HIT CHANNEL ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Οκτώβρης 2011. Είχαμε την μεγάλη τιμή να μιλήσουμε με έναν ζωντανό θρύλο: τον  John “Rabbit”  Bundrick. Ο  “Rabbit”  είναι ο πληκτράς των The  Who για περισσότερο από 30 χρόνια. Προηγουμένως ήταν μέλος των  Free  (“Heartbreaker” album). Έχει παίξει επίσης με τους  Bob  Marley, Roger  Waters (“Amused to Death” album), Johnny Nash και τον  Eric Burdon (τραγουδιστής των Animals και War)  μεταξύ άλλων. Διαβάστε παρακάτω τις τρομερές απαντήσεις που μας έδωσε:

 

Ποια είναι τα τρέχοντα  projects  με τα οποία ασχολείστε αυτή την περίοδο; Κάνετε καθόλου ηχογραφήσεις αυτή την εποχή;
Έχω μόλις τελειώσει κάνει κάποιες συναυλίες με τον Snowy White  (σ.σ.: Roger Waters, πρώην κιθαρίστας των Thin Lizzy. Μας έδωσε συνέντευξη τον Μάιο) στην Ολλανδία και τη Γερμανία, και θα κάνουμε περισσότερα με τον  Snowy  όσο περνάει ο καιρός. Τα πηγαίνουμε μεταξύ μας πραγματικά τέλεια, και έχουμε αμοιβαίο σεβασμό ο ένας για το παίξιμο του άλλου.

 

Πώς ήρθατε σε επαφή με παιδιά  από τους Night  Parade; Μήπως ζείτε σε Λίβερπουλ όπως  κι αυτοί;

Τους συνάντησα όλους, όταν με προσέλαβαν για να παίξω  πλήκτρα στο τελευταίο  album  τους. Ήταν μια σπουδαία  συνάντηση, και αμέσως έγιναν φίλοι. Μακάρι κάποιος με κάποια «επιρροή»  να τους υπογράψει και να τους δοθεί η ευκαιρία στο μέλλον. Σπουδαία παιδιά και σπουδαίοι μουσικούς. Ο Rob γράφει φανταστικά τραγούδια και έχει μια πολύ μοναδική φωνή. Τα πράγματα είναι αργά γι ‘αυτούς αυτή τη στιγμή, αλλά είναι ακόμα στην αρχή, οπότε οπαδοί , μπορείτε να τους τσεκάρετε στην ιστοστελίδα  μου, http://www.rabbitwho.com

 

Needle Felted Doll John Rabbit Bundrick The WhoΠόσο πιθανή είναι μια νέα περιοδεία των The Who; Ξέρω ότι ο Pete Townshend  ηχογραφεί αυτή τη στιγμή..

Λοιπόν, όλα εξαρτώνται από τον   Pete όταν και αν θέλει να εργαστεί ξανά. Ξέρω ότι υπάρχει κάτι στα σκαριά, αλλά δεν έχουν στοιχεία για οτιδήποτε συγκεκριμένο. Θα δούμε … Αυτός είναι το αφεντικό, εμείς οι υπόλοιποι απλά περιμένουμε  γύρω απ’αυτόν για να ενεργοποιηθούμε.

 

Πιστεύετε ότι το χρονικό διάστημα που παίζατε με τον  Johnny  Nash  ήταν πολύ σημαντικό για την μετέπειτα καριέρα σας;
Ξεκίνησε ολόκληρη την επαγγελματική σταδιοδρομία μου ως  περιοδεύοντα μουσικού.  Χωρίς να δουλέψω με τον αγαπητό φίλο μου, τον  Johnny  Nash, που με οδήγησε στη συνέχεια σε άλλες εργασίες όπως με τον  Bob  Marley, τους  Free, έγινα o «βασικός» πληκτράς  για την  Island Records  στις αρχές της δεκαετίας του ’70, και επεκτάθηκα σε όλο το Λονδίνο και σε άλλους καλλιτέχνες και παραγωγούς, όπως τον Glyn  Johns  (σ.σ.: μηχανικός ήχου των  Led  Zeppelin, διάσημος  rock  παραγωγός ), τον Pete Townshend  και τον Ronnie Lane (σ.σ.: μπασίστας των Faces, The Small  Faces, μακαρίτης) και ο  Glyn είναι ο τύπος που με σύστησε στους Joan Armatrading, Andy Fairweather-Low (σ.σ: κιθαρίστας των Eric  Clapton, Roger Waters) , και αμέτρητους άλλους … Τον  Mickey Most (στο  ‘Cosmic Wheels’ album  του  Donovan  και σε πολλά σταθερά  sessions). O  Johnny Nash είναι υπεύθυνος  για όλα αυτά, ευχαριστώ  John.

 

Πιστεύεις ότι τα  solo albums  σου  θα έπρεπε να έχουν λάβει μεγαλύτερη αναγνώριση από τους οπαδούς και τον Τύπο; Πολλά απ’αυτά ήταν εξαιρετικά.

Φυσικά και το πιστεύω, αλλά το πρόβλημαήταν ότιδεν είχα μια δική μου  «μπάντα»  για να περιοδεύσω γι’αυτά τα  albums, έτσι πραγματικά είναι εν μέρει δικό μου το λάθος να μην έχω μια δική μου μπάντα, καινα παίξω αυτάτα τραγούδια  live.Έκανατόσα πολλά sessions  για τους άλλους, και το studio  μου είναι πιο άνετο,σε αντίθεση με τη σκηνή, που ποτέ δεν έχω καν σκεφτεί να έχω το δικό μου συγκρότημα. Σ’ ευχαριστούμε για το ωραίο σχόλιο σου (σ.σ: τιμή μου).

 

Σας λείπουν οι παλιοί σας φίλοι, όπως ο Paul Kossoff (κιθαρίστας των  Free), o  Bob  Marley, o Jim Capaldi (drummer  των  Traffic), και o John  Entwhistle (The Who, μπασίστας);

Εννοείται, μου λείπoυν όλοι  τους κάθε μέρα, και έχω τις φωτογραφίες τους στο  studio μου, έτσι μπορώ να πάρω δύναμη από αυτούς εδώ, η οποία εμπνέει πολύ απ’τη δουλειά μου. Θα μπορούσα άνετα να ήμουν κι εγώ θύμα, και ευχαριστώ τον Θεό που μου επέτρεψε να συνεχίσω  τη ζωή και την καριέρα μου. Όσο αυτή διαρκέσει.

 

Όταν πρωτογνωρίσατε τον Bob Marley στη Σουηδία, πιστεύατε ποτέ ότι θα γινόσασταν τόσο στενοί φίλοι; Ήσασταν εξοικειωμένος με τη  reggae, πριν τον συναντήσετε;

Όταν γνώρισα τον Bob στη Στοκχόλμη το 1971, ήταν απλά ένα συνθέτης για τον  Johnny  Nash, μιας και τραγούδια του  Marley, ο  Johnny  χρησιμοποιήσε στο “I Can  See  Clearly Now” album. Ποτέ δεν είχα ακούσει  Reggae νωρίτερα, έτσι ο  Bob προσωπικά με δίδαξε πώς να κάνω το στυλ των reggae  πλήκτρων ενώ ηχογραφούσαμε τα τραγούδια για τον  Johnny στο Europa Film  Studio  στη Στοκχόλμη. O  Bob, και εγώ βρεθήκαμε στη  Σουηδία λόγω του  Nash για να τον βοηθήσουμε να συνθέσει τραγούδια για την ταινία που πρωταγωνιστούσε ο  Johnny εκείνη την εποχή. Πολύ καλές μέρες, μυθικές μέρες, οι καλύτερες μέχρι τώρα …

 

rabbit3Έχετε ευχάριστες αναμνήσεις από τις ηχογραφήσεις για το  “Amused  To  Death”  του Roger Waters; Ήταν ο Roger εύκολο άτομο για να συνεργαστείτε μαζί του;

Ναι, πολύ καλές αναμνήσεις. Έχει τέτοιο ταλέντο που δεν μπορείς να μην το λάβεις υπόψη σου. Η μουσική του είναι ο «αυθεντικός» Pink Floyd ήχος (σ.σ: Να τ’ακούτε αυτά εσείς οι Gilmour-ικοί). Δούλεψα λίγο στο “Amused  to  Death», ένα κομμάτι του  Hammond  εδώ και  εκεί, αυτό είναι όλο, αλλά ήταν μια  mind-blowing εμπειρία να ακούς «ΤΟΝ ήχο» να έρχεται στα ακουστικά μου καθώς προσπαθούσα με κόπο  να μην αφήσω τη νοσταλγία και τη μουσική  που έπαιζα και μου έριχνε το σαγώνι στο πάτωμα. Ουάου… Τι μοναδικός καλλιτέχνης και τι  τύπος είναι! Πόσο ταλαντούχος, ευφυής άνθρωπος είναι ο Roger  (σ.σ.: δυστυχώς, πολλοί Έλληνες έμαθαν το όνομα ‘Roger  Waters’ το περασμένο καλοκαίρι)!..

 

Σας αρέσει σήμερα το ‘Survivor’ album  του  Eric  Burton; Έχει μερικούς σπουδαίους μουσικούς που παίζουν εκεί (Alexis  Korner, Zoot Mooney, PP Arnold) ..

Ναι μ’αρέσει, και ξέρεις τι, παίζω κι εγώ σε αυτό το  album (σ.σ.: γι ‘αυτό και ρώτησα). Ο  Eric  διασκεύσε δύο τραγούδια μου από το  “Broken  Arrow” solo  album μου,στο δικό του  album  ένα-δυο χρόνια πριν, το “Muddy  Water”  και το ‘Run  Devil’… Οι  drummer μου από τους  Crawler, ο  Tony Braunagel  κάνει παραγωγή στα  albums του Eric  σήμερα, και ο μπασίστας από τους  Crawler, ο  Terry Wilson, είναι σε σημερινή  μπάντα  του Eric. Είμαστε όλοι μια οικογένεια. Μουσικοί τόσο παλιοί όσο κι εμείς, τελικά γνωρίζουμε όλους τους παλιούς  “rock  stars” χα-χα..

 

Έχετε παίξει με πολλούς σπουδαίους μουσικούς. Υπάρχει κάποιος που θα θέλατε να συνεργαστείτε μαζί του και δεν έχει συμβεί ακόμη;

Ωχ, με τους  Eric Clapton, Roger Waters, Paul McCartney, και πάρα πολλούς άλλους για να τους αναφέρω. Τους έχω συναντήσει όλους αρκετές φορές, αλλά έχουν ήδη το δικό τους πληκτρά, κι εγώ είμαι πληκτράς των Who, οι άλλοι έχουν το δικό τους αγαπημένο τύπο που θέλουν να συνεργαστούν. Μόλις έχεις  δουλέψει με μία συγκεκριμένη μπάντα για όσο καιρό είμαι εγώ, σημαίνει ότι γνωρίζω τα μέσα και τα έξω του πώς εργάζονται, ζουν και παίζουν, ώστε να μπορούν να βασίζονται στoν άνθρωπό  τους σχετικά με τα πλήκτρα όποτε έρθει η ώρα να τον χρειαστούν .

 

Έχετε έρθει ποτέ στην Ελλάδα; Στείλτε ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς.

Όχι, αλλά θα το λάτρευα να έρθω. Ξέρω ότι η Ελλάδα έχει μπελάδες τώρα, αλλά ελπίζω αυτό να μην καταστρέψει τη ζωντάνια των Ελλήνων και την ενεργητική αντίληψή τους για τη ζωή. Κρατάτε γερά μάγκες, κρατάτε γερά εκεί.

 

Ένα μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» στον  John “Rabbit”  Bundrick.

Τσεκάρετε το http://www.rabbitwho.com

Αφήστε το σχόλιό σας