O Etostone γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ από το 1989 ασχολείται με την ηλεκτρονική μουσική. Στα επόμενα χρόνια της μουσικής του πορείας έχει κυκλοφορήσει πάνω από 130 κομμάτια παγκοσμίως ενώ μερικά από αυτά έπαιξαν και στο ραδιόφωνο του BBC!

Συνέντευξη | Ηρώ Τζημίκα

– Καλησπέρα Παύλο! Τι κάνεις;

– Μια χαρά , ευχαριστώ, εσείς ;

– Για αρχή, θέλω να μου πεις, από πού προέρχεται το όνομα “Etostone”.

– Αποτελείται απο δύο λέξεις “Etos’ και «tone’ . Μπορεί να μεταφραστή ως , ο ήχος , η μελωδία της χρονιάς.

– Πώς κατάλαβες ότι θα ασχοληθείς με τη μουσική; Το είχες όνειρο από μικρός; Πώς ξεκίνησες;

– Μόλις άκουσα για πρώτη φορά μια απο τις φούγκες του Bach αμέσως ήθελα να ξεκινήσω να σπουδάσω μουσική. Με άγγιξε πολύ και η αρχή έγινε.

– Είσαι κι από την Θεσσαλόνικη, πώς είναι τα πράγματα εκεί σε σχέση με την Αθήνα;

– Στην Αθήνα υπάρχουν περιοχές που δεν έχει η Θεσσαλονίκη. Πολλές φορές φοβάμαι να περπατήσω στο κέντρο της Αθήνας. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι έτσι ακόμα. Οικονομικά ίσως είναι λίγο καλύτερα στην Αθήνα λόγο πλυθησμού.

– Μένεις εκεί μόνιμα αν δεν κάνω λάθος, σου είναι δύσκολο που πρέπει να παραστείς για χάρη της δουλειάς σου σε πολλά event sπου γίνονται Αθήνα; Πώς το κουμαντάρεις;

– Είναι ευχαρίστηση μου να κάνω event sσε διάφορα μέρη της Ελλάδος και φυσικά και στην Αθήνα .

– Να μιλήσουμε για το προηγούμενο single «Can U feel it» Ιδιαίτερη μουσική κι εντελώς καινούργιο άκουσμα. Πες μου μερικά λόγια γι’αυτό.

– Δεν έχω πραγματικά να πω κάτι το ξεχωριστό για το “Can U Feel iT” . Ήταν ένα τραγούδι απο τις επιτυχίες μου και πιστεύω όπως όλα τα κομμάτια μου έχει και αυτό το δικό του στυλ.

– Γενικότερα εσύ πειραματίζεσαι με τον ήχο σου; Ή έχεις ένα συγκεκριμένο μοτίβο που πατάς πάνω;

– Πιστεύω το φάσμα των ήχων που έχω ως ταυτότητα Etostone και η σχέση μου με πολλά διαφορετικά στυλ μουσικής με κάνουν να ξεχωρίζω. Νομίζω με κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό να έχω τόση μεγάλη ποικιλία μουσικών κομματιών, ξεκινώντας απο dance , pop, μέχρι breaks, dubstep , soundtracks και όπερες.

– Όμως ας περάσουμε στα πιο δυνατά νέα σου. Έχουμε καινούργιο τραγούδι σε συνεργασία με την Amanda Wilson κι ονομάζεται “Savet he day”. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

– Οταν είχα ακούσει την φωνή της Amanda στο Seek Bromance του Avicii εκεί ένιωσα ότι άκουσα μία από τις καλύτερες φωνές του πλανήτη. Έπρεπε να συνεργαστώ με την Amanda σαν μια φυσική εξέλιξη της καριέρας μου και όντως έγινε. Απο κοινές επαφές που είχαμε απο ταξίδια μου και δουλειές στην Αγγλία , βρεθήκαμε στο Λονδίνο για την ηχογράφηση και το αποτέλεσμα είναι αυτό που ακούτε.

– Έχουμε και το remixστο «That Night». Έγραψες συγκεκριμένα ότι «Ευχαριστώ παιδιά που επιλέξατε το remixμου» στο facebook σου. Πώς έγινε δηλαδή αυτή η επιλογή;

– Έγραψα ευχαριστώ γιατί , για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται και μουσικό βίντεο στο Remix, και όχι μόνο στην Original έκδοση του κομματιού. Αυτή ήταν η ανταμοιβή μου ως παραγωγός όλα αυτά τα χρόνια και ευχαριστώ πολύ όσους με ξέρουν , με σέβονται και πιστεύουν σε μένα.

– Πάντως, αν και τα τελευταία χρόνια αρχίζεις να γίνεσαι πιο γνωστός στο ευρύ κοινό, η πορεία σου είναι πολύ καλή! Πώς νιώθεις;

– Νιώθω πολλές φορές , ότι θα ήθελα να βρίσκομαι στο Los Angeles να δω τι θα είχα καταφέρει σε σχέση με εδώ. Ίσως η πορεία μου να ήτανε πολύ μεγαλύτερη εκεί, αλλά αυτό δεν θα το ήξερα αν δεν το είχα δοκιμάσει.

– Ποιο θεωρείς την πιο μεγάλη σου επιτυχία; Το “For eternity ή το Together;” Μπορείς να τα ξεχωρίσεις;

– Αυτό που πρέπει να ξέρετε πρώτα είναι ότι κάθε φορά που ακούτε μια σύνθεση μου στην αγορά , ακούτε το παρελθόν μου. Το “For Eternity” πέρασε απίστευτες τρικυμίες μέχρι να κυκλοφορήσει και είδη είχα αργήσει 3 χρόνια μέχρι να φτάσει στα Ελληνικά ραδιόφωνα. Τα εμπόδια πάρα πολλά. Δεν είναι μόνο να γράφεις το κομμάτι αλλά και να προσπερνάς την ζήλια και αδιαφορία πολλών από αυτών που λένε ότι θα σε βοηθήσουν όπου στην ουσία σε σαμποτάρουν και σε κρατάνε πίσω. Το φοβερό είναι ότι πολύ από αυτούς μπροστά σου είναι πολύ ευγενικοί , πίσω σου όμως απλά δεν κάνουν τίποτα. Το ‘Together” το είχα γράψει το 2007 , πρώτα την Ελληνική έκδοση και έκανε 6 χρόνια περίπου να βρεθεί στην αγορά επίσης. Δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω και τα δύο για μένα είναι πολύ σημαντικά κομμάτια.

– Στα video clip σου βλέπουμε τρομερές παραγωγές… Το concept είναι δική σου ιδέα;

– Τα concept ναι είναι δικές μου ιδέες , στο “together” όμως την ιδέα την φτιάξαμε μαζί με τον σκηνοθέτη Juan David Salazar. Ασχολούμαι πάρα πολύ με τα βίντεο κλιπ απο την αρχή μέχρι το τέλος. Ενώ το “together’ ψηφίστηκε το καλύτερο βίντεο κλιπ στον κόσμο για το 2013 και μάλιστα στο Los Angeles της Αμερικής , πραγματικά τα Ελληνικά μέσα , δεν έγραψαν και δεν είπαν τίποτα εκτός από λίγα online sites. Λυπάμαι πολύ για την άγνοια στα Ελληνικά media. Ο περισσότερος κόσμος ακόμα πιστεύει ότι είμαι ένας Αμερικάνος που ζει στο Hollywood και είμαι εφοπλιστής. Κρίμα πολύ κρίμα.

– Πιστεύεις γενικά στην εικόνα; Πρέπει ο καλλιτέχνης να αναδεικνύεται μέσα από αυτή;

– Είναι το lifestyle που πρέπει να περάσει ο καλλιτέχνης με σωστό τρόπο ώστε να κινήσει το ενδιαφέρον του κοινού . Εννοείται είναι σημαντικό να μπορείς να το κάνεις σωστά .

– Έχεις παίξει σε πολλά μέρη μουσική. Εξωτερικό έχεις βγει; Έχεις κάνει βήματα ώστε να βγεις έξω και να δουν τη δουλειά σου οι ξένοι;

– Είμαι ο πρώτος Έλληνας που έπαιξε στο πασίγνωστο εκθεσιακό κέντρο του Λονδίνου , Earlscourt. Το πρώτο Londoncalling, κάτι παραπλήσιο με το WMC σε μικρότερο μέγεθος που έγινε το 2005 και είχα την τιμή να βρίσκομαι εκεί on stage. Επίσης στο Miami στο Lounge Club, στην Washington Avenue κ.α. Έχω κυκλοφορήσει 140 κομμάτια συνολικά απο το 1998 . Τα περισσότερα είναι απο εταιρείες στην Αμερική , Αγγλία , Ολλανδία , Βέλγιο , Πολωνία , Ρωσία. Μάλιστα έχω προλάβει και κυκλοφορίες σε βινύλιο.

– Έχεις συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, ποια είναι η αγαπημένη σου συνεργασία και γιατί;

– Πιστεύω όλες ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Όμως αυτή που με έκανε να νιώσω μεγαλύτερη αίσθηση της ικανότητας μου ως συνθέτης , καλλιτέχνης και παραγωγός είναι η Amanda Wilson. Και την επαφή την έκανα καθαρά με το ταλέντο μου , και το αποτέλεσμα που δείχνω μέχρι σήμερα, χωρίς να μεσολαβήσουν εταιρείες και συμφέροντα.

– Στο τελευταίο σου singleέχεις δώσει το όνομα “Save the day” και λέει συγκεκριμένα «United we’re strong”, έρχομαι να ρωτήσω, αν πιστεύεις στις σχέσεις των ανθρώπων στις μέρες μας. Γιατί με τα χρόνια αλλάζουν πολύ.

– Οι σχέσεις των ανθρώπων είναι σημαντικές. Τα χρόνια αλλάζουν σίγουρα , άλλοι άνθρωποι αλλάζουν , άλλοι πάλι όχι . Είναι στο τι κουβαλάει ο κάθε άνθρωπος μέσα του.

– Υπάρχει πραγματική φιλιά ; Μπορεί ο άνθρωπος να εμπιστεύεται χωρίς να έχει ενδοιασμούς;

– Υπάρχει πραγματική φιλία όταν και οι δύο άνθρωποι έχουν απόλυτη κατανόηση στο τι κάνουν και γενικότερη αντίληψη του κόσμου και του σύμπαντος .

– Κλείνοντας, θέλω να μου πεις τα επόμενα σχέδια σου. Τι άλλο ετοιμάζεις;

– Συνεργασίες πολύ μεγάλου βεληνεκές , όπως η Amanda και όσο προχωράω πιστεύω θα συνεργάζομαι με ακόμα μεγαλύτερα ονόματα.

– Δώσε μου αν θες ένα μήνυμα στους αναγνώστες που θα διαβάσουν τη συνέντευξη μας.

– Αγάπη , εξέλιξη και ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

 

Αφήστε το σχόλιό σας