Μια απίστευτη τραγουδίστρια!

46 χρόνια πριν, σε ηλικία 27 ετών έφυγε από τη ζωή η Janis Joplin, η πρώτη γυναίκα που άφησε το σημάδι της στη rock μουσική και να επηρεάσει το μέλλον της.

Η Janis Joplin ήλθε στο προσκήνιο στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αρχικά ως τραγουδίστρια των Big Brother and the Holding Company και αργότερα με σόλο καριέρα, με συγκροτήματα όπως οι Kozmic Blues Band και οι Full Tilt Boogie Band . Κυκλοφόρησε μόλις τέσσερα στούντιο άλμπουμ (εκ των οποίων ένα μετά θάνατον). Θεωρείται η καλύτερη, ίσως ερμηνεύτρια του μπλουζ και μία από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες της ροκ μουσικής.

To 1995 τιμήθηκε με την είσοδό της στο Rock and Roll Hall of Fame, ενώ το 2005 κέρδισε το βραβείο Γκράμμυ Lifetime Achievement Award. Το περιοδικό Rolling Stone την κατέταξε στην 46η θέση στη λίστα του με τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών το 2004 και στην 28η με τους καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών το 2008.

Κατάφερε να «σπάσει» την ανδροκρατούμενη ροκ μουσική σκηνή, μαζί με την πρώτη γυναίκα αρχηγό συγκροτήματος, Γκρέις Σλικ (Jefferson Airplane), και άλλες ερμηνεύτριες, όπως η Πάτι Σμιθ, η Τζόαν Μπαέζ και η Μαριάν Φέιθφουλ, με αποτέλεσμα να ανοίξει το δρόμο και σε άλλες τραγουδίστριες.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει αναρίθμητα αφιερώματα στην καλλιτέχνη, μέχρι τη ταινία «JANIS» που κυκλοφόρησε πέρυσι και αποκαλύπτει κρυφές πτυχές μιας ευγενικής γυναίκας, ευαίσθητης και συγχρόνως ξέφρενης. Κατά τη διάρκεια σύντομης αλλά θρυλικής καριέρας της, η Janis Joplin, δεν ήταν μόνο μια τραγουδίστρια, αλλά και μια πολύ καλή ερμηνεύτρια τραγουδιών από άλλους καλλιτέχνες. Δείτε 10 τραγούδια (original εκτελέσεις) που έχουν γίνει διάσημα χάρη στη θρυλική Janis!

«Ball and Chain» – “Big Mama” Thornton

«Cry Baby» – Garnet Mimms & the Enchanters

«Get It While You Can» – Howard Tate

«Maybe» – The Chantels

«Me and Bobby McGee» – Kris Kristofferson

«Piece of My Heart» – Erma Franklin

«Summertime» – Billie Holiday

«To Love Somebody» – Bee Gees

«Trust Me» – Bobby Womack

«Try (Just a Little Bit Harder)» – Lorraine Ellison

Αφήστε το σχόλιό σας