Αρχική Επικαιρότητα Ινδία: «Μαύρο» για το μπλόκο στο ντοκιμαντέρ για τον ομαδικό βιασμό

Ινδία: «Μαύρο» για το μπλόκο στο ντοκιμαντέρ για τον ομαδικό βιασμό

-

Δες και αυτά

Ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο πρόβαλε επί μια ώρα μία μαύρη οθόνη το βράδυ της Κυριακής για να διαμαρτυρηθεί για την απαγόρευση της μετάδοσης του επίμαχου ντοκιμαντέρ για τον ομαδικό βιασμό της 23χρονης φοιτήτριας που είχε συγκλονίσει την Ινδία στα τέλη του 2012.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV πρόβαλε από τις 21.00 έως τις 22.00 μαύρη οθόνη με μία τρεμάμενη φλόγα την ώρα της προβλεπόμενης προβολής του ντοκιμαντέρ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο δεν έκανε κανένα σχόλιο για την απαγόρευση, αλλά η διευθύντριά του Σόνια Σινγκ έγραψε στο Twitter: «Δεν θα ουρλιάξουμε αλλά θα εισακουστούμε».

Με τις αρχές να εκφράζουν φόβους για τυχόν διατάραξη της δημόσιας τάξης, ινδικό δικαστήριο είχε δώσει εντολή να απαγορευτεί το ντοκιμαντέρ «Κόρη της Ινδίας» λόγω των δηλώσεων που είχε κάνει ένας από τους καταδικασθέντες σε θάνατο για τον ομαδικό βιασμό και τον θάνατο της φοιτήτριας στα τέλη του 2012 στο Δελχί.

Ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών Ρατζνάτ Σινγκ είχε δηλώσει προκειμένου να δικαιολογήσει το αίτημα της απαγόρευσης, ότι τα σχόλια του θανατοποινίτη Μουκές Σινγκ, που περιλαμβάνονται στο ντοκιμαντέρ, ήταν «πολύ προσβλητικά και αποτελούσαν πρόκληση κατά της αξιοπρέπειας των γυναικών».

Η απαγόρευση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Ινδία και η απόφαση του NDTV επικροτήθηκε από πολλούς.

«Θα ήθελα να μπορώ να αναρτήσω ένα ‘μαύρο μήνυμα’ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη διαμαρτυρία του NDTV» έγραψε στο Twitter ο Τουσάρ Γκάντι, δισέγγονος του ήρωα της ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι.

Το ντοκιμαντέρ της βρετανίδας σκηνοθέτριας Λέσλι Άντγουιν επρόκειτο να προβληθεί σε επτά χώρες την Κυριακή με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Το BBC είχε ήδη προβάλει το ντοκιμαντέρ την Τετάρτη, μετά την απαγόρευσή του στην Ινδία.

Ο πατέρας του θύματος είπε ότι όλος ο κόσμος θα έπρεπε να δει το ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει “την πικρή αλήθεια” της κατάστασης της γυναίκας στην Ινδία.

Οι αρχές της φυλακής όπου κρατείται ο Μουκές Σινγκ δήλωσαν ότι η σκηνοθέτρια είχε παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας που επέτρεπε τη συνέντευξή του, κάτι που διέψευσε η ‘Αντγουιν.

Ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα, αλλά την Κυριακή απηύθυνε έκκληση για την καταπολέμηση κάθε διάκρισης σε βάρος των γυναικών.

Αφήστε το σχόλιό σας