Στις 17 Δεκεμβρίου 1971, ο Λευκός Δούκας κυκλοφόρησε ένα από τα πιο όμορφα άλμπουμ του, εμπνευσμένο από τους Warhol, Dylan, Lou Reed και Marc Bolan

Το 1970, όταν ο David Bowie άρχισε να γράφει τα κομμάτια του Hunky Dory, δεν είχε πολλά να καυχηθεί τα τελευταία έξι χρόνια προσπαθώντας να γίνει τραγουδιστής. Τα πρώτα τρία άλμπουμ του ήταν αποτυχίες και δεν είχε κανένα συμβόλαιο. Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 1971, πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες για τρεις εβδομάδες για μια προωθητική περιοδεία, ένα ταξίδι που επέκτεινε το σύμπαν του και ενέπνευσε το πρώτο επεισόδιο της καλλιτεχνικής του επιβεβαίωσης.

«Όλο το Hunky Dory αντανακλούσε το νέο μου ενθουσιασμό για αυτή τη νέα ήπειρο που τελικά μου προσφέρθηκε», δήλωσε ο Bowie το 1999. «Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια εξωτερική κατάσταση με ενέπνευσε 100%, τόσο πολύ που άλλαξα τον τρόπο μου να γράφω και να παρατηρώ πράγματα».

Ταξιδεύοντας με λεωφορείο από την Washington DC στην Καλιφόρνια, ο Bowie ερωτεύτηκε τη χώρα και έγραψε ένα αφιέρωμα σε μερικά από τα ινδάλματά του: Andy Warhol, Song for Bob Dylan και Queen Bitch, που επηρεάστηκε από τον Lou Reed. Εμπνευσμένος από ανθρώπους όπως ο James Taylor και ο Cat Stevens, οι οποίοι κυριαρχούσαν τότε στα αμερικανικά charts, άρχισε να συνθέτει όμορφες μελωδίες με σουρεαλιστικούς στίχους που έλεγαν πράγματα όπως «Mickey Mouse has grown up a cow».

«Όταν κάναμε πρόβα τα κομμάτια του Hunky Dory, ο Bowie έπαιζε μόνος του στα folk club του Λονδίνου μπροστά σε 50 άτομα», δήλωσε ο μπασίστας Trevor Bolder, ο οποίος θα παίξει επίσης στο Ziggy Stardust και Aladdin Sane. Ο Bowie πέρασε έξι μήνες τελειοποιώντας τα τραγούδια και όταν χτύπησε τη πόρτα των Trident Studios στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 1971, είχε ολοκληρώσει 10 demos. «Συνειδητοποίησε ότι η περίοδος folk έφτανε στο τέλος της και ότι έπρεπε να προχωρήσει», λέει ο Bolder. «Ειδικότερα, λόγω της προόδου των glam γκρουπ όπως οι T.Rex». Ο Bowie συνένωσε μια μπάντα – με τον κιθαρίστα Mick Ronson και τον μελλοντικό πληκτρά των Yes, Rick Wakeman – ικανή να διευρύνει τις προοπτικές των folk μελωδιών του, μετατρέποντάς τες σε rock λίγο glam.

«Πήγαμε στο στούντιο και είχα την μέγιστη ελευθερία να κάνω αυτό που μου άρεσε», δήλωσε ο Wakeman, «εξακολουθώ να θεωρώ την καλύτερη συλλογή τραγουδιών σε ένα δίσκο». Στο Changes, ο Bowie προκαλεί τους αστέρες της pop τραγουδώντας: «Προσοχή σε σας, rock & rollers». «Περισσότερο από κάτι αλαζονικό, νομίζω ότι ήταν ένας τρόπος προσέλκυσης του κοινού λέγοντας: «Κοίτα, πηγαίνω τόσο γρήγορα που δεν θα μπορέσετε να κρατήσετε το ρυθμό μου», είπε το 2002. Το Life on Mars (λαμβάνεται από το Comme d’habitude του Γάλλου συνθέτη Claude Francois) λέει την ιστορία ενός κοριτσιού με «μαλλιά ποντικιού» που πηγαίνει στον κινηματογράφο για να δραπετεύσει από τη ζωή.

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε με τη μπάντα σε μόλις δύο εβδομάδες, περίπου ένα τραγούδι την ημέρα. Το συγκρότημα έμενε στο διαμέρισμα του Bowie στο Λονδίνο, κοιμόταν στο μπαλκόνι μέσα σε υπνόσακους. Αρχικά, το «Hunky Dory» δεν ήταν εμπορική επιτυχία, αλλά άνοιξε το δρόμο για το Ziggy Stardust και όλα όσα ακολούθησαν. «Μου έδωσε κοινό για πρώτη φορά», δήλωσε ο Bowie αργότερα, «άνθρωποι που πραγματικά ήρθαν σε μένα για να μου πούνε: «Ωραίος δίσκος, καλά τραγούδια». Δεν μου είχε συμβεί ποτέ πριν».

Αφήστε το σχόλιό σας