Ο Γιάννης Πάριος και η Χάρις Αλεξίου ηχογράφησαν το 1985 το πολυτραγουδισμένο ντουέτο τους «Κόκκινο Γαρύφαλλο» στα αγγλικά.

Ο ασύγκριτος Γιάννης Πάριος επανέρχεται δισκογραφικά με ολοκαίνουρια δουλειά και με αφορμή το γεγονός αυτό επιλέγουμε μερικές ιδιαίτερες στιγμές από την ανεπανάληπτη καριέρα του μεγάλου ερωτικού τραγουδιστή.

Ο νέος δίσκος του Γιάννη Πάριου φέρει τον τίτλο «Έλα Μου, Χαμόγελα Μου» και κυκλοφορεί την επόμενη εβδομάδα από τη Minos EMI / Universal εσωκλείοντας δώδεκα προσωπικές εμπνεύσεις του καλλιτέχνη.

Το άκρως μελωδικό και καλοκαιρινό «Εσύ Αλλού Κι Εγώ Στην Πάρο» έχει ανοίξει τα «προεόρτια» για την άφιξη ενός δίσκου που αδημονούμε ιδιαίτερα να ακούσουμε.

Το πολυτραγουδισμένο «Κόκκινο Γαρύφαλλο» αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ντουέτα που έχει ερμηνεύσει ο Γιάννης Πάριος. Με το σεκόντο μίας άλλης σπουδαίας ερμηνεύτριας, της Χάρις Αλεξίου, το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «Εγώ Κι Εσύ» του Γιάννη Πάριου που κυκλοφόρησε το 1985 από τη Minos.

Ο Νίκος Ιγνατιάδης, ο άνθρωπος που υπογράφει το τραγούδι, το περιέφερε επί δύο έτη στις δισκογραφικές εταιρείες και σε μία σειρά τραγουδιστών χωρίς να βρει ανταπόκριση.  Ένας δειγματισμός τραγουδιών του συνθέτη και του στιχουργού για το δίσκο του Γιάννη Πάριου που βρισκόταν στα «σκαριά» το ’85 κόντευε να λήξει χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Προτού όλες οι πλευρές αποχαιρετιστούν και δώσουν τέλος στη συνεδρία, ο Νίκος Ιγνατιάδης παρουσιάζει ένα τελευταίο τραγούδι. Το «Κόκκινο Γαρύφαλλο».

Ο Γιάννης Πάριος, ο πρόεδρος της Minos – ο Μάκης Μάτσας και ο παραγωγός του καλλιτέχνη Αχιλλέας Θεοφίλου αντέδρασαν με ενθουσιασμό στο αναπάντεχο άκουσμα που μόλις είχε περάσει από τα αυτιά τους. Παρόλο που ο δημιουργός δίσταζε λόγω της προηγούμενης περιπέτειας του τραγουδιού, τελικά έκαμψε τις αντιστάσεις του.

Ο Αχιλλέας Θεοφίλου, μάλιστα, ήταν το άτομο που πρότεινε να  συμμετάσχει η Χάρις Αλεξίου, μία σκέψη η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πρωτόγνωρη επιτυχία του πιο όμορφου γαρύφαλλου.

Η επιτυχία του τραγουδιού ήταν τόσο μεγάλη όπου ακολούθως διασκευάστηκε από τη Βίκυ Λέανδρος στα γερμανικά και ερμηνεύτηκε και από τη Νάνα Μούσχουρη σε ένα νέο ντουέτο με το Γιάννη Πάριο.

Το αποκορύφωμα ήταν η απροσδόκητη εξέλιξη ότι η δισκογραφική πολυεθνική της RCA ζήτησε από το Γιάννη Πάριο και τη Χάρις Αλεξίου να μεταφέρουν στην αγγλική γλώσσα το «Κόκκινο Γαρύφαλλο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μάκης Μάτσας στο βιβλίο του «Πίσω Απ’ Την Μαρκίζα» (Εκδ. Διόπτρα, 2014).

Έτσι, λοιπόν, οι δύο κορυφαίοι ερμηνευτές ηχογράφησαν στα αγγλικά το ντουέτο τους, δίνοντάς του τον τίτλο «Lonely Mandolin» (σε στίχους A. Fassois).

Μία κυκλοφορία που διατέθηκε μόνο στο εξωτερικό και συνδυάστηκε με τις δύο συναυλίες του Γιάννη Πάριου και της Χάρις Αλεξίου στο θρυλικό «Royal Albert Hall» του Λονδίνου το 1985.

Ακούστε το σπάνιο ντοκουμέντο από το «Lonely Mandolin» παρακάτω:

Ακούστε την ελληνική ηχογράφηση του τραγουδιού:

Αφήστε το σχόλιό σας