Ο Γιώργος Σαμπάνης έχει γαλουχηθεί με τις αρχές του κλασικού αθλητισμού και αυτές οι αξίες τον ακολουθούν και στη μουσική.

Πριν αρχίσει τον πρωταθλητισμό στο στίβο της δισκογραφίας, ο Γιώργος Σαμπάνης έτρεχε στους στίβους των σταδίων, λαμβάνοντας μέρος σε εθνικά και παγκόσμια πρωταθλήματα με αντίπαλο ακόμα και τον διάσημο Usain Bolt.

Ο στίβος είναι μοναχικό άθλημα, συμβαίνει το ίδιο και με τη μουσική;

«Ακριβώς! Και η μουσική είναι ένα μοναχικό σπορ. Αναγκαστικά όλη σου η ζωή είναι μοναχική και αναγκαστικά εξαρτάσαι και από την ομάδα. Είναι διφορούμενο. Είναι μοναχική γιατί πρέπει να ανακαλύψεις μόνος σου το όραμα και είναι ομαδική γιατί, για να πραγματοποιηθεί, πρέπει να το μοιραστείς με ανθρώπους που πιστεύουν στο όραμά σου», σχολιάζει.

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολυτιμότεροι και από τους φίλους σου. Η Ελεάνα Βραχάλη και ο Χρήστος Σούμκα δεν είναι απλά φίλοι μου. Είναι η ευκαιρία μου να αφήσω κάτι πίσω μου που θα με κάνει υπερήφανο. Τους χρωστάω πολλά», λέει για τους στενότερους συνεργάτες του.

Συνέβη κάτι που άλλαξε την κοσμοθεωρία του Γιώργου Σαμπάνη;

«Η μουσική δεν είναι επάγγελμα, είναι μια αναζήτηση της ψυχής. Οπότε δεν επιτρέπεται να άγχεσαι για τις καλλιτεχνικές εξελίξεις. Δόξα τω Θεώ πηγαίνουν όλα καλά, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούμαι και να σκέφτομαι βλακείες», απαντά.

«Όταν αναφέρομαι στην καταπολέμηση του άγχους, εννοώ πως πρέπει να ηρεμήσω λίγο με τη δουλειά. Είναι εξοντωτικό να δουλεύεις 18 ώρες την ημέρα. Η κύρια δουλειά μου του τραγουδιστή ποτέ δεν με κούρασε. Ως συνθέτης, όμως, “τρέχω” πολύ», εξηγεί.

Η πορεία του είναι σταθερά ανοδική. Το έχει επιτύχει βάζοντας συνεχώς νέες προκλήσεις στον εαυτό του ή είναι αποτέλεσμα μιας άλλης, εσωτερικής διεργασίας;

«Έχω γαλουχηθεί με τις αρχές του κλασικού αθλητισμού. Έκανα στίβο από μικρό παιδί. Ο αθλητισμός έφερε τον πρωταθλητισμό. Είναι δύο διαφορετικές φιλοσοφίες, αλλά αλληλένδετες. Σε αυτές τις αξίες σφυρηλατήθηκα και αυτή η λογική με ακολουθεί πάντα», τονίζει ο Γιώργος Σαμπάνης.

«Οπότε, κάθε χρονιά, κάθε τραγούδι που γράφω πρέπει να έχει το κάτι παραπάνω – πέρα από το να μου αρέσει. Αυτό είναι κάπως ψυχοφθόρο, ταλαιπωρεί και τους συνεργάτες μου… Αλλά με δικαιώνει το αποτέλεσμα», προσθέτει.

Αν επέλεγε τρεις ανθρώπους των οποίων η ζωή τον εμπνέει, ποιοι θα ήταν;

«Από ανθρώπους που έχω γνωρίσει προσωπικά, θαυμάζω τον Γιώργο Νταλάρα. Είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλη του την πορεία. Τον έχω γνωρίσει και έχουμε συνεργαστεί. Είναι εξαιρετικός, είναι το άριστα “10” ‒ ως άνθρωπος, ως καλλιτέχνης και ως εργάτης της ελληνικής μουσικής», παραδέχεται ο Γιώργος Σαμπάνης.

«Από αθλητές θαυμάζω πολλούς, περισσότερο από όλους τον Muhammad Ali. Μου αρέσει ο Moses, ένας παλιός σπρίντερ, ενώ θεωρώ φαινόμενο αθλητή τον Usain Bolt, τον οποίο έχω γνωρίσει προσωπικά. Έχουμε τρέξει αντίπαλοι στο παγκόσμιο, στα 18 μας, στη σκυταλοδρομία 4×100», αποκαλύπτει στη συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό «People».

Ο Γιώργος Σαμπάνης κόβει την ανάσα
με το video clip του «Μπορείς Και Χειρότερα»

Γιώργος Σαμπάνης - Μπορείς Και Χειρότερα (video clip) - Hit Channel

Αφήστε το σχόλιό σας