Γιατί τρώμε τα νύχια μας; Το BBC προσπαθεί να αναλύσει το φαινόμενο

Τι είναι αυτό που κάνει πολλούς να τρώνε τα νύχια τους, καταλήγοντας με μια καθόλου δελεαστική εικόνα δαχτύλων και με μια κατάσταση άκρως ανθυγιεινή;

Η ομάδα του BBC, προσπαθεί να αναλύσει το φαινόμενο της ονυχοφαγίας, η οποία σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας και να βρει πίσω από το αποτέλεσμα, την αιτία αλλά και τη λύση του προβλήματος.

Η άποψη των ειδικών

Ο Freud αποδίδει το δάγκωμα των νυχιών σε διαταραχές κατά το στοματικό στάδιο ανάπτυξης του ατόμου, σε προβληματική σχέση με τη μητέρα, στο θηλασμό που έγινε ή δεν έγινε και, σύμφωνα με τις θεωρίες του, συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως είναι η σαρκαστική συμπεριφορά, το κάπνισμα, ο αλκοολισμός και η τάση για στοματικό σεξ.

Μια άλλη δε, προσέγγιση της υπόθεσης, αντιλαμβάνεται το δάγκωμα των νυχιών σαν αποτέλεσμα εσωστρεφούς επιθετικότητας (πρόκειται άλλωστε για μια μορφή ακρωτηριασμού) ή τρόπος εκτόνωσης του ακραίου άγχους.

Ποιος είναι ο λόγος που τρώμε τα νύχια μας; - Εικόνα0

Οι παραπάνω θεωρίες παρέχουν μεν μια επεξηγηματική βάση για το ζήτημα, αλλά δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα, πέρα ίσως από την πρόταση για χρόνια ψυχανάλυση, που δεν έχει πάντα εγγυημένα αποτελέσματα, αφού οι αιτίες ποικίλουν και τα άτομα μεταξύ τους διαφέρουν.

Για όσους, ωστόσο, εξασκούν αυτή την κακή συνήθεια και δεδομένου ότι πρόκειται για κάτι που στιγματίζει την καθημερινότητά τους, τα πράγματα είναι σαφώς απλούστερα και μπορεί να μην έχουν την επιστημονική κατάρτιση, αλλά έχουν το «πλεονέκτημα» του πάσχοντος, έναντι των ειδικών ψυχολόγων. Εκτός και αν ο Freud έτρωγε και αυτός τα νύχια του, οπότε έχει ένα λόγο παραπάνω.

Περισσότερα

Αφήστε το σχόλιό σας