Με τη δουλειά «Φύλαξα Τ’  Όνειρο» τιμούν το Μίκη Θεοδωράκη ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Γιάννης Χαρούλης και η Μαρία Φαραντούρη.

Η Minos EMI ως δισκογραφική εταιρεία και οι Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Χαρούλης με τη Μαρία Φαραντούρη ως ερμηνευτές αποτίουν με σεβασμό φόρο τιμής στη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη.

Με έναυσμα τη συμπλήρωση ενενήντα ετών από τη γέννηση του σημαντικού μουσουργού συγκεντρώνονται σε ένα διπλό δίσκο με γενικό τίτλο «Φύλαξα Τ’ Όνειρο» τέσσερις φωνές άξιων ερμηνευτών που έχουν χαράξει την προσωπική τους αξιοπρόσεχτη διαδρομή.

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι μόνο ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος μουσικοσυνθέτης και μία από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Είναι ο γεννήτορας του πολιτικού τραγουδιού. Είναι το άτομο που έσμιξε την ελληνική μουσική με την ποίηση. Είναι η αέναα μάχιμη προσωπικότητα που ο λόγος της διαθέτει παρρησία, πυγμή και ειδικό βάρος.

Το «Φύλαξα Τ’  Όνειρο» είναι ένα πολυσυλλεκτικό άλμπουμ με ψηφίδες από μνημειώδεις κύκλους τραγουδιών που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως είναι «Το Άξιον Εστί», «Το Τραγούδι Του Νεκρού Αδελφού», «Τα Τραγούδια Του Αγώνα» και το «Μαουτχάουζεν / Έξη Τραγούδια».

Είκοσι δύο μεγάλα τραγούδια με υπόσταση, διαχρονική ποιότητα, αξία και νόημα, τραγούδια από τις πιο παραγωγικές εποχές του Μίκη Θεοδωράκη, τραγούδια από σουίτες ορόσημο στην ελληνική πραγματικότητα, τραγούδια που πάντα έχουν κάτι να (υπεν)θυμίζουν και εξακολουθούν να εμπνέουν και να οδηγούν.

Στη συγκυρία μίας εποχής όπου η πνευματική διέγερση είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία έτη.

Την ποίηση και τους στίχους υπογράφουν οι Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Γκάτσος, Federico Garcia Lorca (σε απόδοση Οδ. Ελύτη), Τάσος Λειβαδίτης, Μάνος Ελευθερίου, Μανόλης Αναγνωστάκης, Κώστας Τριπολίτης, Γιάννης Θεοδωράκης, Διονύσης Καρατζάς Κώστας Καρτελιάς αλλά και ο Μίκης Θεοδωράκης ιδιοχείρως.

Πολλά από τα τραγούδια που περιέχονται ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση η Μαρία Φαραντούρη, χρόνια συνεργατίδα του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία – όπως αναφέρθηκε – συνδράμει στη συγκεκριμένη δουλειά με τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Σωκράτη Μάλαμα και Γιάννη Χαρούλη.

Κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία και τα ψηφιακά καταστήματα μουσικής από τη Minos EMI.

Οι τίτλοι των τραγουδιών του «Φύλαξα Τ’ Όνειρο»:

CD 1

 1. Ναυαγός – Αλκίνοος Ιωαννίδης
 2. Ματωμένο Φεγγάρι – Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μαρία Φαραντούρη
 3. Φύλαξα Τ’ Όνειρο – Αλκίνοος Ιωαννίδης
 4. Δένδρα Νερού – Αλκίνοος Ιωαννίδης
 5. Διότι Δεν Συμορφώθην – Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μανώλης Πάππος
 6. Τ’ Όνειρο Καπνός – Αλκίνοος Ιωαννίδης
 7. Όταν Σταματήσει Ο Χρόνος – Γιάννης Χαρούλης
 8. Στα Περιβόλια – Γιάννης Χαρούλης
 9. Στον Κάτω Κόσμο – Γιάννης Χαρούλης
 10. Μοιρολόι Της Βροχής – Γιάννης Χαρούλης
 11. Της Αγάπης Αίματα – Γιάννης Χαρούλης
 12. Η Παντέρμη – Γιάννης Χαρούλης
 13. Χάθηκα – Γιάννης Χαρούλης

CD 2

 1. Επιβάτης – Σωκράτης Μάλαμας
 2. Όμορφη Πόλη – Σωκράτης Μάλαμας
 3. Ποιος Τη Ζωή Μου – Σωκράτης Μάλαμας
 4. Δακρυσμένα Μάτια – Σωκράτης Μάλαμας
 5. Απόστημα – Σωκράτης Μάλαμας
 6. Την Πόρτα Ανοίγω Βράδυ – Μαρία Φαραντούρη
 7. Αυτοί Που Θα ‘Ρθουν Μια Βραδιά – Μαρία Φαραντούρη
 8. Ξημερώνει – Μαρία Φαραντούρη
 9. Οι Στίχοι Αυτοί – Μαρία Φαραντούρη

Αφήστε το σχόλιό σας