Με ένα τμήμα από το «Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου», ο Γιάννης Χαρούλης εισάγει μουσικά τους ακροατές στις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για το νέο δίσκο του.

Ο Γιάννης Χαρούλης ερμηνεύει ένα μελοποιημένο απόσπασμα από το έργο «Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου» του σημαντικού Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά.

Η αγάπη του κοινού στον ερμηνευτή, στην ιδιαίτερη και χαρακτηριστική χροιά του αλλά και στα πανέμορφα τραγούδια του είναι κάθε φορά πρωτόγνωρη.

Η ευγενική και σεμνή παρουσία του πάνω στη σκηνή, ο αυθόρμητος και συνάμα ευαίσθητος τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τη μουσική παράδοση (και δη και την κρητική) και ο αστείρευτος πηγαίος σεβασμός προς τη μουσική και τον κόσμο, έχουν καταστήσει και καθιερώσει το Γιάννη Χαρούλη ως έναν από τους πλέον αγαπητούς ερμηνευτές του σήμερα.

Τρανή απόδειξη εείναι οι έξι sold out συναυλίες που έδωσε στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη και στην Τεχνόπολη, τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο αντίστοιχα.

Ο ίδιος, συντροφιά πάντοτε με το λαούτο του, κλείνει τα αυτιά στις σειρήνες των εποχών και δίχως να ακολουθεί μοντέρνες νόρμες, πορεύεται με αποκλειστικό οδηγό την ψυχή. Με μόνο κριτήριο τα τραγούδια και τις στιγμές αληθινής επικοινωνίας με το κοινό.

«Ω Νυχτέρια, Ω Πανηγύρια»

Ενάμισι έτος ύστερα από την κυκλοφορία του «Χίλια Καλώς Εσμίξαμε», της συναρπαστικής ζωντανής ηχογράφησης από το Λυκαβηττό, ο Γιάννης Χαρούλης εντείνει τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για τη νέα δισκογραφική δουλειά του που υπολογίζεται να γίνει γεγονός το φθινόπωρο.

Το πρώτο άκουσμά της είναι ένα μελοποιημένο απόσπασμα από το «Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου» του Κωστή Παλαμά, που παίρνει τον τίτλο «Ω Νυχτέρια, Ω Πανηγύρια».

«Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου» είναι ένα συνθετικό ποίημα 109 ετών (σ.σ. δημοσιεύθηκε το 1907), με αμείωτο συμβολισμό, πιο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ. Στο έργο, ο «Γύφτος» παρουσιάζεται ως το απόλυτο είδωλο της συνεχούς δημιουργίας, της ακατάπαυστης δράσης και της ισχυρής άρνησης υποταγής.

Για τη μελοποίηση μερίμνησε συνθετικά ο Λουκάς Θάνος.

Κυκλοφορεί από τη Minos EMI / Universal.

Γιάννης Χαρούλης - «Ω Νυχτέρια, Ω Πανηγύρια» (Στίχοι – Stixoi – Lyrics)

Ω νυχτέρια, ω πανηγύρια
Ούτε λάβρα, ούτε χιονιάς
Μήτε η μέρα, μήτε η νύχτα
Δε σας έκοβεν εσάς

Ω νυχτέρια, ω πανηγύρια
Πώς γιομίζαν από σας
Τα πορόλογγα, οι κλεισούρες
Το λιμάνι, ο μαχαλάς

Ω νυχτέρια, ω πανηγύρια
Νυχτέρια και πανηγύρια

Ω νυχτέρια, ω πανηγύρια
Πώς σας κύκλωνεν εσάς
Μ’ ένα σάλαγο δαιμόνων
Ο στριγγόβοος ο ζουρνάς

Ω νυχτέρια, ω πανηγύρια
Πώς με σέρνατε και πώς
Σας αρχίναε το τραγούδι
Και σας σβούσε ο σκοτωμός

Ω νυχτέρια, ω πανηγύρια
νυχτέρια και πανηγύρια

Ω αγκαλιάσματα της πόρνης
Ω γυμνώματα, ω φιλιά
Ω της κόρης που ντροπιάζεται
δάκρυα και ξεφωνητά

Αφήστε το σχόλιό σας