσική που γράφουμε/παίζουμε είναι η μουσική που μας εκφράζει τη δεδομένη περίοδο. Δεν θέλουμε, και μάλλον δεν μπορούμε, να εκφραζόμαστε κατευθυνόμενα  έχοντας κάποιον εμπορικό στόχο. Μπορεί όμως να αλλάξουμε λίγο τα μαλλιά μας  και τα ρούχα μας αν χρειαστει!

 

Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας!

Αφήστε το σχόλιό σας