Οι Βρετανοί καλλιτέχνες δε κερδίζουν σχεδόν καθόλου χρήματα από τις υπηρεσίες video streaming. Έτσι λέει η BPI που κάνει επίθεση στο YouTube

Η British Phonographic Industry (BPI), ο εμπορικός φορέα που εκπροσωπεί τους καλλιτέχνες και τη μουσική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεκίνησε μια επίθεση στο YouTube και άλλες υπηρεσίες video και audio streaming την Παρασκευή.

Η οργάνωση αναφέρει ότι παρά τη τεράστια αύξηση του video streaming δεν υπάρχει μια αντίστοιχη αύξηση των εσόδων από αυτό το format και ότι οι καλλιτέχνες στην πραγματικότητα κερδίζουν περισσότερα από τις πωλήσεις βινυλίου από ότι video streaming.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, που δημοσιεύονται στο Music Market 2016, βασίζονται σε στοιχεία από την επίσημη εταιρεία Charts και διάφορες άλλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων, IFPI και Kantar Worldpanel.

Οι πωλήσεις βινυλίου εκτοξεύτηκαν το 2015, συνεχίζοντας να έχουν ανοδική πορεία για όγδοη συνεχή χρονιά φτάνοντας τα 2 εκατομμύρια, τον υψηλότερο αριθμό σε 21 χρόνια. Τελευταία φορά που ήταν τόσο μεγάλες ήταν όταν ο Coolio και LV μάχονταν με τους Take That, Rednex και N-Trance για την κορφή του chart.

Η έκθεση επισημαίνει ότι μια αύξηση 82% του audio streaming (σε 27 δισεκατομμύρια αναπαραγωγές), έχει ως αποτέλεσμα μια αύξηση 69% στα έσοδα (σε 146.100.000 στερλίνες). Ωστόσο, μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του video streaming (88%) οδήγησε σε μια μικρή αύξηση των «εσόδων από διαφημίσεις» 4% (σε 24,4 εκατομμύρια στερλίνες).

Τα 24,4 εκατομμύρια στερλίνες από διαφημίσεις σε video (βασικά στο YouTube) είναι λιγότερα από τα 25,1 εκατομμύρια στερλίνες από τις πωλήσεις βινυλίου, ένα format που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% της συνολικής κατανάλωσης της μουσικής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα συνολικά έσοδα της μουσικής βιομηχανίας μειώθηκαν κατά 0,9% σε 688.000.000 στερλίνες το 2015.

Με λίγα λόγια η BPI ισχυρίζεται πως το Youtube και υπηρεσίες video streaming είναι σε θέση να κάνουν κατάχρησης των μέτρων προστασίας ευθύνης ως παράδεισοι των δικαιωμάτων, υπαγορεύοντας όρους ώστε να μπορούν να αρπάξουν την αξία της μουσικής για τον εαυτό τους, σε βάρος των καλλιτεχνών.

Αφήστε το σχόλιό σας