Με ένα σημαντικό μουσικό εγχείρημα, μία σπουδή στο «Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου» του Κ. Παλαμά, υλοποιεί ο Γιάννης Χαρούλης το νέο δίσκο του.

Ο Γιάννης Χαρούλης ερμηνεύει δώδεκα μελοποιημένα αποσπάσματα από το σύγγραμμα του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα Κωστή Παλαμά, «Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου».

Πρόκειται ένα συνθετικό ποίημα 109 ετών (σ.σ. δημοσιεύθηκε το 1907), με αμείωτο συμβολισμό, πιο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ. Στο έργο, ο «Γύφτος» παρουσιάζεται ως το απόλυτο είδωλο της συνεχούς δημιουργίας, της ακατάπαυστης δράσης και της ισχυρής άρνησης υποταγής.

Η εξέχουσα και βαρύνοντος κύρους συγγραφική φυσιογνωμία του Κωστή Παλαμά, ανανεωτής της λεγόμενης Νέας Αθηναΐκής Σχολής, πραγματοποίησε τη σύλληψη του εν λόγω έργου κατά την περίοδο 1899 – 1906, ορμώμενος από την έντονη ανησυχία του περί των κοινωνικών, πολιτικών και πάσης φύσεως εξελίξεων στην Ελλάδα.

Ένα συγγραφικό όραμα με διαχρονικό συμβολισμό στο διηνεκές, γραμμένο από την πένα μίας προσωπικότητας με άφθαρτη αξία.

Όταν η μουσική συναντά την ποίηση

Έπειτα από τη συναρπαστική ζωντανή ηχογράφηση «Χίλια Καλώς Εσμίξαμε» από το Λυκαβηττό που μας χάρισε τραγούδια που αγαπήσαμε, τραγουδήσαμε και χορέψαμε («Σου Μιλώ Και Κοκκινίζεις», «Ξενύχτησα Στην Πόρτα Σου», «Τριανταφυλλάκι» κ.ά.), ο Γιάννης Χαρούλης αφήνει το στίγμα του ερμηνεύοντας δώδεκα αποσπάσματα από το «Δωδεκάλογο Του Γύφτου», σε μελοποίηση του Λουκά Θάνου.

Το γεγονός ότι (δια)τελεί μόνιμος και πιστός τιμητής της παράδοσης επιτρέπει στον καλλιτέχνη να διεισδύσει βαθύτερα στη διαδρομή του ήρωα προς την απελευθέρωση.

Τα στοιχεία της προσωπικότητάς του και η χαρακτηριστική χροιά της φωνής του αναφωνούν ότι αποτελεί ένα από τα καταλληλότερα άτομα για να ασχοληθεί ενδελεχώς με το έργο και να το επισφραγίσει με την ερμηνεία του.

Κυκλοφορεί από τη Minos EMI / Universal.

Η λίστα τραγουδιών του δίσκου

 1. Από Μια Πατρίδα Εγώ Είμαι
 2. Αγάπη
 3. Το Σπίτι Που Γεννήθηκα
 4. Δόξα Στις Πατρίδες
 5. Κοσμοπλάστρα Μουσική
 6. Ταξιδευτής
 7. Το Παραμύθι Του Αδάκρυτου
 8. Ο Διγενής Κι Ο Χάροντας
 9. Χτύπα Δοξάρι
 10. Ω Νυχτέρια Ω Πανηγύρια
 11. Το Τίποτε
 12. Ο Απαρνητής

*Περιηγηθείτε στα τραγούδια πατώντας στην ένδειξη «PLAYLIST».

 

Αφήστε το σχόλιό σας