Είναι οριστικό: Συμφωνία Ελλάδας-Ευρωπαίων δανειστών στο Eurogroup

Διαμορφώθηκαν οι συνθήκες συμφωνίας για μία κοινή ανακοίνωση, η οποία παρουσιάζεται αυτή την ώρα στη συνεδρίαση του Eurogroup, γνωστοποίησαν ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες. Στο ίδιο πνεύμα, και το Μαξίμου επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για την παράταση που αιτήθηκε η ελληνική κυβέρνηση.

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, οι 19 υπουργοί συνεδριάζουν εν ολομέλεια προκειμένου να κάνουν αποδεκτή τη συμφωνία.

Στόχος είναι η συμφωνία επί ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα αποσαφηνίζει ορισμένους τομείς που αφορούν την παράταση της δανειακής σύμβασης και το πέρασμα στη συνέχεια σε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Η ευρωζώνη, το ΔΝΤ και η Κομισιόν αποδύθηκαν σε μια τριγωνική αποστολή διαμεσολάβησης ανάμεσα σε Σόιμπλε και  Βαρουφάκη, πριν από την έναρξη του Eurogroup για τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα.

Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ και Μοσκοβισί σχημάτισαν μια τριάδα η οποία συζήτησε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό.

Ελληνική πηγή ανέφερε ότι επρόκειτο για μια «ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία έδειξε τις δυσκολίες του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συζητήσεις αφορούσαν ένα πακέτο το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις από μέρους της Ελλάδας, «ακόμη πιο πέρα» από εκείνες που έκανε στην επιστολή που έστειλε στους εταίρους της στην ευρωζώνη για να ζητήσει παράταση.

Από το Μαξίμου έγινε γνωστό, ότι το αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ο Αλέξης Τσίπραςεπικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας του ότι εάν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup, τότε η Ελλάδα θα ζητήσει τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής για την Κυριακή.

Περισσότερα

Αφήστε το σχόλιό σας