Σε όσα είναι αληθινά σημαντικά στην καριέρα ενός τραγουδιστή στάθηκε, μεταξύ άλλων θεμάτων, ο Γιώργος Σαμπάνης.

Ο Γιώργος Σαμπάνης είναι ο «άνδρας του μήνα» για το «Celebrity Magazine» και το τεύχος Αυγούστου.

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης μίλησε στην Ειρήνη Καραγιάννη για την ιδιότητα του τραγουδιστή και του συνθέτη, την επιτυχία, την έμπνευση και τα talent shows, σε μία εκ βάθεων συνέντευξη,

Όταν σε πολύ μικρή ηλικία ξεκινούσε τα πρώτα βήματα στη μουσική, ονειρευόταν ότι μία ημέρα θα έγραφε τραγούδια για τον Γιώργο Νταλάρα;

«Δεν ονειρευόμουν κάτι συγκεκριμένο. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν ότι είμαι μουσικός, τραγουδιστής και δημιουργός κι αυτός ήταν ο δρόμος που ήθελα να ακολουθήσω, ανεξάρτητα από το εάν θα ήταν επιτυχημένος ή όχι. Ήξερα από πολύ μικρός ότι θα κάνω αυτήν τη δουλειά. Δεν είναι μία εύκολη απόφαση. Γνωρίζω, για παράδειγμα, παιδιά που έχουν ταλέντο, αλλά φοβούνται ή δεν πιστεύουν στον εαυτό τους όσο χρειάζεται για να αφοσιωθούν σε αυτό.»

Νιώθει ο Γιώργος Σαμπάνης ότι είναι περισσότερο τραγουδιστής ή συνθέτης;

«Δεν έχει διαφορά για μένα. Είμαι ένας τραγουδιστής που ερμηνεύει τα τραγούδια που συνθέτει. Κι όσα γράφω σε άλλο ύφος από αυτό που μου αρέσει να ερμηνεύω – λαϊκά για παράδειγμα – προτιμώ να τα δίνω σε άλλους τραγουδιστές, που τους ταιριάζουν καλύτερα. Δε θα δώσω ένα pop κομμάτι σε άλλον.»

Δεν τον ενοχλεί που, ενώ έχει γράψει τεράστιες επιτυχίες, ο κόσμος τα θεωρεί τραγούδια άλλων;

«Καθόλου. Δε γράφω τραγούδια για να γίνω γνωστός, γράφω από ανάγκη. Δεν μπορώ να ζηλέψω την επιτυχία των συναδέλφων μου, όταν εγώ ο ίδιος τους προτείνω να που νένα τραγούδι μου. Θα με ενοχλούσε περισσότερο να το αφήσω στο συρτάρι.»

Γιώργος Σαμπάνης - George Sabanis - Hit Channel

Την ώρα που γράφει ένα τραγούδι, ο Γιώργος Σαμπάνης έχει στο μυαλό του τον καλλιτέχνη που θα ήθελε να το ερμηνεύσει;

«Τις περισσότερες φορές γράφω πάνω στη φωνή ενός τραγουδιστή. Για παράδειγμα, το «Λείπει Πάλι Ο Θεός» γράφτηκε για τη φωνή του Γιώργου Μαζωνάκη, καθώς και πολλά από τα τραγούδια που υπάρχουν στον καινούριο δίσκο που έκανα με τον Γιώργο Νταλάρα, όπως το «Η Θάλασσα Εντός Μου» ή το «Πρώτο Θέμα».

Πόσο σίγουρος είναι για ένα τραγούδι του ότι θα γίνει επιτυχία;

«Δε με απασχολεί καθόλου αν θα γίνει επιτυχία ένα κομμάτι που γράφω. Τα τραγούδια μου είναι τα παιδιά μου, τα αγαπάω όλα έτσι κι αλλιώς. Το μόνο που με αφορά είναι εάν αυτό που γράφω με αγγίζει ή όχι. Αν με αγγίζει, τότε ξέρω ότι έχει λόγο ύπαρξης. Η επιτυχία, άλλωστε, δεν είναι κάτι προβλέψιμο.

Για παράδειγμα, από τον τελευταίο μου δίσκο μου, «Λόγια Που Καίνε», δεν πίστευα ότι Νο1 στα charts θα έφτανε το «Μην Ανησυχείς». Για μένα αυτό το τραγούδι έχει αξία επειδή με τη μουσική μου έντυσα ένα στίχο της Ελεάνας Βραχάλη που λέει μία μεγάλη αλήθεια.

Πρέπει να είμαι ο μοναδικός τραγουδιστής που έχω κάνει συμφωνία με την εταιρεία μου να μη μου υποδεικνύουν ποια τραγούδια να βάζω στους δίσκους μου και εγώ δεν αποφασίζω ποια τραγούδια θα βγαίνουν σε single.»

Γιώργος Σαμπάνης - Giorgos Sabanis (2016) - Hit Channel

Τι θα συμβούλευε ο Γιώργος Σαμπάνης κάποιον που ξεκινάει τώρα καριέρα στο τραγούδι, είτε ως τραγουδιστής είτε ως συνθέτης;

«Να πιστεύει στον εαυτό του και σε αυτό που κάνει και να το κάνει επειδή το έχει ανάγκη. Το τραγούδι πρέπει να γίνεται από ανάγκη! Εάν κάποιος μπει στη διαδικασία ν’ ασχοληθεί με αυτόν το χώρο επειδή θέλει να βγάλει λεφτά, ακόμα κι αν καταφέρει κάτι, θα είναι ασήμαντο.»

Γράφει μόνο όταν έχει έμπνευση ή και από «υποχρέωση», επειδή κάποιος τραγουδιστής περιμένει τραγούδια του;

«Μερικές φορές έχει γίνει κι αυτό. Για παράδειγμα, έτσι έγραψα το «Είναι Κάτι Λαϊκά» του Νίκου Οικονομόπουλου και το «Δε Μου Περνάς» του Πάνου Κιάμου. Όμως, γίνεται σπάνια.

Τα τραγούδια που είναι πιο σημαντικά για εμένα, είναι εκείνα που δημιουργούνται από μεγάλη συναισθηματική ανάγκη, όπως το «Μην Ξαναρθείς» του Αντώνη Ρέμου και σχεδόν όλα όσα έχω πει ο ίδιος.»

Γιώργος Σαμπάνης - George Sabanis (2016) - Hit Channel

Ο Γιώργος Σαμπάνης είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους συνθέτες και τραγουδιστές της γενιάς του; Τι άλλο θεωρεί επιτυχία στη ζωή του;

«Για μένα η επιτυχία δεν είναι ένα… καιρικό φαινόμενο. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε κανέναν επιτυχημένο, παρά μόνο μετά το τέλος της ζωής του. Πριν από μερικές εβδομάδες αυτοκτόνησε στα 52 του χρόνια ένας από τους αγαπημένους μου τραγουδιστές, ο Chris Cornell, ο οποίος είχε οικογένεια, είχε καταφέρει να απεξαρτηθεί από ουσίες, είχε κάνει δίσκους που θεωρούνται μνημεία της ροκ και παρ’ όλα αυτά, προφανώς δεν ήταν καλά συναισθηματικά.

Θα μπορούσαμε άραγε να τον χαρακτηρίσουμε επιτυχημένο; Σίγουρα ήταν ένας εκπληκτικός καλλιτέχνης, ο οποίος μας έκανε δώρο την καλλιτεχνική ευφυΐα του, που θα μας συντροφεύει ακόμα και μετά το θάνατό του κι αυτό είναι σίγουρα σημαντικό, όμως τι πρόσφερε η επιτυχία του στον ίδιο; Τι να σου προσφέρει ο θαυμασμός ανθρώπων που δε γνωρίζεις; Επιτυχημένος είσαι μόνο αν είσαι και ευτυχισμένος.»

Θα πήγαινε ως κριτής σε talent show;

«Με τίποτα. Ο μόνος λόγος που θα έκανα κάτι τέτοιο θα ήταν εάν είχα ξεπέσει και ήθελα να βγάλω λεφτά και να διατηρήσω μία κάποια δημοσιότητα. Δεν έχω άλλο λόγο. Δεν μπορώ να διδάξω ένα παιδί ενώ γνωρίζω εκ των προτέρων ότι απλά το χρησιμοποιούν για να κάνει νούμερα ένα τηλεοπτικό προϊόν.

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς αυτές οι εκπομπές βοηθούν τη μουσική ή τους νέους καλλιτέχνες. OK, τους δίνουν μία ευκαιρία να φανούν για λίγο, αλλά τι γίνεται μετά; Κατά τη γνώμη μου, ό,τι ανεβαίνει πολύ γρήγορα, πέφτει εξίσου γρήγορα.»

Δείτε επίσης: Το video του «Μόνο Εσύ»
του Γιώργου Σαμπάνη είναι αφιερωμένο στη γυναίκα

Γιώργος Σαμπάνης - Μόνο Εσύ (video clip) - Hit Channel

 

Αφήστε το σχόλιό σας