Κάτι που καιρό ήθελα να γράψω, αλλά ποτέ δεν έβρισκα χρόνο ή το αμελούσα. Καιρός λοιπόν να τα πω όλα!

Από την Ηρώ Τζημίκα

Δεν το κάνω συχνά ώστε να γράφω κριτικές για σειρές ή ταινίες, πράγμα που πρέπει να αλλάξει, γι’αυτό και με αυτό το άρθρο θα κάνω την αρχή και θα εγκαινιάσω μία στήλη στην οποία θα σχολιάζω πράγματα αλλά και θα γράφω τη γνώμη μου πιο εμπεριστατωμένα. Άλλωστε είναι κρίμα να έχεις τον τρόπο να πεις-γράψεις πράγματα ουσιώδη, και να μη το κάνεις στη τελική!

Θα μιλήσω σε γενικό πλαίσιο για τις σειρές της δεκαετίας 90′ και έπειτα, γιατί στις πιο παλιές που έχουν έρθει και στην Ελλάδα, είτε Μεξικάνικες, είτε βραζιλιάνικες κι ούτω καθεξής, δεν έτυχε να εντρυφήσω τόσο πολύ… 

Πολλοί ξέρετε ότι μου αρέσουν οι λατινοαμερικάνικες σειρές, αλλά κι ότι έχει να κάνει με σειρές, ταινίες συνάμα τραγουδιστές κι ηθοποιούς της απέναντι μεριάς της γης, κυρίως όμως τείνω προς το Μεξικό. Αυτό το μικρόβιο το είχα από πολύ μικρή, βλέποντας μαζί με εκατομμύρια άλλα παιδιά της γενιάς μου την «Μαρία της γειτονιάς«, την «Μαριμάρ«, την «Ροζαλίντα«, την «Εσμεράλντα«, την «Παολίνα» και δεκάδες άλλες που πραγματικά δεν μπορώ να γράψω…

Αυτό όμως δεν έμεινε εκεί. Δεν έμεινε στην ηλικία των 10… Μεγάλωσε μαζί μου και μεγάλωσε κι η αγάπη για την Ισπανική γλώσσα. Το να μάθω την Ισπανική γλώσσα, ίσως ήταν κάτι που τώρα είμαι ευγνώμων, γιατί είναι μία από τις ωραιότερες γλώσσες κι επιτέλους μπορώ να δω τις αγαπημένες μου σειρές, χωρίς την άθλια μεταγλώττιση που μας πάσαραν τότε. (Αν κι έμεινε στην ιστορία το «βρωμιάρα-παρακατιανή Μαρία της Γειτονιάς + ουρλιαχτό Σοράγιας) Πιστεύω οποιοσδήποτε από εμάς που καθώς μεγαλώσαμε, μάθαμε ισπανικά, το πρώτο πράγμα που κάναμε, ήταν να βάλουμε μία σειρά από τις παλιές και να τη δούμε από την αρχή μέχρι το τέλος, ακούγοντας μόνο αλλά και φυσικά να μεταφράσουμε ένα τραγούδι τίτλων από τους αγαπημένους μας τραγουδιστές.

Στις τελενοβέλες, υπάρχουν δύο σενάρια. Ο-η πρωταγωνιστής-ια να είναι και τραγουδιστής-ια και ηθοποιός, πράγμα που θα βολέψει γιατί θα έχει δικό του τραγούδι τίτλων, το οποίο μπορεί να είναι τραγούδι κι από το καινούργιο του δίσκου για παράδειγμα, όπως έκανε χαρακτηριστικά η Thalia αλλά κι η Natalia Oreiro τόσα χρόνια και φυσικά να τραγουδάει κάποιος άλλος πασίγνωστος τραγουδιστής της εκάστοτε χώρας ή και πιο μεγάλου βεληνεκούς, όπως ο Enrique Iglesias στο «Nunca te olvidare» με πρωταγωνιστές τον Fernando Colunga και την Edith Gonzalez.

Μπορεί οι περισσότερες σειρές, για όσους τις έχουν δει μόνο με μεταγλώττιση, να φαντάζουν γελοίες για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω, αλλά οκ, αν κάτσεις και το σκεφτείς και μπεις στο τρυπάκι να τις δεις ακούγοντας τις πραγματικές φωνές των πρωταγωνιστών, θα αλλάξεις ύφος! Μπορεί οι περισσότερες από αυτές να κλείνουν 20ετία σε λίγο και τα σκηνικά να είναι πιο ευτελή, και να φαντάζουν ασύγχρονα, αλλά τίποτα δεν σε σταματάει από το να δεις μία σειρά γυρισμένη εν έτη 2010 ή 2014 αν είσαι πιο ψαγμένος και δεν θες να μείνεις στα παλιά που θεωρείς εν μέρει «χαζά»! Οπότε, δεν κολλάμε εκεί.

list_640px

Οι περισσότεροι από τους ηθοποιούς έχουν τεράστια καριέρα και στις χώρες τους είναι είδωλα-πρότυπα για όλες τις ηλικίες. Από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο. Οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής, είναι η Televisa που εδρεύει στο Μεξικό κι η Telemundo στο Μαϊάμι.

Στα σενάρια των συγκεκριμένων σειρών, έχουν βασιστεί πολλές χώρες για δικά τους παρόμοια σίριαλ. Οι καινούργιες λατινοαμερικάνικες σειρές, μπορεί να είναι οι περισσότερες βασισμένες σε παλιά σενάρια και να φαντάζουν λίγο τετριμμένα, αλλά σου αρέσει να βλέπεις τους αγαπημένους σου ηθοποιούς, που μεγάλωσες μαζί και συνεχίζεις να το κάνεις, σε διαφορετικούς ρόλους, χρόνους κτλ αλλά και να ανακαλύπτεις καινούργιους ηθοποιούς αστέρια που αν σου αρέσει η δουλειά τους, θα κολλήσεις σίγουρα! Ακόμα κι η Μαρία της γειτονιάς είναι ριμέικ παλαιότερης σειράς κι η πρωταγωνίστρια ήταν η Veronica Castro. Την έχεις ακούσει σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σου, ήταν η βασίλισσα της τελενοβέλας στις δεκαετίες 70-80 κι ο γιος της είναι ο Cristian Castro, τραγουδιστής και τα τραγούδια του έχουν γίνει επιτυχίες παγκοσμίως, μέσω διάφορων Μεξικάνικων σειρών.

Κάτι άλλο τώρα… Δεν θυμάμαι ποτέ για κάποια αμερικάνικη σειρά να έχει έρθει κάποιος πρωταγωνιστής στην Ελλάδα… Είτε ήταν τραγουδιστής κι ηθοποιός μαζί, είτε οτιδήποτε… Τον χαμό που είχε προκαλέσει η Thalia το 2000, όταν ήρθε στην Ελλάδα, δεν τον έχω δει για κανέναν άλλον εδώ και πολλά χρόνια. Θα μου πεις, που το θυμάσαι τώρα εσύ; Το θυμάμαι γιατί καθόμουν μπροστά από την τηλεόραση και παρακαλούσα να βρεθώ εκεί ως δια μαγείας. Λογικό να σου χαραχτεί στη μνήμη, να βλέπεις κάποιον που «θαυμάζεις» να απέχει 500 χιλιόμετρα μακριά σου! Κουλό η αλήθεια αλλά το ξεπερνάς! ;-) Οπότε, εν κατακλείδι μαθαίνουμε ότι στην χώρα μας οι σειρές αυτές, έβγαλαν πολλούς αγαπημένους ηθοποιούς στο κοινό!

Τραγουδιστές, ηθοποιοί, αγαπημένα τραγούδια, αγαπημένες σκηνές, αγαπημένοι ρόλοι είναι κάτι λίγα που ποτέ δεν θα ξεχάσεις από τις αγαπημένες σου λατινοαμερικάνικες σειρές. Και δεν σας το λέω αυτό επειδή μου κόλλησε στο κεφάλι από τότε που ήμουν μικρή. Μεγάλωσα, είδα τι παίζει, έκατσα και σκέφτηκα ότι κάτι μου αρέσει εδώ πέραν από τη παιδική φαντασίωση που με συνόδευε κάποτε. Νιώθω κάτι όταν ακούω τα ισπανικά στους τίτλου αρχής… Δεν μου περνάει απαρατήρητο. Καλώς ή κακώς, πρέπει να βλέπουμε και πέρα από τα σύνορα της χώρα μας… Να εντρυφούμε σε άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες, γιατί το ένα φέρνει το άλλο. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να ανακαλύψεις μέσα από κάθε τι καινούργιο.

Σας προτείνω να κάνετε μία έρευνα, να ακούσετε λίγη ισπανική μουσική… Ισπανική pop, μπαλάντα, bachata, reggeaton και πόσα ακόμα είδη και από χώρα σε χώρα διαφέρει… Προφανώς όμως μέσα από κάποια σειρά! Αν δεν ξέρετε που ακριβώς να ψάξετε και τι ακριβώς να δείτε, ρωτήστε!

Και μιας κι ανέφερα το τραγούδι, θα κλείσω με το συγκεκριμένο από τη σειρά «Pasion Prohibida» ή Απαγορευμένο Πάθος στα ελληνικά. Ο τίτλος του «Dime», που σημαίνει «Πες μου».  Κλείνω με αυτό, γιατί είναι η τελευταία σειρά που είδα κι είχα πολύ καιρό να «κολλήσω» τόσο άσχημα! Από που να το πιάσω; Από τους πρωταγωνιστές; Από τα πλάνα; Από τη σκηνοθεσία; Σταματάω τώρα, γιατί αυτό θα το αναλύσω στο επόμενο άρθρο μου! Θα μιλήσουμε δηλαδή για τη συγκεκριμένη σειρά και πιστέψτε με, θα σας κάνω να τη δείτε! Πρωταγωνιστές ο JenCarlos Canela, κι η Monica Spear

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μακάρι να ξανά έβαζαν όλες τις μεξικανικες σειρές με αυτές μεγαλοσα και τώρα ευχαριστώ το Ετν που άρχισε να τις ξαναβαζει όπως τώρα την παουλινα και έχω την ευκαιρία να την βλέπω με τα παιδιά μου και με όλη την οικογένεια …παρακαλώ συνεχίστε έτσιιιιι…

Αφήστε το σχόλιό σας