Η σειρά Grand Theft Auto είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο και κάθε gamer που σέβεται τον εαυτό του έχει δοκιμάσει έστω και μια φορά να παίξει έναν από τους τίτλους της. Μέχρι στιγμής η σειρά μετράει 15 τίτλους από τους οποίους ξεχωρίζουν οι: Grand Theft Auto: Vice City, San Andreas και φυσικά το Grand Theft Auto IV το οποίο μας κρατάει συντροφιά από το 2008 που κυκλοφόρησε. Υπεύθυνη για τα πιο επιτυχημένα games της σειράς είναι η Rockstar North (πρώην DMA Design) η οποία είναι και η προγραμματιστική εταιρία που δημιούργησε το πρώτο Grand Theft Auto το 1997.

Μόλις ανακοινώθηκε το Grand Theft Auto V, οι gamers όλου του κόσμου το έβαλαν υψηλά στην λίστα με τα επόμενα video games που σκοπεύουν να αγοράσουν και έτρεξαν σε διάφορα forums για να ανταλλάξουν απόψεις και να μάθουν περισσότερες πληροφορίες. Η Rockstar έχοντας καταλάβει την ανυπομονησία των οπαδών της σειράς για τον νέο της τίτλο, άρχισε να κυκλοφορεί φήμες και φωτογραφίες οι οποίες μαρτυρούσαν λίγο από το gameplay. Βέβαια όσα είδαμε στα διάφορα trailers και τα screenshots δεν μας έκαναν τρομερή εντύπωση καθώς έδειχναν όσα θέλαμε να δούμε από έναν τίτλο σαν και αυτόν, δηλαδή μεγάλο κόσμο με άπειρες επιλογές.

Παλιές φιλίες και ληστείες
Το Grand Theft Auto V πρωτοτυπεί στο σενάριο καθώς μας παρουσιάζει campaign με τρεις πρωταγωνιστές και όχι έναν όπως είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Ο Nico Belic μπορεί να είναι ένας από τους πιο αγαπημένους ήρωες των gamers αλλά σε αυτό το GTA αντικαθίσταται από τους Michael, Franklin και Τrevor. Το σενάριο δεν είναι εμφανές με την πρώτη ματιά και θα πρέπει να το παίξετε περίπου μέχρι το 40% για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται.

Ο Michael De Santa και ο Trevor Philips ήταν φίλοι παλιά και διοργάνωναν μαζί ληστείες σε τράπεζες οι οποίες ήταν και επιτυχείς. Μια ημέρα όμως το σχέδιο τους δεν εξελίχθηκε όπως το περίμεναν και ενώ έβγαιναν από τη τράπεζα την οποία είχαν μόλις ληστέψει, οι αστυνομικοί τους πρόλαβαν και πυροβόλησαν τον Michael. Ο Trevor έτρεξε να σωθεί και πίστευε ότι ο Michael πέθανε. Αντιθέτως ο Michael ήταν ζωντανός , απλώς εξαφανίστηκε, δημιούργησε μια οικογένεια και απομακρύνθηκε από τον κόσμο του εγκλήματος. Παρόλα αυτά, οι λάθος επιλογές του τον έχουν βάλει σε μια δύσκολη θέση και βρίσκει τον εαυτό του να χρωστάει χρήματα σε άτομα που καλό είναι να μην μπλέξει κανείς.

Ο Trevor απομονώνεται και μένει μόνος του σε ένα τροχόσπιτο στην ερημιά. Ταυτόχρονα αρχίζει να παίρνει ναρκωτικά και να αναπτύσσει συμπεριφορά που του δημιουργεί προβλήματα όσον αφορά τις σχέσεις του με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ο τρίτος πρωταγωνιστής του GTA V, Franklin, είναι ένας νεαρός ο οποίος δουλεύει σε μια εταιρία ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Η εργατικότητά του αναγνωρίζεται σε σπάνιες περιπτώσεις και συνεχώς ψάχνει νέους τρόπους για να βγάλει περισσότερα χρήματα.

Προχωρώντας στο κύριο σενάριο, ο Michael συναντάει τον Franklin, εκτιμά την εργατικότητά του και τις προσπάθειές του για να ζήσει αξιοπρεπώς και αρχίζει να τον βλέπει σαν γιό του. Έτσι του προσφέρει διάφορες δουλειές και οι δυο τους έχουν άριστες σχέσεις. Ο Trevor μαθαίνει όμως ότι ο Michael είναι στη πραγματικότητα ζωντανός και τον ψάχνει για να τον βρει. Μετά τη συνάντηση, ο Michael προτείνει στον Trevor και τον Franklin να αρχίσουν τις ληστείες μαζί έτσι ώστε να ξεχρεώσει ο ίδιος και οι άλλοι δύο να βγάλουν εξτρά χρήματα.

Η πρώτη επαφή με το GTA V
Βάζοντας το blu-ray στο PS3 περιμέναμε να δούμε το κεντρικό μενού με τις επιλογές του και την ωραία ξανθιά παρουσία που διακοσμεί τον δίσκο. Αντιθέτως, χρειάστηκε ένα installation που κράτησε περίπου ένα τέταρτο και ακολούθως παίξαμε την πρώτη αποστολή η οποία και μας έβαλε λίγο απότομα στο κλίμα. Ο Michael με τον Trevor και έναν ακόμη συνεργό επιχειρούν να ληστέψουν μια τράπεζα και στη συνέχεια να ξεφύγουν από την αστυνομία. Εσείς θα μπορέσετε να χειριστείτε αρχικά τον Michael αλλά στη συνέχεια θα δείτε ότι έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και να επιλέξετε τον Trevor εάν το επιθυμείτε.

Παίζοντας μόλις 20 λεπτά, θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε τα βασικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει ότι θα δείτε πως είναι η οδήγηση, το shooting system, θα μάθετε να κρύβεστε πίσω από covers αλλά και να αλλάζετε μεταξύ των πρωταγωνιστών. Πέρα από αυτό θα καταλάβετε από νωρίς ότι το χιούμορ και οι βρισιές κάθε είδους θα είναι άφθονες κατά τη διάρκεια του campaign!

Ο χειρισμός
Έχοντας παίξει προηγούμενα games της σειράς Grand Theft Auto, περιμέναμε ο χειρισμός να ήταν ο ίδιος αλλά κάναμε λάθος αφού σε μερικά σημεία είναι τελείως διαφορετικός. Μπορείτε να οδηγήσετε κάποιο όχημα με το R2, να μπείτε σε cover με το R1, να σημαδέψετε και να πυροβολήσετε με τα L2 και R2 αντίστοιχα, να τρέξετε κρατώντας το Χ πατημένο (ή πατώντας το γρήγορα) και να σκαρφαλώσετε με το τετράγωνο. Το τρέξιμο με το Χ δυστυχώς δεν αλλάζει, ενώ όσον αφορά στο σύστημα μάχης η στόχευση είναι ευτυχώς με αυτόματη εστίαση προς διευκόλυνσή σας. Επιπλέον, δεν θα χτυπάτε τους αντιπάλους με το τετράγωνο και το Ο αλλά με το Χ και το Ο. Με το τετράγωνο απλώς θα κάνετε evade για να αποφύγετε τα χτυπήματα των αντιπάλων σας καθώς το A.I είναι αρκετά ανεπτυγμένο, τόσο ώστε να κινδυνεύετε να πεθάνετε ακόμα και από έναν τυχαίο πολίτη. Ένα επίσης αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πλήρους αλλαγής των controls, αλλά μόνο ορισμένων εξ αυτών. Το τρέξιμο με το Χ θα πρέπει αναγκαστικά να το δεχτείτε.

Η εναλλαγή μεταξύ των πρωταγωνιστών γίνεται κρατώντας πατημένο το κάτω βελάκι από το D-pad και διαλέγοντας με το δεξί analog τον ήρωα που θέλετε. Κάτι σημαντικό για την εναλλαγή μεταξύ των πρωταγωνιστών είναι ότι όταν οι ήρωες βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλον, μπορείτε να διαλέξετε όποιον θέλετε άμεσα ενώ αν οι ήρωες βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του χάρτη, τότε θα περιμένετε όσο γίνεται loading. Η προσθήκη αυτής της επιλογής είναι αρκετά χρήσιμη αφού έτσι μπορείτε να κάνετε αποστολές όποιον από τους ήρωες θελήσετε σε περίπτωση που βαρεθείτε να παίζετε με κάποιον από αυτούς ή αν η ιστορία κάποιου σας φανεί πιο ενδιαφέρουσα.

Μεγάλος κόσμος με άπειρες δραστηριότητες
Το Grand Theft Auto V είναι ένα Action-Adventure όπου ελέγχετε τους τρεις πρωταγωνιστές σε κάμερα τρίτου προσώπου. Ο κόσμος στον οποίο διαδραματίζονται και οι τρεις ιστορίες όπως και τα side missions είναι το τεράστιο Los Santos (Los Angeles). Το campaign αποτελείται από πολλές αποστολές, κύριες και δευτερεύουσες. Μέσα στον κόσμο του Los Santos θα έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε πολλά μέρη, να αγοράσετε καταστήματα, να ντυθείτε, να κλέψετε τράπεζες, να πάτε σε strip clubs και άλλα πολλά στην μεγαλύτερη πόλη που είδαμε ποτέ σε GTA.

Ένα από τα πιο διαφημισμένα χαρακτηριστικά του Grand Theft Auto V είναι οι άπειρες δραστηριότητες στις οποίες μπορείτε να πάρετε μέρος. Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι καθώς όχι μόνο αποτελούν εναλλακτικές λύσεις διασκέδασης σε περίπτωση που κουραστείτε από το κύριο campaign, αλλά προσφέρουν πολλά στο endgame. Πρόκειται για κάτι που έλειπε από τους προηγούμενους τίτλους της σειράς, ακόμα και από το Grand Theft Auto IV. Μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να παίξετε τρίαθλο (τρέξιμο, κολύμπι και ποδήλατο), γκολφ, τένις με την γυναίκα του Michael (προσοχή γιατί είναι καλή σε αυτό) ακόμα και να κάνετε scuba diving. Όταν τα βαρεθείτε όλα αυτά, μπορείτε πάντοτε να πάρετε μια μηχανή και να τρέξετε πάνω σε βουνά για όση ώρα θελήσετε. Πρέπει να προσέξετε όμως γιατί όλοι οι ήρωες παίρνουν falling damage και πεθαίνουν. Ξεχάστε δηλαδή όσα ξέρατε από το Saints Row IV.

Περισσότερα στο gameworld.gr

Αφήστε το σχόλιό σας