HIT CHANNEL ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Μάιος 2011. Είχαμε την τεράστια τιμή να μιλήσουμε με την σημαντικότερη ίσως μορφή αυτού που ονομάστηκε “kraut rock”, τον ηγέτη των τρισμέγιστων Can, Holger   Czukay. Οι  Can με την πρωτοποριακή μουσική τους έχουν επηρεάσει αμέτρητους καλλιτέχνες όπως ο David  Bowie, οι Radiohead, ο φίλος του Hit  Channel, John Frusciante (ex-Red Hot Chili Peppers) και άλλοι. Ο Holger μιλάει παρακάτω για όσα πάντα θέλαμε να μάθουμε και μας λύνει τις απορίες.

 

holger3Μόλις κυκλοφόρησες το  ‘Hit Hit Flop Flop/Hey Baba Rebop’  single. Γιατί το κυκλοφόρησες σε τόσο περιορισμένη έκδοση;

Αγαπώ αυτά τα κομμάτια και νομίζω ότι και σε μερικούς οπαδούς μου αρέσουν επίσης.Είμαι αρκετά βέβαιος ότι δεν είναι για μαζική κατανάλωση.

 

Με ποια άλλα μουσικά  projects  ασχολείσαι αυτή την εποχή;

Ο συνεργάτης μου  Ursa Major  κυκλοφορεί πολλά ειδικά  projects  σε βινύλιο σαν το  single  που ανέφερες και έχει γίνει ήδη πολύ επιτυχημένο.Έχω όλο και ποιο πολλούς ενδοιασμούς στο να ξανακυκλοφορώ μουσική απλά αντιγράφοντας (σσ:εννοεί ότι προτιμάει τα  rexixes  στα τραγούδια του παρά τις επανακυκλοφορίες).

 

Έχεις σταματήσει τις περιοδείες; Πόσο πιθανόν είναι να κάνεις μια Ευρωπαϊκή περιοδεία σύντομα;

Αδύνατο αγαπητέ μου. Οι παρούσες μου συνθήκες δεν μου επιτρέπουν να μετακινηθώ πέρα από το Inner  Space  Studio. Μακάρι να μπορούσα.

 

Το  Can DVD έχει πολύ ιστορικό υλικό που ευχαρίστησε όλους τους οπαδούς. Υπάρχει καθόλου ακυκλοφόρητο υλικό από συναυλίες των  Can; Είναι πιθανό ένα επόμενο DVD;

Ακόμα και αν υπάρχει κάποιο υλικό από τις παλιές εποχές (έχω ακόμα μερικό υλικό που ξέμεινε από την ταινία) δεν μπορώ να φανταστώ ένα νέο  DVD των Can.

 

Πώς πήρες την απόφαση να κάνεις μαθήματα με τον  Karlheinz Stockhausen; Πόσο σημαντική ήταν αυτή η περίοδος για τη μετέπειτα καριέρα σου;

Η σημαντικότερη. Με βοήθησε σαν πατέρας να περάσω πάνω από ένα ψηλό τοίχο χωρίς να βλέπω το πού θα προσγειωθώ. Είχε κάνει το ίδιο και στον εαυτό του και έγινε αυτός που έγινε. Εγώ έκανα το ίδιο και έγινα κάτι διαφορετικό.

Βασικά τον ακολούθησα ότι ήμουν νέος, ήμουν 10 χρόνια νεότερός του. Εκείνη την εποχή είπε ότι δεν χρειαζόταν χρήματα γιατί είχε παντρευτεί πολύ πλούσια γυναίκα. Προσπάθησα κι εγώ το να συστήσω τον εαυτό μου στα ακριβότερα σχολεία θηλέων  σαν καθηγητής, για παράδειγμα εκεί που πήγαινε η Σοφία της Ελλάδας (σ.σ: η βασίλισσα της Ισπανίας και αδερφή του Κοκού). Τα κορίτσια δεν μου έφεραν τύχη, αλλά έναν άλλον: τον Michael  Karoli (σ.σ: κιθαρίστας τον Can, τεράστιος καλλιτέχνης. Όπως όλοι οι καλοί, πέθανε νέος).  Και οι δύο παρατήσαμε το σχολείο, αυτός σαν μαθητής και γω σαν καθηγητής και κάναμε μαζί μια πειραματική μπάντα που αργότερα ονομάστηκε CAN.

 

Ήσουν ο ηγέτης των Can. Πιστεύεις πώς οι αυτοσχεδιασμοί και το αχαλίνωτο editing έκαναν τους δίσκους σας πολύ διαφορετικούς από τις άλλες μπάντες τις εποχής σας;

Ναι,υποθέτω ότι η μουσική που βγήκε, ακουγόταν διαφορετική.Όλοι ξέρουμε ότι το αποτέλεσμα που βγήκε στην τελική, ήταν υπέρ της μουσικής.

 

Με τους  Can παίζατε και σε αίθουσες πανεπιστημίων και η μπάντα είχε πολιτική συνείδηση  (τα αρχικά CAN σημαίνουν: κομμουνιστής, άθεος, μηδενιστής). Πώς ήταν οι ατμόσφαιρα στα Γερμανικά πανεπιστήμια τη δεκαετία του ’70 και γενικά με όλη αυτή τη εξέγερση της νεολαίας και την δράση της R.A.F;

Μερικές φορές όταν κάναμε συναυλίες στα πανεπιστήμια γινόταν φανερό ότι αυτοί οι ακτιβιστές ήταν ανίκανοι να ακούσουν. Γι’αυτό προσπαθούσαμε να παίζουμε όσο το δυνατόν μπορούσαμε χωρίς ν’ακούμε τι κάνουν οι άλλοι.

 

holger3Ο τίτλος του “Tago Mago” και του “Aumgn” είναι επηρεασμένα από τον Aleister Crowley. Ποιος στη μπάντα είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον αποκρυφισμό; Νομίζεις ότι κάποιος μπορεί να βρει «δύναμη» εξασκώντας αυτά τα πράγματα;

Ίσως ο Irmin Schmidt στο “Augmn”. Οι περιστάσεις του ήχου όταν ηχογραφούσαμε ήταν ιδανικές για τον Irmin (σ.σ: πληκτράς των  Can. “Augmn” είναι η λέξη με τη μεγαλύτερη δύναμη κατά τον Crowley). To “Tago Mago” ανήκει περισσότερο στον  drummer Jaki Liebezeit. Προηγουμένως σκαρφάλωνε στον βράχο Tago Mago, νότια της  Ibiza  κάθε μέρα με σκοπό να να αυτοκτονήσει την εποχή που έπαιζε με τον Chet Baker στη Βαρκελώνη.

 

Η μουσική σας μετά από τόσα χρόνια είναι ακόμα πολύ καινοτόμα και προκλητική. Το συνειδητοποιούσατε στα  70s  αυτό ή αντιμετωπίζατε τη μουσική σας σαν κάτι φυσιολογικό;

Πώς να πιστέψεις ότι θα μπορούσες να γίνεις μέρος της ιστορίας όταν δεν μπορείς να παίζεις ούτε μια νότα τέλεια; Αυτή ήταν η κατάστασή μου πριν κι αφού ήμουν με τους Can. Παρ’όλα αυτά,ήμουν πεπεισμένος ότι θα νικούσα και τον μεγαλύτερο guitar  hero με τα «δύο αριστερά χέρια μου» (σ.σ: εννοεί ότι είναι κουλός παιχτικά) όσο δεν μ’ακούει κανένας. Λατρεύω το να έχω το δικό μου studio. Ακόμα και η γυναίκα μου δεν της επιτρέπεται να ακούει όταν ηχογραφώ.

 

Βλέπεις την επιρροή  των Can σε νεότερες μπάντες; Σ’αρέσουν οι Radiohead; (Έχουν διασκευάσει και το “Thief” από το “Delay ’68” και μεγάλοι θαυμαστές τους).

Ναι, μερικές φορές,τους παραδέχομαι τους Radiohead. Αλλά δεν ήξερα ότι έχουν διασκευάσει το  “Thief”. Ένα από τα πιο αγαπημένα μου κομμάτια των CAN.

 

Έχεις έρθει ποτέ στην Ελλάδα; Στείλε ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς σου.

Αγαπημένοι μου Έλληνες οπαδοί. Εύχομαι το καλύτερο στις ζωές σας και χωρίς τους πολιτικούς. Κατά την δυσκολότερη περίοδο στο σχολείο έπρεπε να μάθω την παλιά Ελληνική γλώσσα (σ.σ: τα Αρχαία Ελληνικά). Ήταν πολύ δύσκολα για μένα και τα άλλαξε με τη μυοσική. Τα Πάντα Ρει. (σ.σ:το είπε ακριβώς έτσι!)

 

Special thanks to Mr Holger Czukay. It was a dream to talk with you.

Τσεκάρετε το http://www.czukay.de

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας