Για πρώτη φορά μπροστά στο αθηναϊκό θα εμφανιστεί η Hindi Zahra.

Τη Hindi Zahra τη γνωρίσαμε το 2010, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο της album, «Handmade», που «άνοιγε» με τη μεγαλύτερη της επιτυχία το Beautiful Tango. Η Hindi έχει την τύχη να «πατάει» σε δύο πολιτιστικά υπερωκεάνια. Το βορειοαφρικάνικο και το γαλλικό, μιας και γεννήθηκε στο Μαρόκο από ντόπια μητέρα και Γάλλο στρατιώτη πατέρα.

Αν τολμούσαμε να περιγράψουμε τη μουσική της θα λέγαμε πως πρόκειται για τραγούδια που η ρυθμική τους βάση έχει έντονες ethnic επιρροές, ενώ οι μελωδίες της είναι δυτικότροπες.

Την αποκάλεσαν «Patti Smith της Β. Αφρικής» και το δεύτερο album της «Handmade» (κυκλοφόρησε το 2015) περιγράφθηκε σαν «blues της ερήμου με Αφρο-Αμερικάνικες επιρροές».

Η Hindi Zahra αποτελεί μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση

Όχι μόνο τραγουδάει, αλλά επίσης γράφει, ενορχηστρώνει και κάνει η ίδια την παραγωγή των δίσκων της.

Με τα δικά της λόγια, η μουσική: «Είναι σαν ένα παζλ. Γράφω στίχους, ηχογραφώ τα κρουστά, προσθέτω τις κιθάρες και τότε εμφανίζεται η μελωδία. Όταν οι κιθάρες αποκαλύπτουν τη μελωδία, είναι η ώρα των στίχων που έχω γράψει, ίσως τέσσερεις προτάσεις. Είναι η στιγμή που η μελωδία αρχίζει να λέει την ιστορία του τραγουδιού.»

Τα κομμάτια του παζλ περιλαμβάνουν τις Βερβερικές ρίζες της, τη μουσική της Βραζιλίας, του Πράσινου Ακρωτηρίου, της Ινδίας και του Ιράν. Όλα τα μουσικά είδη οσμώνονται, όπως ακριβώς το Μαρόκο αποτελεί το σταυροδρόμι τόσων πολιτισμών.

Όλα ξεκινούν με το ρυθμό

«Είναι σαν την καμήλα, αυτό το πανέμορφο ζώο,» λέει γελώντας η Hindi Zahra. «Εχει το δικό της ρυθμό, αλλά ο ρυθμός της είναι γεμάτος δύναμη. Αυτόν το ρυθμό έψαχνα. Έχω εμμονή με τα κρουστά. Ακούω έναν ρυθμό από το Πράσινο Ακρωτήρι και αμέσως θέλω να το ακούσω στον παραδοσιακό λαϊκό ήχο του Μαρόκο. Ακούω τους Animal Collective, τον José González, hip-hop, τους Tinariwen. Είμαι επίσης φαν της Θιβετιανής μουσικής.»

Η ζωή της Hindi Zahra είναι ένα ταξίδι. Εκτός από τη μουσική, ασχολείται με τη ζωγραφική και έχει «παίξει» στην ταινία του Fatih Akin, «The Cut» (Η Μαχαιριά) και του Tala Hadid, «Itar el-layl» (The Narrow Frame of Midnight).

Η εμφάνιση της Hindi Zahra στο Θέατρο «Παλλάς» θα είναι η πρώτη μπροστά στο αθηναϊκό κοινό και το πλήρες συγκρότημα που θα δούμε την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 αποτελείται από:

Hindi Zahra: φωνή
Jerome Plasseraud: κιθάρες
Paul Salvagnac: κιθάρες
David Dupuis: πλήκτρα και πνευστά
Jeff Hallam: μπάσο
Raphael Seguinier: ντραμς
Ze Luis Nascimento: κρουστά

Αφήστε το σχόλιό σας