Οι Άθικτοι/ Intouchables
Οι Άθικτοι/ Intouchables

Διάρκεια: 113′
Σκηνοθεσία: Olivier Nakache, Eric Toledano
Πρωταγωνιστούν: Francois Cluzet, Omar Sy, κ.α

Ο Φιλίπ, ένας εκατομμυριούχος Γάλλος αριστοκράτης, αναγκάζεται να προσλάβει κάποιον ο οποίος θα αναλάβει την φροντίδα του, αφού μια πτώση με αλεξίπτωτο τον αφήνει καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι. Απρόσμενα επιλέγει για βοηθό του τον Ντρις, έναν πρόσφατα αποφυλακισμένο μαύρο από τις φτωχές συνοικίες του Παρισιού.

Παρά το όχι και τόσο πρωτότυπο σενάριό της η ταινία κατάφερε να εντυπωσιάσει το κοινό παγκοσμίως κάνοντας κιόλας τεράστια εισπρακτική επιτυχία στην Γαλλία. Η ιστορία του Φιλίπ, που παρά την αναπηρία του αυτό που τελικά χρειαζόταν πραγματικά ήταν κάποιον να του φτιάξει το κέφι μας δείχνει μεγάλες αλήθειες. Η πραγματική φροντίδα ενός ανθρώπου με ειδικές ανάγκες δεν μπορεί να περιορίζεται στην απλή ικανοποίηση των αναγκών που ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να χειριστεί πλέον μόνος του.  Αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι η συντροφικότητα και το ενδιαφέρον των ανθρώπων γύρω του.

Έχοντας στο μυαλό μας ότι αυτά έχουν ξαναειπωθεί, αυτό που κάνει τελικά την ταινία να ξεχωρίζει είναι οι ερμηνείες των δυο πρωταγωνιστών που μας ταυτίζουν άμεσα με τους χαρακτήρες, το έξυπνο χιούμορ, που δημιουργεί μια γλυκόπικρη ατμόσφαιρα καθώς και η εξαιρετική μουσική καθ όλη τη διάρκειά της.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια πολύ καλή και προσεγμένη ταινία, με μόνο αρνητικό το γεγονός ότι πιθανότατα δεν καταφέρνει να πείσει το κοινό ότι τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην οθόνη θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν συμβεί σε μια σύγχρονη κοινωνία, καθώς δεν ξεφεύγει από τα κοινωνικά ταμπού και τις προκαταλήψεις του σήμερα.

Αφήστε το σχόλιό σας