Σε… αυτόματο ανθρωποειδές μετατρέπεται ο Jay Kay και σηματοδοτεί τον όγδοο δίσκο των Jamiroquai με νέο τραγούδι ως προάγγελο.

Οι πρωτοπόροι Jamiroquai πραγματοποιούν τη μεγάλη επάνοδο με καινούριο τραγούδι, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την έλευση ενός νέου άλμπουμ μετά από εφτά χρόνια απουσίας.

Το πιο αναγνωρισμένο μουσικό σχήμα στο πεδίο της Λονδρέζικης και κατ’ επέκταση παγκόσμιας funk και acid jazz σκηνής έχει καταγράψει 25 έτη δράσης. Μολονότι στο διάστημα αυτό έχουν σημειωθεί αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή τους, ηγέτης αλλά και εμπνευστής των Jamiroquai παραμένει ο 47χρονος σήμερα Jay Kay.

Παρομοίως, σήμα κατατεθέν εξακολουθεί να είναι η φιγούρα του «Buffalo Man». Ο χαρακτήρας αυτός ενεπνεύσθη από την ελληνική μυθολογία και το Μινώταυρο, τον οποίο ενσαρκώνει ο Jay Kay φορώντας ιδιαίτερα καπέλα, είτε απλοϊκά – θυμίζοντας Ινδιάνο – είτε περισσότερο εξελιγμένα τεχνολογικά.

Με ένα βραβείο Grammy και τέσσερα MTV Video Music Awards στην κατοχή του, το συγκρότημα που για πολλούς – και δικαίως – είναι απόλυτα ταυτισμένο με τον κεντρικό τραγουδιστή του, έχει εκδηλώσει πειραματικές προσεγγίσεις σε πολυποίκιλα μουσικά ρεύματα.

Δισκογραφική επάνοδος

Εφτά χρόνια έπειτα από το άλμπουμ του «Rock Dust Light Star», οι Jamiroquai «σπάνε» το κενό της αποχής και επανακάμπτουν στο προσκήνιο με ολοκαίνουρια δισκογραφική δουλειά, την όγδοη στη σταδιοδρομία τους.

Ο γενικός τίτλος που την πλαισιώνει είναι «Automaton» και αναμένεται να διατεθεί στις 31 Μαρτίου από τη Virgin EMI, εσωκλείοντας δώδεκα τραγούδια.

Jamiroquai - Automaton (Album cover 2017) - Hit Channel
Το εξώφυλλο του «Automaton».
Το tracklist του «Automation»

 1. Shake It On
 2. Automaton
 3. Cloud 9
 4. Superfresh
 5. Hot Property
 6. Something About You
 7. Summer Girl
 8. Nights Out In The Jungle
 9. Dr Buzz
 10. We Can Do It
 11. Vitamin
 12. Carla

Την κυκλοφορία – προώθηση του άλμπουμ θα συνοδεύσει και μία σειρά ζωντανών εμφανίσεων.

Ανάμεσα στους δέκα σταθμούς της περιοδείας που έχουν γνωστοποιηθεί επί του παρόντος συγκαταλέγεται και η Ελλάδα! Στις 17 Ιουνίου, το «Release Athens Festival» θα έχει την τιμή να υποδεχθεί τους Jamiroquai μαζί με τον Michael Kiwanuka, για μία συναυλία που θα αποτυπωθεί σε όσους την παρακολουθήσουν.

«I’m automaton… It’s a digital life»

Δύο μήνες πριν την άφιξή του, τον επερχόμενο δίσκο των Jamiroquai προϋπαντά το ομώνυμο single.

Το «Automaton» χαρακτηρίζεται από μία εν πολλοίς δυστοπική αντίληψη του παρόντος, σε μία άσκηση κριτικής ενός κόσμου που έχει κατακυριευθεί έως και αλωθεί από το ψηφιακό σύμπαν.

Η επιφυλακτική στάση απέναντι σε περιττές τεχνολογικές συλλήψεις αποτελεί θέμα ενασχόλησης των Jamiroquai εδώ και μία εικοσαετία. Παρεμφερές σκηνικό εκτυλίχθηκε και στο πασίγνωστο «Virtual Insanity», από το άλμπουμ «Travelling Without Moving» του 1996.

Το video clip του «Automaton» διαδραματίζεται σε μία κατεστραμμένη πραγματικότητα από την τεχνητή νοημοσύνη, όπου έχει απαλειφθεί κάθε ίχνος προόδου αλλά και ανθρώπινου συναισθήματος, με τον Jay Kay να μιμείται ένα ανθρωποειδές.

Αφήστε το σχόλιό σας