Τη μοναδικότητα και την ευφυΐα του Iggy Pop έρχονται να υπενθυμίσουν οι επανεκδόσεις βινυλίων των τρίτων πρώτων δίσκων του ως σόλο καλλιτέχνης.

Ο Iggy Pop είναι ένας από τους ιδιοφυείς εικονοκλάστες της μουσικής, μία κινούμενη ενσάρκωση όλων όσων είναι ριψοκίνδυνα και επικίνδυνα για το rock ’n’ roll. Είναι επίσης ένας καλλιτέχνης υπολογίσιμου βάθους και ο δημιουργός ενός διαφορετικού σώματος έργου που επιδεικνύει τη μυστηριώδη ικανότητά του να αψηφά τις προσδοκίες και να εξερευνά αχαρτογράφητα δημιουργικά εδάφη.

Έχουν περάσει 40 έτη από την κυκλοφορία του «The Idiot», το οποίο σύστησε στον κόσμο έναν πολύ διαφορετικό Iggy Pop. Ο πρώην φοβερός frontman του πρωτοπόρου proto-punk συγκροτήματος των The Stooges είχε περάσει σε αδράνεια για δύο χρόνια από τη στιγμή που η μπάντα διαλύθηκε, ώσπου χτύπησε την πόρτα του χρόνιου φίλου και συνεργάτη του David Bowie για να τον βοηθήσει να επιστρέψει στη δράση.

Το αποτέλεσμα ήταν μία δημιουργική μεταμόρφωση του Iggy Pop, του οποίου το νέο υλικό ήταν περισσότερο εγκεφαλικό από ό,τι υπήρξε ποτέ. Ο David Bowie τον βοήθησε στη συν-δημιουργία των τραγουδιών, καθώς και στην παραγωγή και στα όργανα του άλμπουμ. Το «The Idiot» κυκλοφόρησε στις 18 Μαρτίου 1977 και σηματοδότησε την αρχή της αναγέννησής του ως καλλιτέχνης, έχοντας ως αποτέλεσμα τρεις σόλο δίσκους: Το «The Idiot», το «Lust For Life» το Σεπτέμβριο του 1977 και το «TV Eye Live» το Μάρτιο του 1978.

Για τον εορτασμό της επετείου του «The Idiot», των ακρογωνιαίων λίθων του πρωτοποριακού καταλόγου του Iggy Pop και του μοναδικού αναστήματός του, τρεις νέες επανεκδόσεις χρωματιστών βινυλίων θα κυκλοφορήσουν στις 2 Ιουλίου και θα προσφερθούν σε ένα πακέτο περιορισμένων αντιτύπων με μία τσάντα που απεικονίζει το εμβληματικό εξώφυλλο του «The Idiot» στη μία πλευρά και του «Lust For Life» στην άλλη. Και οι τρεις τίτλοι θα περιλαμβάνουν επιπλέον το αυθεντικό εξώφυλλο και θα είναι διαθέσιμοι επίσης σε στάνταρ εκδόσεις μαύρου βινυλίου.

Iggy Pop - Lust For Life - The Idiot - TV Eye Live (reissues) - Hit Channel

Ο Iggy Pop έχει χαρακτηρίσει «The Idiot» ως το δικό του «άλμπουμ της ελευθερίας» και σωστά έπραξε. Ο μεταλλικός ήχος της κιθάρας και τα άγρια φωνητικά στο «Raw Power», αντικαταστάθηκαν με τα κομψά συνθεσάιζερ του David Bowie.

Οι εξομολογητικοί στίχοι του είναι διάσπαρτοι παντού. Από τη ματιά πίσω στα χαμένα σαββατοκύριακα στο «Nightclubbing», τις ένδοξες ημέρες με τους The Stooges στο «Dum Dum Boys» και τα φλερτ με το «China Girl», ένα μεταγενέστερο hit για τον David Bowie στα 80’s.

Στο «Lust For Life», ο David Bowie ήταν ακόμη κατευθυντήρια δύναμη για τα καλά, άλλα η στιλάτη αφή του δεν άφησε τόσο έντονα το αποτύπωμά της. Ο Iggy Pop είχε πληρώσει την τιμωρία του και κοιτούσε να… κλωτσήσει ξανά τα τακούνια του σαν καουμπόι, όπως υποδήλωνε και το ομότιτλο τραγούδι.

Το χαμογελαστό πρόσωπο του Iggy Pop στο εξώφυλλο του «Lust For Life» είναι το σήμα της περισσότερο αισιόδοξης ατμόσφαιρας από ό,τι στον προκάτοχό του. Τραγούδια όπως τα «The Passenger», «Tonight» και «Success» και το ομώνυμο ενσάρκωσαν το ανανεωμένο δημιουργικό όραμα του καλλιτέχνη.

Εάν υπήρχε αμφιβολία ότι ο Iggy Pop δε θα μπορούσε να ζήσει επάνω στη χαοτική φήμη μίας συναυλίας των The Stooges, αυτή γρήγορα διαλύθηκε κατά την αμερικανική περιοδεία του το 1977 και καταγράφηκε στο live album «TV Eye Live». Περιλαμβάνοντας εκτελέσεις από τρεις συναυλίες (με τον David Bowie στα πλήκτρα στη μία), η ακατέργαστη ενέργεια του Iggy Pop τυπώθηκε σε βινύλιο μετά την κυκλοφορία του κυκλοφορία του θρυλικού «Metallic K O».

Το άλμπουμ περιέχει μνημειώδη τραγούδια που τέμνουν τον κατάλογο του Iggy και των The Stooges, όπως τα «Lust For Life», «Sixteen», «Nightclubbing», «I Wanna Be Your Dog», «I Got A Right» και «TV Eye». Η τελευταία συνύπαρξη του Iggy Pop και του David Bowie, το «TV Eye Live», υπηρετεί ως μία χρονοκάψουλα των διδύμου με τη μεγάλη επιρροή κατά τη διάρκεια μίας κρίσιμης διασταύρωσης της καριέρας τους.

Τα χρωματιστά βινύλια των «The Idiot», «Lust For Life» και «TV Eye Live» (σε πορτοκαλί, άσπρο και μπλε χρώμα αντίστοιχα) θα κυκλοφορήσουν ως ενιαίο πακέτο στις 2 Ιουνίου από τη Universal Music.

Τα μεμονωμένα μαύρα βινύλια αυτών των άλμπουμ θα διατεθούν ατομικά.

Οι τίτλοι των τραγουδιών

The Idiot

1. Sister Midnight
2. Nightclubbing
3. Funtime
4. Baby
5. China Girl
6. Dum Dum Boys
7. Tiny Girls
8. Mass Production

Lust For Life

1. Lust for Life
2. Sixteen
3. Some Weird Sin
4. The Passenger
5. Tonight
6. Success
7. Turn Blue
8. Neighborhood Threat
9. Fall In Love With Me

TV Eye Live

1. T.V. Eye
2. Funtime
3. Sixteen
4. I Got a Right
5. Lust for Life
6. Dirt
7. Nightclubbing
8. I Wanna Be Your Dog

Δείτε επίσης: Ο Iggy Pop κυκλοφορεί το live
της συναρπαστικής συναυλίας στο «Royal Albert Hall»

Iggy Pop - Live at The Royal Albert Hall - Hit Channel

 

Αφήστε το σχόλιό σας